Λαχτάρα… για ζάχαρη! Οι λόγοι που αυξάνουν την επιθυμία μας για γλυκό!

Λαχτάρα… για ζάχαρη! Οι λόγοι που αυξάνουν την επιθυμία μας για γλυκό!

Πολύ συχνά, η επιθυμία μας για γλυκό γίνεται εμμονή! Ποια είναι η αιτία, πώς μπορούμε να αντισταθούμε και πώς θα αντιστραφούν τα δεδομένα όταν μας κατακλύζει αυτή η ακατανίκητη επιθυμία, ώστε να λησμονήσουμε τη «γλυκιά αμαρτία», ασυνείδητα ή συνειδητά;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Είναι πραγματικά, ακατανόητο και άδικο, όταν ακολουθούμε μία δίαιτα ή προσεγμένη διατροφή να κατακλύζει το μυαλό μας μια μόνιμη και έντονη επιθυμία για γλυκό! Και τα βάσανα μας φαίνεται να μην έχουν τέλος, ωσότου υποκύψουμε στην αγαπημένη μας σοκολάτα, στη γλύκα ενός σιροπιαστού ή σε μια μπάλα παγωτού!

Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση θα πρέπει αρχικά, να δούμε γιατί παρουσιάζεται αυτή η εκνευριστική κατάσταση! Στη συνέχεια, με τις απαραίτητες επεμβάσεις θα μπορέσουμε να μειώσουμε το φαινόμενο ή  να το αντιμετωπίσουμε με ένα υγιές σχέδιο και πιο συνειδητοποιημένες από ποτέ!

1η αιτία: Ελλιπής ή λανθασμένη διατροφή

Εάν δεν λαμβάνουμε ικανοποιητικές θερμίδες, το σώμα μας αναζητά «καύσιμα», ώστε να καλύψει την έλλειψη. Η επιθυμία για ζάχαρη λοιπόν, αναγνωρίζεται ως το μέσο για άμεση ενέργεια, παρ’ όλα τα αρνητικά της χαρακτηριστικά.

Τι κάνουμε;

Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε ένα μικρό γλυκάκι ή κάτι γλυκό που περιέχει τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αντί για ζάχαρη. Λάθος! Το σώμα μας δεν μπορεί να εξαπατηθεί, οπότε σχετικά άμεσα επιστρέφει με την ίδια επιθυμία. Εάν καταναλώσουμε μερικές επιπλέον θερμίδες, χωρίς ζάχαρη, τότε και μόνο τότε θα παρέχουμε στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια ώστε να «σπάσει» ο κύκλος της λαχτάρας για ζάχαρη!

2η αιτία: Εθισμένες σε κακές συνήθειες

Είναι πολύ πιθανόν, το πρόγραμμα της καθημερινής μας διατροφής να περιλαμβάνει εδώ και χρόνια μια ολόκληρη σοκολάτα γύρω στις 15:00 ή μία χορταστική μερίδα γλυκού ή παγωτού κατά το απογευματάκι. Μια κακή συνήθεια που μπορεί να ακολουθούμε και ασυνείδητα. Οπότε, αφού συνειδητοποιήσουμε πως παρεκκλίνουμε, αναρωτιόμαστε τους λόγους, καθώς και εάν το θέλουμε πραγματικά.

Τι κάνουμε;

Μια διαδικασία που θα μας κάνει να αλλάξουμε συνήθειες ευκολότερα είναι να ακολουθήσουμε σταθερά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ικανές ποσότητες και σωστούς τύπους θερμίδων. Εναλλακτικά, μια κούπα τσάι από βότανα θα μειώσει δραστικά την ανάγκη μας για γλυκό. Οπωσδήποτε δεν θα προσθέσουμε ζάχαρη στο ρόφημά μας, αλλά επιλέγοντας μια γλυκιά γεύση τσαγιού, όπως μήλο με μπαχαρικά ή βανίλια με αμύγδαλο θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τον «εχθρό», χωρίς ίχνος ζάχαρης ή άλλου γλυκαντικού.

3η αιτία: Υπερβολική λήψη άμυλου, χωρίς λίπη ή πρωτεΐνες

Όταν τρώμε ένα πλούσιο, αμυλούχο γεύμα, όπως μια τεράστια μερίδα με μακαρόνια της γιαγιάς, προετοιμάζουμε τον οργανισμό μας σε αναζήτηση ζάχαρης. Όλα τα ζυμαρικά, καθώς δεν περιέχουν ίνες ή πρωτεΐνες και χωρίς τη συνοδεία μερικών καλών λιπαρών στοιχείων, λειτουργούν όπως ένα μεγάλο μπολ ζάχαρης. Και καθώς αυτές οι θερμίδες απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό μας, δεν μας προσφέρουν το αίσθημα πληρότητας αλλά αντίθετα, μένουμε ανικανοποίητες!

Τι κάνουμε;

Δείτε Επίσης
Υπνηλία στη δουλειά; Αντιδράστε!

Ελέγχουμε την ποσότητα των ζυμαρικών που θα καταναλώσουμε και τα συνοδεύουμε με μια μερίδα άπαχης πρωτεΐνης. Μπορούμε επίσης, να ενδώσουμε σε μια μικρή μερίδα ζυμαρικών που θα αρτύσουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, ώστε να προσθέσουμε τα καλά λιπαρά στοιχεία.

Όμως, μπορούμε να κάνουμε και το αντίθετο! Δηλαδή, να προετοιμάσουμε μια φρέσκια, ολόδροση σαλάτα λαχανικών, να προσθέσουμε άπαχη πρωτεΐνη και τέλος, να συμπληρώσουμε το πιάτο μας με μια μικρή κούπα από βρασμένα ζυμαρικά.

4η αιτία: Προτιμάμε τα αλμυρά τρόφιμα

Εάν τρώμε συσκευασμένα τρόφιμα ή επεξεργασμένες τροφές, το γεύμα μας περιέχει περισσότερο νάτριο από αυτό που θα καταναλώναμε υπό άλλες συνθήκες. Ακόμα, όμως, και όταν τρώμε μια φυσική τροφή, όπως για παράδειγμα σολομό στη σχάρα ή σπανάκι στον ατμό τα επίπεδα νατρίου είναι υψηλότερα. Και εδώ βρίσκεται η αιτία: Όσο πιο αλμυρό είναι το φαγητό μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η λαχτάρα μας για γλυκό!

Τι κάνουμε;

Απομακρύνουμε από το διαιτολόγιο μας τις επεξεργασμένες τροφές και τα συσκευασμένα τρόφιμα. Παραλείπουμε τις τηγανητές πατάτες των ταχυφαγείων και τα τσιπς, διότι εάν δεν φάμε πατάτες δεν θα θέλουμε στη συνέχεια, μερικά ντόνατς ή γεμιστά μπισκότα σοκολάτας!

Επιλέγουμε φυσικές αλατισμένες τροφές, όπως ένα κομμάτι τυρί ή μερικές ελιές, μειώνουμε την προσθήκη αλατιού σε κάθε μας γεύμα και συνειδητοποιούμε πόσο μικρότερη είναι η ανάγκη μας για γλυκό!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.