Τι είναι ο πονοκέφαλος άγχους και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι ο πονοκέφαλος άγχους και πώς αντιμετωπίζεται;

Άγχος, μία κατάσταση που συνοδεύει πολλούς ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. Είναι πλέον γνωστό ότι έχει συνέπειες στην υγεία μας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Τι είναι όμως, ο  πονοκέφαλος άγχους; Και ποιοι είναι οι τρόποι για να τον αντιμετωπίσουμε;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ο πονοκέφαλος άγχους ορίζεται και ως πονοκέφαλος έντασης και τα συμπτώματά του έχουν πολλά κοινά με αυτά της ημικρανίας. Η εκδήλωση του πονοκεφάλου άγχους μπορεί να είναι με αίσθημα ναυτίας, ευαισθησία στο φως ή στον ήλιο, τα οποία επιδεινώνονται με την κίνηση του κεφαλιού.

Ειδικότερα, μοιάζει με έναν πόνο πίεσης και στα δυο μέρη του κρανίου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, χρειάζεται να ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να καταπραϋνθεί ο πόνος.

Έτσι, το διάλειμμα από τις έντονες δραστηριότητες, η ανάπαυση, αλλά και ο διαλογισμός μπορεί να ωφελήσουν.

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το στρες αποτελεί μια κοινή αιτία του πονοκεφάλου. Ο πονοκέφαλος που προέρχεται από ένταση και άγχος είναι ένα συχνό φαινόμενο. Λιγότερο σοβαρό από την ημικρανία, παραμένει ανασταλτικός παράγοντας στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ανθρώπων υποφέρουν από πονοκέφαλους άγχους, οι οποίοι συνήθως διαρκούν δύο με τρεις ημέρες τον μήνα. Όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες όμως, το στρες επιδεινώνει σημαντικά τόσο τους πονοκεφάλους, όσο και τις ημικρανίες.

Αν υποφέρετε από άγχος που πυροδοτεί τους πονοκεφάλους σας, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε τρόπους διαχείρισής του, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύετε από χρόνια κεφαλαλγία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αν λαμβάνετε καταπραϋντικές ουσίες και παυσίπονα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται η συχνότητα του πονοκεφάλου. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Μουσική

Κι όμως η μουσική έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες και ηρεμιστική επίδραση. Έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου McGill διαπίστωσε ότι η μουσική ήταν πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα σε ανθρώπους που επρόκειτο να υποβληθούν σε επέμβαση.

Δείτε Επίσης
Πότε θεωρούνται οι ημικρανίες χρόνιες;

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μουσική μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, ουσία που σχετίζεται με το στρες και την παχυσαρκία.

Άσκηση

Έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην ευεργετική επίδραση που έχει η άσκηση στο σώμα, αλλά και στην ψυχολογία μας. Έτσι, ασκήσεις ήπιας μορφής μπορούν να φέρουν τη χαλάρωση, την ηρεμία και την αποφόρτιση από την πίεση και τα καθημερινά προβλήματα. Μόνο τριάντα λεπτά αρκούν για να γίνουν εμφανή τα καλά αποτελέσματα.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, αφού εντός τριάντα, μόνο, λεπτών τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μειώνονται θεαματικά και κατ’ επέκταση ο πονοκέφαλος “εξαφανίζεται” σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ισορροπημένη διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση. Προσπαθήστε να αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη ζάχαρη και την τυραμίνη που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, στο κρέας, στο τυρί και στη σόγια. Βασιστείτε στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρότυπο ζωής και διατροφής.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.