Και τι δεν θα κάναμε… για να «κρατηθούμε»!

Και τι δεν θα κάναμε… για να «κρατηθούμε»!

Πολύ συχνά από υπερβολική ευφορία, άγχος ή ακόμα, και από έντονο βήχα έχουμε ακράτεια ούρων. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό δεν αναζητά επιστημονικές λύσεις, εμείς είμαστε αρκετά ευφυείς ώστε να ενημερωθούμε από το άρθρο που ακολουθεί και να αναζητήσουμε την επιστημονική λύση που μας αξίζει! Είναι τόσο απλό…!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τι είναι η ακράτεια;

Η ακράτεια ούρων ορίζεται ως η ακούσια και απρόσμενη απώλεια ούρων. Όχι, δεν πρόκειται για ασθένεια! Είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων ούρων, είτε ως πλήρης αδυναμία συγκράτησής τους.

Το φαινόμενο επηρεάζει περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε την ψυχολογία μας, με επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή μας, στην ατομική μας υγιεινή αλλά και γενικότερα, στην ποιότητα της ζωής μας.

Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση, ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, εξαιτίας της καθιστικής ζωής, της πολύωρης εργασίας και το σημαντικότερο; Λόγω της αμέλειας μας να επισκεφθούμε έναν ειδικό ουρολόγο!

Αξίζει να υπομένουμε μια τέτοια, δυσάρεστη κατάσταση, ενώ μπορούμε να απαλλαγούμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένουμε;

Ο πίνακας που ακολουθεί, θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε τον τύπο της ακράτειας και έτσι, να συζητήσουμε με επιτυχία το θέμα με τον προσωπικό μας γιατρό.

Συνδεόμενα γεγονότα Ακράτεια κατά την προσπάθεια Επιτακτική ακράτεια
Βήχας, φτέρνισμα, πίεση, άρση βάρους, άσκηση Ναι Όχι
Έγκαιρη άφιξη στην τουαλέτα Ναι Όχι
Συχνουρία Όχι Ναι
Επιτακτικότητα Όχι Ναι
Νυκτουρία Όχι Ναι
Σεξουαλική επαφή Κατά τη διείσδυση Κατά τον οργασμό
Όγκος ούρησης Φυσιολογικός Μικρός
Όγκος ούρων απώλειας Μικρός Μεγάλος

Τύποι ακράτειας και θεραπεία

Τώρα που έχουμε μια γενική ιδέα για τον τύπο ακράτειας που μας απασχολεί, αξίζει να μάθουμε κάτι παραπάνω για το φαινόμενο, αλλά και για τις προτεινόμενες μεθόδους θεραπείας.

Ελέγχοντας την ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε, εφαρμόζοντας ειδικές ασκήσεις, με εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή ή μέσω ενός χειρουργείου και πάντα, σύμφωνα με τη γνώμη του ειδικού ουρολόγου το φαινόμενο θα μείνει για πάντα στο παρελθόν!

Με αυτόν τον τρόπο θα ξεφύγουμε και από τις «λύσεις» ανάγκης (όπως πάνες, σερβιέτες ή ειδικά εσώρουχα), αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας στο έπακρο!

Ακράτεια κατά την προσπάθεια

Εάν έχουμε ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια άσκησης ή πίεσης, μετά από έντονο βήχα ή φτέρνισμα, τότε αναφερόμαστε στην ακράτεια κατά την προσπάθεια.

Δείτε Επίσης
Ακράτεια: Ένα ζήτημα που αφορά γυναίκες και άνδρες!

Εμφανίζεται ύστερα από σχετική αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή στήριξη της ουρήθρας ή και εξαιτίας ανεπάρκειας του σφιγκτήρα της ουρήθρας.

Τι κάνουμε;
  • Ελέγχουμε την πρόσληψη υγρών και φροντίζουμε για τη συχνή κένωση της κύστης.
  • Εφαρμόζουμε μια σειρά ασκήσεων πυελικού εδάφους, μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που ενισχύει τον μηχανισμό του σφιγκτήρα.
  • Καταφεύγουμε στο θαύμα της σύγχρονης χειρουργικής, όπου κυρίως, με την τοποθέτηση κολπικής ταινίας εμποδίζεται η μετακίνηση της ουρήθρας, ακόμα και όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση.
Επιτακτικού τύπου ακράτεια

Εάν παρατηρούμε ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται ή ακολουθεί με επιτακτικότητα, τότε ανήκουμε σε αυτήν την ομάδα.

Αυτός ο τύπος αποτελεί μέρος της υπερλειτουργικής κύστης, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων, όπου κυριαρχεί η επιτακτικότητα και η συχνουρία, ενώ εμφανίζεται και νυκτουρία.

Τι κάνουμε;
  • Αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες απομακρύνοντας τροφές που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, όπως καφές, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά, κ.α.).
  • Ακολουθούμε πιστά ένα πρόγραμμα ασκήσεων του πυελικού εδάφους και επανεκπαίδευσης της κύστης. Μέσα από αυτό μπορούμε αναχαιτίσουμε τη σύσπαση της κύστης και να αποτρέψουμε την ακράτεια!
  • Με μια φαρμακευτική αγωγή που θα συνταγογραφήσει ο ουρολόγος μας μπορούμε να διαπιστώσουμε άμεσα αποτελέσματα κατά της επιτακτικής ακράτειας.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις και εάν όλες οι προηγούμενες θεραπείες αποτύχουν, η ηλεκτρική νευροδιέγερση θα δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τώρα, που γνωρίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά θα πράξουμε αναλόγως!

Για περισσότερες πληροφορίες, μια επίσκεψη στο www.denkratiemai.gr  είναι κάτι περισσότερο από εποικοδομητική!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.