Ναι, υπάρχει μια ιδανική θερμοκρασία για ύπνο! Δείτε τη σημασία της!

Ναι, υπάρχει μια ιδανική θερμοκρασία για ύπνο! Δείτε τη σημασία της!

Υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από τη επιρροή της θερμοκρασίας στην ποιότητα, την ποσότητα και τις συνήθειες του ύπνου μας. Για έναν καλό βραδινό ύπνο, η ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε υγιεινές συνήθειες και να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Και ναι, ένα πολύ ζεστό υπνοδωμάτιο μπορεί να σαμποτάρει το κλείσιμο των ματιών σας…

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Όλοι το έχουμε ζήσει κάποιες φορές: Είναι ένα ζεστό βράδυ και απλά δεν φαίνεται να πρόκειται να κοιμηθείς, παρά το ότι άνοιξες τον κλιματισμό ή τον ανεμιστήρα (ή… και τους τρεις).

Ή ίσως είναι μέσα του χειμώνα, κάνει κρύο και φυσάει, και όσες κουβέρτες κι αν έριξες δεν μπορείς ησυχάσεις. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η θερμοκρασία παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο καλά κοιμόμαστε.

Υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από τη σύνδεση της θερμοκρασίας του δωματίου και τον καλό ύπνο: «Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη γενική υγεία και ευεξία σας», λένε οι ειδικοί. «Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τον ύπνο ως την ώρα που το σώμα ξεκουράζεται, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια στιγμή που το σώμα αναδομείται και ανακάμπτει. Το καλύτερο περιβάλλον ύπνου είναι αυτό που είναι δροσερό».

Ποιο είναι λοιπόν το κλειδί για να βρείτε την τέλεια θερμοκρασία για τον ύπνο σας;

Δείτε τι λένε οι ειδικοί και τα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και ύπνου, γιατί έχει σημασία για τη γενική υγεία μας και πώς να απολαμβάνουμε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο δίνοντας προσοχή στη θερμοκρασία.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο;

Η θερμοκρασία ύπνου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, αλλά ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι οι 18 βαθμοί Κελσίου είναι το τέλειο σημείο για βέλτιστο ύπνο.

Εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας σε αυτή τη θερμοκρασία ή εάν οι 18 βαθμοί είναι κάπως χαμηλοί για τις προσωπικές σας προτιμήσεις, οι ειδικοί προτείνουν να στοχεύσετε κάτι στο εύρος θερμοκρασίας από 20 έως 22 βαθμούς για τον καλύτερο δυνατό ύπνο.

Γιατί παίζει ρόλο η θερμοκρασία για τον ύπνο;

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας κάπου στην περιοχή από 18-22 βαθμούς Κελσίου βοηθά στη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για ύπνο δουλεύοντας παράλληλα με τα πρότυπα της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός μας.

«Αυτό το [εύρος] είναι ιδανικό γιατί οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας, που ρυθμίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, πέφτουν το βράδυ και συμπίπτουν με την έκκριση μελατονίνης του εγκεφάλου μας», εξηγούν οι γιατροί. «Το να έχουμε ένα δροσερό περιβάλλον δωματίου προωθεί περαιτέρω αυτή την πτώση της θερμοκρασίας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας».

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, το σώμα μας αρχίζει να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Καθώς παράγεται μελατονίνη, σηματοδοτεί στον εγκέφαλό μας ότι είναι ώρα για ύπνο (και το αντίστροφο: καθώς η παραγωγή μελατονίνης επιβραδύνεται το πρωί, ο εγκέφαλός μας καταλαβαίνει ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε).

Ένα πιο δροσερό περιβάλλον ύπνου προωθεί στην πραγματικότητα υψηλότερη παραγωγή μελατονίνης, ενθαρρύνοντας την έναρξη του ύπνου και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Τι συμβαίνει αν είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο το δωμάτιο;

Πέρα από τη βοήθεια στην παραγωγή μελατονίνης, η θερμοκρασία είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο μας.

Η έκθεση στη ζέστη ή ένα πολύ ζεστό περιβάλλον ύπνου, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο ρυθμό στο στάδιο 2 του ύπνου καθώς και τον ύπνο REM, τα δύο βαθύτερα στάδια του ύπνου που (μεταξύ άλλων βασικών λειτουργιών υγείας) μας βοηθούν να ξυπνήσουμε νιώθοντας ανανεωμένοι.

Η υγρή ζέστη, ειδικότερα, μπορεί να επηρεάσει τα στάδια ύπνου και τη θερμορύθμιση ή την ικανότητα του σώματός μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.

Αν και η έκθεση στο κρύο δεν επηρεάζει απαραίτητα τα στάδια του ύπνου, είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα κατά τη διάρκεια του ύπνου για να προωθήσετε τη θερμορύθμιση.

Η ζέστη και πολύ περισσότερο η υγρή ζέστη επηρεάζουν τα στάδια του ύπνου και την ικανότητα του σώματός μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του προκαλώντας διαταραχές στον ύπνο μας.

«Αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ ζεστή, η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας αυξάνεται, οδηγώντας σε δυσφορία και ανησυχία», εξηγούν οι γιατροί. «Έτσι, είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε και είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε τη νύχτα».

Δείτε Επίσης
Νέα μελέτη: Τι μας κάνει λιγότερο γενναιόδωρους και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική δυσφορία, μειωμένη γνωστική λειτουργία και προβλήματα απόδοσης.

Εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ κρύα, από την άλλη πλευρά, «μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώθουμε άβολα», προσθέτουν, «και αυτή η ταλαιπωρία μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα του ύπνου μας».

Πώς να διατηρήσετε την τέλεια θερμοκρασία ύπνου

Ανάλογα με το πού μέσα στο εύρος μεταξύ 18 και 22 βαθμών προτιμάτε να βρίσκεται ο χώρος σας, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δροσίσετε ή να ζεστάνετε το περιβάλλον σας.

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πιο ζεστή κρεβατοκάμαρα και πραγματικά κοιμούνται καλά με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο χώρο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αφού ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σας είναι να κοιτάξετε το κρεβάτι σας.

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τον εαυτό σας δροσερό ενώ κοιμάστε είναι να επενδύσετε σε κλινοσκεπάσματα υψηλής ποιότητας», προτείνουν οι ειδικοί.

Μια έξυπνη καλοκαιρινή επιλογή είναι στην τα υφάσματα από λεπτό βαμβάκι ή λινό που δροσίζουν το σώμα και απορροφούν τον ιδρώτα. Άλλες εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν ειδικά παπλώματα και σεντόνια που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν την υγρασία και τη θερμότητα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ιδρώτα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο άνετο βραδινό ύπνο.

Οι ειδικοί προτείνουν να κοιμάστε με κλινοσκεπάσματα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως μείγματα μπαμπού ή βαμβακιού, καθώς είναι φυσικά είναι και πιο δροσερά.

Επίσης, το να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας, προάγοντας την παραγωγή μελατονίνης και την έναρξη του ύπνου.

Επιπλέον, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό το καλοκαίρι, να ανοίγετε τα παράθυρά σας για να παραμένετε δροσεροί ή να χρησιμοποιείτε θερμάστρα το χειμώνα εάν το δωμάτιό σας είναι πολύ κρύο.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.