Το αλφαβητάρι της περιποίησης του δέρματος βασίζεται στις βιταμίνες!

Το αλφαβητάρι της περιποίησης του δέρματος βασίζεται στις βιταμίνες!

Οι βιταμίνες δεν είναι καλές μόνο για τον οργανισμό μας, αλλά και για το δέρμα μας! Αν μια ολοκληρωμένη διατροφή μας βοηθά να λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για να είμαστε υγιείς, το ίδιο συμβαίνει και στη ρουτίνα ομορφιάς της επιδερμίδας μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν, μια σειρά επιλεγμένων βιταμινών, για να είναι όχι μόνο υγιής, αλλά όσο το δυνατόν πιο λαμπερή και νεανική!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η δύναμη των βιταμινών προσφέρει κάτι διαφορετικό, αλλά και απόλυτα απαραίτητο για το δέρμα μας. Χρησιμοποιώντας μεταφορικά, το «αλφαβητάρι», καθώς οι κύριες βιταμίνες για τη φροντίδα του δέρματός μας ξεκινούν από το Α και φθάνουν ως το F, αποκαλύπτονται τα θαυματουργά συστατικά τους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό…

Βιταμίνη Α

Υπάρχουν πολλοί τύποι βιταμίνης Α, αλλά ο πιο κοινός στην περιποίηση του δέρματος είναι η ρετινόλη. Πρόκειται για ένα συστατικό υπέρ ήρωα, καθώς όταν εφαρμόζεται στο δέρμα διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό και πιο δυνατό!

Κατά την εφαρμογή της «ξυπνάει» τα κύτταρα, ώστε να αναγεννηθούν, αναζωογονεί το θαμπό δέρμα και βοηθά στην απομάκρυνση της ακμής. Η ρετινόλη διορθώνει επίσης, τη μελάγχρωση και τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενισχύοντας την ομοιόμορφη απόχρωση της επιδερμίδας μας.

Με τόσα πλεονεκτήματα, θα πρέπει να προσθέσουμε άμεσα τη ρετινόλη στη ρουτίνα της ομορφιάς μας, αλλά να το κάνουμε με προσοχή! Δεν χρειάζεται να βιαστούμε, αλλά αντίθετα, είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε βήμα – βήμα.

Αρχικά, επιλέγουμε ένα προϊόν με χαμηλή δόση ρετινόλης, ώστε να γίνει ευκολότερα η αποδοχή και η διείσδυση στο δέρμα μας. Εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα μία με δύο φορές την εβδομάδα και αυξάνοντας σταδιακά τις δόσεις θα εξασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ είναι απαραίτητο και να χρησιμοποιούμε καθημερινά και συστηματικά ένα αντηλιακό προϊόν, για να προστατεύσουμε το δέρμα μας.

Βιταμίνη Β

Ο πιο δημοφιλής τύπος βιταμίνης Β είναι η Β3, γνωστή και ως νιασιναμίδη. Η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ακμής ή για την εξάλειψη των λεπτών γραμμών έκφρασης, καθώς προάγει την καταπολέμηση της φλεγμονής, ενώ ενισχύει  και τον επιδερμικό φραγμό του δέρματος.

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας μας, μια και προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στην αναγέννηση και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματός μας.

Επίσης, μειώνει την ερυθρότητα ή τις κηλίδες και τη μελάγχρωση, καθώς και τις ρυτίδες έκφρασης. Ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και είναι ασφαλής για χρήση και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Βιταμίνη C

Μια από τις πιο κοινές βιταμίνες που συναντάμε πολύ συχνά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, για το καλό μας! Η βιταμίνη C περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις βλάβες στα κύτταρα του δέρματος, βοηθά στην καταπολέμηση των ρύπων, μειώνει τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, εξισορροπεί το φαινόμενο της μελάγχρωσης, ενώ βοηθά και στην εξάλειψη από τα σημάδια ουλών ακμής!

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές με τα προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C, κρατώντας τα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και κλείνοντάς τα ερμητικά, καθώς ενδέχεται να γίνει ασταθής πολύ εύκολα. Η καλύτερη ώρα για την εφαρμογή της βιταμίνης C; Το πρωί, μετά τον καθαρισμό και πριν το αντηλιακό.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται στο δέρμα μας, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη. Αν βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια στον οργανισμό μας διευκολύνει πολλές από τις λειτουργίες του, ενώ όταν παρατηρείται έλλειψη ακυρώνονται αρκετές από τις βασικές διαδικασίες, με αρνητικά αποτελέσματα.

Λαμβάνουμε φυσικά τη βιταμίνη D όταν περνάμε χρόνο κάτω από τις ακτίνες του ήλιου (γύρω στα 15 λεπτά είναι αρκετά), αλλά χρειάζεται προσοχή! Δεν πρέπει να φοράμε αντηλιακό για να ευεργετηθεί το σώμα μας, αλλά και δεν πρέπει να το παρακάνουμε για να μην κινδυνέψουμε από την ηλιακή ακτινοβολία!

Δείτε Επίσης
Ισχυρή, αντιοξειδωτική δράση για υγιή και πιο νεανική επιδερμίδα!

Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματός μας και σε περίπτωση έλλειψης, θα πρέπει να πάρουμε συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού μας. Τους μήνες του καλοκαιριού πάλι, θα πρέπει να φοράμε οπωσδήποτε αντηλιακό, ώστε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ακόμα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που βοηθά το δέρμα μας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα βοηθά στην επούλωση των βλαβών που έχουν προκληθεί.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, για την πρόληψη και τη θεραπεία της βλάβης των ιστών που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος!

Γιατί, όμως, τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για το δέρμα μας; Προστατεύουν τα κύτταρα από τους επιβλαβείς ρύπους και τις τοξίνες του περιβάλλοντος, δηλαδή από τις ελεύθερες ρίζες και όσο τα καταπολεμάμε με αντιοξειδωτικά, τόσο πιο υγιές και λαμπερό θα είναι το δέρμα μας!

Βιταμίνη F

Last but not least, η βιταμίνη F. Πρόκειται για τα βασικά λίπη, γνωστά και ως λιπίδια, που παρέχουν υγρασία και σφριγηλότητα, χωρίς να βαραίνουν το δέρμα.

Για παράδειγμα, το λινολεϊκό οξύ, ενισχύει και προστατεύει τον φραγμό του δέρματος διατηρώντας μια ισχυρή υγιή κεράτινη στιβάδα, δηλαδή το εξωτερικό, προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας. Βοηθά επίσης, στην εξισορρόπηση των εκκρίσεων σμήγματος για ένα λιπαρό ή με τάσεις ακμής δέρμα, ενώ βοηθά και στη μείωση των εξανθημάτων!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.