Ποιο είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου; Μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας;

Ποιο είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου; Μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας;

Κάποια ζευγάρια μοιράζονται το διπλό τους κρεβάτι και απολαμβάνουν τον ύπνο τους! Κάποια άλλα, όμως, «ροκανίζουν» τη σχέση τους όταν κοιμούνται μαζί, με αρκετά αρνητικά αποτελέσματα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να απολαύσουμε την ιδανική ισορροπία; Εκτός από τα υπόλοιπα σκανδιναβικά μοντέλα, έχουμε και το σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου. Μήπως είναι η απάντηση για καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο; Μάθετε για τι πρόκειται και δείτε αν σας ταιριάζει.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν πως οι σύντροφοι που μοιράζονται το κρεβάτι τους τείνουν να απολαμβάνουν σε σημαντικό βαθμό ένα βελτιωμένο ύπνο, δηλαδή μεγαλύτερο και πιο σταθερό ύπνο RΕΜ. Αλλά για αμέτρητους άλλους, ο ύπνος με τον σύντροφό τους στο ίδιο κρεβάτι μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Το ροχαλητό, οι νευρικές κινήσεις, το γύρισμα, το πάπλωμα και η αϋπνία στη μία ή και στις δύο πλευρές του κρεβατιού μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στη σχέση όσο και στον ύπνο. Και κατ’ επέκταση; Στη συνολική σωματική και ψυχική τους υγεία.

Σίγουρα, αυτά τα απογοητευμένα ζευγάρια μπορούν να σκεφτούν το «διαζύγιο ύπνου», δηλαδή μια πρακτική λύση όπου ο καθένας θα κοιμάται σε χωριστούς χώρους, ώστε να απολαμβάνουν ανάπαυση και ηρεμία.

Αλλά μπορεί να υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος για να βελτιωθεί ο ύπνος μας, χωρίς να χρειαστεί να χωριστούμε σε διαφορετικά δωμάτια κάθε βράδυ: Το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου. Ας δούμε πώς λειτουργεί αυτό το απλό μοντέλο ύπνου, ας μάθουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και ας το δοκιμάσουμε εάν μας εξυπηρετεί και μας πείσει!

Ποιο είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου;

Πρόκειται για μια δημοφιλή πρακτική που προέρχεται από τις Σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή την Δανία, την Νορβηγία και την Σουηδία, αλλά έχει ακολουθηθεί και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ισλανδία.

Η βασική ιδέα; Οι σύντροφοι ναι μεν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι μαζί, αλλά δεν μοιράζονται ένα στρώμα, σεντόνι ή πάπλωμα. Στην πραγματικότητα, ο καθένας έχει τα δικά του κλινοσκεπάσματα.  Ιδιοφυές;

Γιατί, όμως, το να έχουμε ξεχωριστά παπλώματα θα έχει αποτέλεσμα; Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό μας κάτω από το ίδιο πάπλωμα μπορεί να οδηγήσει σε 30% περισσότερο διακοπτόμενο ύπνο, στην πραγματικότητα!

Και είναι αρκετά ενδεικτικό, ότι οι Σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις, όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου. Για παράδειγμα, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία κατατάσσονται στην τρίτη, τέταρτη και έκτη θέση αντίστοιχα, για τον ύπνο και τη συνολική ποιότητα ζωή, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στην 87η θέση.

Πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τη Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου;

1. Απομακρύνει τις πιθανές διαταραχές ύπνου

Όσο περισσότερες αφορμές δημιουργούνται στον χώρο όπου κοιμόμαστε, όπως για παράδειγμα το φως, οι θόρυβοι, οι κινήσεις κ.λπ., τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμηθούμε άσχημα.

Και ο κατακερματισμένος ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, να αυξήσει την υπνηλία μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να βλάψει τη σωματική και γνωστική μας λειτουργία και ακόμη και να μας προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας στη συνέχεια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις!

Γιατί είμαστε, όμως, τόσο ευαίσθητοι ακόμη και στις παραμικρές κινήσεις στο κρεβάτι; Οι ειδικοί στον ύπνο εξηγούν πως όλα καταλήγουν στην εξέλιξη: «Όταν ζούσαμε ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες στην άγρια ​​φύση, κινδυνεύαμε περισσότερο από τα αρπακτικά κατά τη διάρκεια του ύπνου», υπογραμμίζει η Danielle Kelvas, M.D., ειδικός στον ύπνο και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος.

«Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος ή μηρυκασμούς πριν πέσουν για ύπνο ή σε άλλες περιπτώσεις δυσκολεύονται να συνεχίσουν τον ύπνο τους. Ακόμη και το παραμικρό άγγιγμα ή ώθηση μπορεί να είναι αρκετό για να ξυπνήσει κάποιος, στοιχείο που μας κράτησε ζωντανούς, πάντως!»

Αυτή η συνθήκη μπορεί να είναι υπέροχη αν τα παιδιά μας, μας ξυπνήσουν για να μας πουν πως είναι άρρωστα ή για να αντιληφθούμε πως υπάρχει κάποιος εισβολέας στο σπίτι, αλλά δεν είναι τόσο καλό εάν απλώς ο σύζυγός μας γυρίσει πλευρό ξανά ή τραβάει το πάπλωμα επάνω του!

Με το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου έχουμε μείωση των κοινών διαταραχών που προκύπτουν όταν μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι. «Τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι, ένα πάπλωμα και στρώμα έχουν την τάση να μετακινούν και να τραβούν τα κλινοσκεπάσματα από το άλλο άτομο στο κρεβάτι», εξηγεί η Danielle Kelvas.

«Αν κοιμάστε ελαφρά, αυτό μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε και να απογοητευτείτε για ακόμα μια φορά». Με ένα κοινό στρώμα κρεβατιού, είναι επίσης πιο πιθανό να ενοχληθούμε από τις κινήσεις του συντρόφου μας εάν σηκώνεται στη μέση της νύχτας ή την προγραμματισμένη ώρα αφύπνισης, που δεν ταιριάζει με τη δική μας.

2. Βοηθά να διατηρήσουμε τη σωστή θερμοκρασία ύπνου για εμάς

Η κοινή χρήση ενός παπλώματος μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο καλά κοιμόμαστε. Το να μπορούμε να νιώσουμε άνετα όσον αφορά τη θερμοκρασία μας είναι απαραίτητο για την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Αν ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε δεν θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε ή δεν θα καταφέρουμε να παραμείνουμε κοιμισμένοι. Κάτι τέτοιο θα  μειώσει την ποιότητα του ύπνου μας και θα επηρεάσει την εγρήγορσή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε Επίσης
Νέα μελέτη: Τι μας κάνει λιγότερο γενναιόδωρους και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Δεδομένου ότι πολλά ζευγάρια έχουν διαφορετικές προτιμήσεις θερμοκρασίας ύπνου, η χρήση χωριστών παπλωμάτων μπορεί να βοηθήσει κάθε σύντροφο να δημιουργήσει το δικό του εξατομικευμένο μίνι περιβάλλον, χωρίς να ενοχλεί τον άλλον. Για παράδειγμα, ο ένας θα μπορούσε να επιλέξει ένα πιο ελαφρύ πάπλωμα, ενώ ο άλλος ένα πιο θερμό.

3. Είναι η ιδανική λύση εάν θέλουμε να μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι

Το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε το τέλος της ημέρας, αν δεν θέλουμε να κοιμόμαστε σε ξεχωριστά δωμάτια.

Προσφέροντας μια μέση οδό μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον ύπνο μας και μαζί και χώρια! Άλλωστε, το να κοιμόμαστε δίπλα στον αγαπημένο μας με ξεχωριστά κλινοσκεπάσματα είναι μάλλον προτιμότερο από το να κοιμόμαστε σε χωριστά κρεβάτια ή δωμάτια.

Υπάρχει μειονέκτημα;

Το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου μπορεί να προάγει τον υγιή ύπνο, αλλά μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως επιδρά αρνητικά στην οικειότητα του ζευγαριού. Αν το δοκιμάσουμε, θα μπορούσαμε να επικαλύπτουμε ελαφρώς τα παπλώματα πριν πάμε για ύπνο, δεν νομίζετε;

Το στρώσιμο του κρεβατιού επίσης, μπορεί να γίνει μια ελαφρώς πιο χρονοβόρα διαδικασία, με αυτό το μοντέλο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα μας αποθαρρύνει από τον στόχος μας, ο οποίος είναι περισσότερος και πιο ποιοτικός ύπνος.

Και το πιο προφανές μειονέκτημα είναι ίσως, το κόστος αγοράς των δύο ξεχωριστών στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων. Ο προϋπολογισμός μας μπορεί να είναι προϋπολογισμός, όμως μάλλον αξίζει να δοκιμάσουμε εάν θέλουμε να απολαύσουμε έναν καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο μαζί με τον αγαπημένο μας, αντί να μετακομίσουμε σε ξεχωριστά κρεβάτια ή δωμάτια!

Τελικά, αξίζει τον κόπο!

Είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου; Ειλικρινά, δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο: Θα χρειαστεί να αγοράσουμε δύο σεντόνια και δύο παπλώματα. Θα τα επιλέξουμε σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ιδανικό επίπεδο ζεστασιάς, όσο και την υφή των υφασμάτων ή τον αριθμό των νημάτων.

Μπορούμε να επιλέξουμε δύο διαφορετικά στρώματα, τα οποία θα είναι, όμως, απολύτως ενωμένα μεταξύ τους. Ειδικά, εάν ο ύπνος μας είναι ιδιαίτερα ελαφρύς και ξυπνάμε με το παραμικρό άγγιγμα, τότε τα δύο στρώματα δεν αποτελούν υπερβολή, αλλά ιδανική λύση και για τους δύο! Καλό ύπνο!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.