Ποιες καθημερινές συνήθειες κάνουν τα παπούτσια μας να μυρίζουν άσχημα;

Ποιες καθημερινές συνήθειες κάνουν τα παπούτσια μας να μυρίζουν άσχημα;

Επιστρέφοντας κουρασμένες στο σπίτι βγάζουμε τα παπούτσια μας και απολαμβάνουμε την άνεση που προσφέρει η αγαπημένη μας πολυθρόνα. Τι γίνεται, όμως, όταν μια ενοχλητική μυρωδιά γαργαλάει τα ρουθούνια μας; Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως οι οσμές έρχονται από τα πόδια μας! Πόδια, κάλτσες, παπούτσια… τι συμβαίνει, πραγματικά; Τι μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε αυτήν την κατάσταση;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τα πόδια μας έχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες! Αν και ο ίδιος ο ιδρώτας δεν μυρίζει, τα βακτήρια, η διατροφή μας και πολλά άλλα μπορούν να επηρεάσουν τις μυρωδιές που προέρχονται από το σώμα και τον ιδρώτα μας.

Επιπλέον, εάν ο ιδρώτας μεταφέρεται στα παπούτσια μας θα δημιουργηθεί μία νέα, χαρακτηριστική μυρωδιά, είτε μυρίζει ο ιδρώτας μας είτε όχι. Γενικά, οι περισσότερες από τις μυρωδιές που παράγουμε οφείλονται σε μικρόβια που αναπτύσσονται στο δέρμα μας.

Φοράμε πάντα κάλτσες με τα παπούτσια μας

Εάν δεν φοράμε κάλτσες με τα παπούτσια μας, ο ιδρώτας μας θα εισχωρήσει στο εσωτερικό τους! Οι κάλτσες είναι χρήσιμες για πολλούς λόγους:  Όχι μόνο προσφέρουν ένα φράγμα που εμποδίζει τον ιδρώτα να εισχωρήσει στο υλικό των παπουτσιών μας, αλλά μας προσφέρουν και άνεση, ώστε να μην δημιουργηθούν φουσκάλες, ενώ διατηρούν τα πόδια μας ζεστά όταν έχει κρύο.

Εάν σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν τα πόδια μας να ιδρώνουν περισσότερο, μάλλον δεν έχουμε επιλέξει τις σωστές κάλτσες. Θα πρέπει να εξετάσουμε εάν απορροφούν τον ιδρώτα, καθώς έτσι θα βοηθήσουν στη διατήρηση της δυσοσμίας!

Αντίθετα, οι κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία θα βοηθήσουν τόσο στη μείωση του ιδρώτα στο εσωτερικό των παπουτσιών, όσο και στη μείωση της μυρωδιάς. Ιδανικές υφές για κάλτσες είναι το μαλλί μερινός, το βαμβάμι ή η κάνναβη, δηλαδή ίνες που αναπνέουν.

Bρώμικες κάλτσες

Οι πολυφορεμένες κάλτσες φιλοξενούν βακτήρια, τα οποία όταν αναμειγνύονται με τον ιδρώτα μας, κάνουν τα παπούτσια και τα πόδια μας λίγο πιο βρώμικα!

Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς τα παπούτσια μας διατηρούν ένα ικανό, υγρό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των οργανισμών. Τι κάνουμε; Φοράμε ένα ζευγάρι καθαρές κάλτσες κάθε πρωί.

Τώρα, εάν μας αρέσει να περπατάμε με κάλτσες όλη μέρα μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να φορέσουμε ένα καθαρό ζευγάρι όταν θα βάλουμε τα παπούτσια μας. Ειδικά για το περπάτημα με κάλτσες στο σπίτι μπορούμε να επιλέξουμε αυτές με τις μικρές αντιολισθητικές κουκίδες στο κάτω μέρος τους, ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια.

Τέλος, εάν έχουμε τη συνήθεια να κοιμόμαστε με κάλτσες θα πρέπει πριν πέσουμε στο κρεβάτι να πλύνουμε τα πόδια μας και να φορέσουμε καθαρές, μαλακές κάλτσες. Διαφορετικά, ο ιδρώτας κατά τη διάρκεια του ύπνου μας σε συνδυασμό με τα άπλυτα πόδια μας θα μεταφέρουν άσχημες οσμές στο κρεβάτι και στη συνέχεια, στις παντόφλες που θα φορέσουμε το πρωί!

Όταν οι κάλτσες δεν έχουν πλυθεί σωστά…

Το να πλένουμε τα ρούχα μας δεν είναι πάντα αρκετό για να μυρίζουν καθαριότητα. Μερικές μυρωδιές παραμένουν στα ρούχα και το πλύσιμό τους συνήθως, δεν είναι αρκετό για να αφαιρέσουμε τα βρωμερά υπολείμματα.

Οι ίνες των καλτσών μας όταν  εμποτίζονται με δυσάρεστες μυρωδιές είναι κάπως δύσκολο να απομακρυνθούν εντελώς με το πλύσιμο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον απορρυπαντικό!

Υπάρχουν διάφορα πρόσθετα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο πλύσιμο, ώστε να βοηθήσουν στην απορρόφηση των οσμών και στην αφαίρεση λεκέδων, όπως η μαγειρική σόδα ή το λευκό ξίδι.

Πριν από αυτό, όμως, μπορούμε να μουλιάσουμε τις κάλτσες μας για μερικές ώρες σε λίγο ζεστό νερό. Με αυτό τον τρόπο το νερό θα εισχωρήσει βαθιά στις ίνες όπου «κρύβονται» τα πιο δύσοσμα βακτήρια. Μετά το πλύσιμο, εάν τις στεγνώσουμε στο στεγνωτήριο θα βοηθήσουμε να κρατηθούν μακριά τα βακτήρια.

Δεν καθαρίζουμε αρκετά συχνά τα παπούτσια μας

Τα καθαρά πόδια και οι καθαρές κάλτσες δεν θα βοηθήσουν πολύ όταν τα παπούτσια μας είναι βρώμικα. Ειδικά, τα παπούτσια που φοράμε καθημερινά ή στο γυμναστήριο χρειάζονται τακτικό καθάρισμα. Δεν είναι τυχαίο που εταιρείες αθλητικών προτείνουν να πλένουμε τα αθλητικά μας κάθε δύο εβδομάδες!

Ο καθαρισμός τους εξωτερικά είναι εύκολος, αλλά το εσωτερικό είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Μπορούμε να τα πλύνουμε στο χέρι με λίγο απορρυπαντικό πιάτων ή ρούχων ή ακόμα και με ένα μείγμα νερού και λευκού ξιδιού.

Εάν αποπνέουν μια κάποια δυσοσμία, τότε θα τα πασπαλίσουμε με μαγειρική σόδα και θα την αφήσουμε να δράσει όλη τη νύχτα. Αφού τρίψουμε καλά το εσωτερικό τους το πρωί, θα απομακρύνουμε τα υπολείμματα καθαρισμού με ένα υγρό πανί. Τα πάνινα sneakers και οι παντόφλες μπορούν να πλυθούν απευθείας στο πλυντήριο, αν και είναι καλό να ελέγξουμε τις ετικέτες τους.

Προσοχή στα ένθετα βοηθήματα

Ανατομικά βοηθήματα, πάτοι, πέλματα με ζελ, ορθοπεδικά αξεσουάρ και άλλα, που φοριούνται στο εσωτερικό των παπουτσιών μας θα πρέπει να αφαιρούνται πριν το πλύσιμο, αλλά θα πρέπει και αυτά να πλυθούν ξεχωριστά.

Κάποια από αυτά μπορεί να πλυθούν στο πλυντήριο και άλλα, στο χέρι με τον ίδιο τρόπο που θα πλύνουμε και τα παπούτσια μας. Για να απομακρυνθούν οι δυσάρεστες μυρωδιές και εδώ, μπορούμε να καταφύγουμε στη μαγειρική σόδα, είτε σε σκόνη είτε σε σπρέι ανακινώντας το καλά πριν τη χρήση.

Το στέγνωμα έχει σημασία

Ένας ακόμα λόγος που τα παπούτσια μας μπορεί να μυρίζουν είναι το ότι παραμένουν υγρά. Μπορεί να ιδρώνουμε πολύ λόγω πεζοπορίας ή κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, να μην έχουν στεγνώσει αρκετά καλά ή να έχουν υγρανθεί από τη βροχή.

Ανεξάρτητα από το τι φταίει, το σημαντικό είναι τα παπούτσια μας να έχουν στεγνώσει εντελώς, πριν τα φορέσουμε ξανά, διαφορετικά θα μυρίζουν ακόμα περισσότερο και θα αναπτύσσονται βακτήρια.

Πώς θα στεγνώσουμε καλά τα βρεγμένα παπούτσια μας; Είναι καλό να αποφύγουμε το στέγνωμα των παπουτσιών μας με θερμότητα, δηλαδή στο στεγνωτήριο. Επίσης, οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να καταστρέψουν το ύφασμα και να ξεθωριάσουν τα παπούτσια μας.

Το καλύτερο είναι να τα στεγνώσουμε με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα! Η κυκλοφορία του αέρα θα τα βοηθήσει να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε χρησιμοποιώντας και το σεσουάρ, αλλά αποκλειστικά στη σκάλα του ψυχρού αέρα.

Δείτε Επίσης
Η μοναδική μυρωδιά του σώματος μπορεί να δώσει στοιχεία για την υγεία μας

Αλλάζουμε κάλτσες μετά το γυμναστήριο

Μετά την προπόνηση στο γυμναστήριο μπορεί να παραλείψουμε το ντους και να ακολουθήσουμε το υπόλοιπο πρόγραμμά μας. Επιστρέφοντας στο σπίτι, θα διαπιστώσουμε γρήγορα πόσο σημαντικό ήταν να αλλάξουμε κάλτσες και παπούτσια μετά την προπόνησή μας! Μια συνήθεια που θα μας προστατέψει και από την πιθανότητα να αναπτύξουμε το Πόδι του Αθλητή.

Όπως λένε οι ειδικοί, οι μυκητιασικές λοιμώξεις των ποδιών προκαλούνται εξαιτίας του ιδρώτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει απλά και μόνο να πλύνουμε τα πόδια μας και να φορέσουμε καθαρές κάλτσες μετά την προπόνησή μας. Θα πρέπει να τα στεγνώσουμε εντελώς και να ψεκάσουμε τα παπούτσια μας με ένα ειδικό σπρέι που περιέχει μαγειρική σόδα, για έξτρα προστασία.

Τα στενά παπούτσια είναι πρόβλημα

Τα στενά παπούτσια κάνουν τα πόδια μας να ιδρώνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και δυσάρεστες οσμές. Επιπλέον, τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτό το υγρό περιβάλλον θα μπορούσαν και πάλι να προκαλέσουν μυκητιάσεις, όπως το Πόδι του Αθλητή.

Θα πρέπει να είμαστε βέβαιες πως τα παπούτσια μας είναι στο σωστό μέγεθος, πως είναι άνετα και μπορούν να διατηρήσουν τα πόδια μας δροσερά και προστατευμένα.

Δεν επιτρέπουμε στα πόδια μας να αναπνέουν

Φορώντας πάντα κάλτσες, παπούτσια και παντόφλες δεν επιτρέπουμε στα πόδια μας να αναπνεύσουν. Το να περπατήσουμε ξυπόλυτες στο σπίτι μας είναι ασφαλές και θα πρέπει να το κάνουμε τουλάχιστον, μερικές φορές.

Μπορεί τα πόδια μας να λερωθούν, αλλά ο ιδρώτας δεν θα παγιδευτεί και δεν θα δημιουργηθούν δυσάρεστες οσμές. Θα απολαύσουμε τον αέρα και το αίσθημα ελευθερίας, ενώ θα αποκομίσουμε και οφέλη για την υγεία μας, γενικότερα.

Σωστή αποθήκευση παπουτσιών

Τα καινούργια και καθαρά παπούτσια μπορούν να φυλάσσονται στα κουτιά τους. Εάν, όμως, είναι βρώμικα κάτι τέτοιο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα παπούτσια που φοράμε καθημερινά θα πρέπει να αερίζονται, οπότε εάν τα στοιβάξουμε σε κουτιά, το ένα πάνω στο άλλο ή μέσα στην ντουλάπα μας το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.

Είναι πολύ σημαντικό να τα φυλάσσουμε προστατευμένα, αλλά και με αρκετό χώρο γύρω τους, όπως ας πούμε σε ένα ράφι. Και για να ξεμυρίσουν; Τα πασπαλίζουμε με μαγειρική σόδα και τα αφήνουμε έξω στο μπαλκόνι, ως το επόμενο πρωί. Στη συνέχεια, τα καθαρίζουμε όπως αναφέρεται παραπάνω.

Για τα πόδια μας, με αγάπη!

Εάν δώσουμε στα πόδια μας λίγη περισσότερη φροντίδα, θα περιοριστούν και οι ανεπιθύμητες μυρωδιές. Πώς θα τους δείξουμε αγάπη και στοργή;

  • Προσφέρουμε ένα αναζωογονητικό ποδόλουτρο στα πόδια μας, μετά από μια κουραστική ημέρα. Προσθέτοντας λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων ή άλατα θα ανακουφιστούν αρκετά.
  • Λίγο μασάζ με μια αποσυμφορητική κρέμα αμέσως μετά, θα τονώσει την κυκλοφορία και θα ξεκουράσει τα πόδια μας ακόμη περισσότερο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια συσκευή μασάζ ή κάποιο ειδικό ξύλινο εργαλείο που θα κυλάμε στο δάπεδο με τα πέλματα.
  • Το πεντικιούρ είναι ένας ακόμα τρόπος για να περιποιηθούμε τα πόδια μας. Εκτός από ομορφιά, όμως, κάνοντας πεντικιούρ προστατεύουμε και την υγιεινή των ποδιών μας.
  • Απλώνοντας μια αποσμητική κρέμα στα πόδια μας θα βοηθήσουμε να κρατηθούν μακριά οι δυσάρεστες οσμές, ενώ ένα σπρέι με ταλκ μπορεί θα περιορίσει και τις εκκρίσεις του ιδρώτα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.