Tι είναι η κετογονική διατροφή και γιατί είναι η διατροφή του μέλλοντος;

Tι είναι η κετογονική διατροφή και γιατί είναι η διατροφή του μέλλοντος;

Η κετογονική διατροφή φαίνεται ως κάτι νέο και πρωτοποριακό αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή για χιλιάδες χρόνια. Αυτή η διαιτητική προσέγγιση είναι πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση της υγείας μας αλλά και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Γράφει η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου,
MMedSci Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ποιο είναι το νόημα της κετογονικής διατροφής;

Κετογονική διατροφή σημαίνει σημαντική μείωση των υδατανθράκων με ταυτόχρονη αύξηση της ποσότητας του λίπους που καταναλώνουμε. Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός έχει ως στόχο να κάνει τον μεταβολισμό μας να σταματήσει να «καίει» γλυκόζη και υδατάνθρακες ως ενέργεια, και να «καίει» το λίπος με τη μορφή κετονών που κατασκευάζονται στο ήπαρ. Όταν το σώμα μας χρησιμοποιεί κετόνες ως πηγή ενέργειας, τότε είμαστε σε κέτωση και αυτός είναι ο απώτερος στόχος αυτής της διατροφής.

Είναι προφανές πως οι διατροφικές συνήθειες που έχουν επικρατήσει σήμερα μας αποτρέπουν από το να είμαστε σε κέτωση. Η απίστευτη υπεραφθονία υδατανθράκων στη σύγχρονη διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς υγιεινού λίπους έχει δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία κατά βάση είτε «καίμε» γλυκόζη ή τη μετατρέπουμε σε λίπος στο σώμα μας. Ωστόσο, όσο περισσότερο βασιζόμαστε στο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας, τόσο καλύτερα είμαστε από πολλές απόψεις.

Είναι θεμελιωδώς σημαντικό να κατανοήσουμε πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει όχι μόνο να καταναλώνουμε περισσότερο υγιεινό λίπος, αλλά να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων. Απλά προσθέτοντας λίπος στη διατροφή μας δεν θα λειτουργήσει. Αν δεν αφαιρεθούν οι υδατάνθρακες, το να προσθέσουμε απλά λίπος, στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας.

Αυτή η διατροφή είναι η λύση και μια πρακτική και υγιεινή μέθοδος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και της βελτίωσης της υγείας μας συνολικά.

Για ποιο λόγο να μπω σε μια σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή;

1. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει το σάκχαρο.

Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, στεφανιαία νόσο και νόσο Αλτζχάιμερ. Η δραστική μείωση των υδατανθράκων και η αύξηση του λίπους έχει μια ισχυρή επίδραση: μειώνει το σάκχαρο και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό το είδος της διαιτητικής αλλαγής έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 75%!

2. Βοηθάει τη θεραπεία και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η μετατόπιση του μεταβολισμού των κυττάρων του εγκεφάλου μακριά από τη γλυκόζη προτιμώντας να χρησιμοποιεί κετόνες αποτελεί όχι μόνο τρόπο πρόληψης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτζχάιμερ, αλλά και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή για παθήσεις όπως επιληψία, Αλτζχάιμερ και Πάρκινσον.

Δείτε Επίσης
Πώς δεν θα κάνετε κοιλιά;

3. Οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με μια διατροφή χαμηλών λιπαρών.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν πως η κετογονική διατροφή είναι κατά πολύ ανώτερη από μια διατροφή χαμηλή σε λίπος στον έλεγχο της πείνας, τη ρύθμιση της όρεξης και στην πραγματικότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους προστατεύοντας ταυτόχρονα τη μυϊκή μάζα. Η απώλεια σωματικού λίπους αποτελεί ένα σημαντικό στόχο γιατί σχετίζεται με την υγεία μας. Το υπερβολικό σωματικό λίπος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ένα πλήθος καταστάσεων που αφορούν την υγεία, όπως στεφανιαία νόσο, διαβήτη, Αλτζχάιμερ ακόμη και καρκίνο.

4. Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, τον πραγματικό ένοχο πίσω από όλες τις παθήσεις.

Η κετογονική διατροφή μειώνει δραματικά τη φλεγμονή. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει για την υγεία μας συνολικά, γιατί η χρόνια φλεγμονή επηρεάζει την προδιάθεση μας να νοσήσουμε. Η χρόνια φλεγμονή είναι ο θεμελιώδης μηχανισμός που αποτελεί τη βάση όλων των χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πλέον αναγνωρίζει πως οι χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και ο καρκίνος, αντιπροσωπεύουν τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στον κόσμο.

5. Διατηρεί υγιή τα γονίδια μας, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Η κετογονική διατροφή μειώνει εντυπωσιακά την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν υποπροϊόν της παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό των κυττάρων μας. Όταν τα μιτοχόνδρια «καίνε» γλυκόζη, παράγονται σημαντικά περισσότερες  επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες σε σύγκριση με όταν τα μιτοχόνδρια μας «καίνε» κετόνες για ενέργεια.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η κετογονική διατροφή είναι πραγματικά η διατροφή του μέλλοντος. Ωστόσο, μια σωστά διαμορφωμένη κετογονική διατροφή χρειάζεται να γίνει υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου που ειδικεύεται σε αυτή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Η κετογονική διατροφή δεν είναι άλλη μια δίαιτα αλλά τρόπος ζωής και η καλύτερη επένδυση για την υγεία μας πέραν της απώλειας του βάρους.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.