Το δέρμα μας στην πόλη: Χρειαζόμαστε ειδική φροντίδα;

Το δέρμα μας στην πόλη: Χρειαζόμαστε ειδική φροντίδα;

Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις περιβαλλοντικές επιθέσεις; Είναι ένα ερώτημα που επανέρχεται συχνά και απασχολεί κυρίως όσες από εμάς ζούμε και κινούμαστε σε μεγάλες πόλεις. Ας δούμε τι τελικά συμβαίνει και ποιοι είναι οι τρόποι για να αντισταθούμε και να προστατεύσουμε το δέρμα μας.

από την Άντζελα Μολφέτα

Από τη μια, η διάθεσή μας ανεβοκατεβαίνει και από την άλλη νιώθουμε μέρα με τη μέρα την επιδερμίδα μας να ασφυκτιά… Για να βρούμε τις ιδανικές απαντήσεις, θα πρέπει αρχικά να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δέρμα και στην υγεία μας κι έτσι να κινηθούμε ανάλογα.

Οι επιπτώσεις της ζωής στην πόλη

Από τη μια, στην καθημερινότητά μας δεν έχουμε χρόνο να αναλογιστούμε στιγμή σε τι κόσμο ζούμε. Από την άλλη, έχουμε ακούσει τόσες φορές για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα αέρια του θερμοκηπίου, την αιθαλομίχλη, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιβλαβείς επιπτώσεις όλων αυτών, ώστε να μην δίνουμε πλέον, την απαραίτητη προσοχή! Ακόμα και όταν αυτές οι επιπτώσεις είναι αόρατες στο οπτικό μας πεδίο, η δράση τους  δεν σταματά!

Τι συμβαίνει, εάν ρίξουμε μια γρήγορη ματιά;

  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, αναπνευστικές ανεπάρκειες και λοιμώξεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονικές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα και καρκίνο του πνεύμονα.
  • Οι ακτίνες UV και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος και φυσικά, στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.
  • Η αιθαλομίχλη, αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να οδηγήσουν σε άσθμα και διάφορες λοιμώξεις και ερεθισμούς.
  • Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, βήχα, ξηρότητα στο λαιμό και πονοκεφάλους.

Οι κύριοι κίνδυνοι και οι πιο επιβλαβείς ρύποι είναι: η υπεριώδης ακτινοβολία, το διοξείδιο του θείου, το όζον, το διοξείδιο του αζώτου και τα σωματίδια (ένα μείγμα που μπορεί να περιέχει αιθάλη, καπνό, μέταλλα, νιτρικά άλατα, θειικά άλατα, σκόνη, νερό και ελαστομερή, τόσο μικρό που μπορεί να μπει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μας!

Οι επιθέσεις στο δέρμα μας είναι πραγματικότητα

Οι περιβαλλοντικές επιθέσεις στο δέρμα μας δημιουργούν μία κατάσταση στρες που πυροδοτείται από πολλά στοιχεία, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και το νέφος, οι ακτίνες UV, η αιθαλομίχλη και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης, αλλά και πιο ειδικά στοιχεία, όπως το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές και ο καπνός. Πώς αντιδρά η ευαίσθητη επιδερμίδα μας σε όλα αυτά;

* Φραγμένοι πόροι: Φθάνει να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας ή να εξετάσουμε τις πετσέτες και το μαξιλάρι μας, για να διαπιστώσουμε πόσο βρώμικο μπορεί να είναι το δέρμα μας! Στον επόμενο τόνο, όμως, θα εμφανιστούν σπυράκια, κηλίδες και ακόμα χειρότερα, φαινόμενα ακμής.

  • Ξηρότητα: Η χρήση των κλιματιστικών, τα μέσα θέρμανσης και οι περιβαλλοντικές επιθέσεις οδηγούν πολύ εύκολα το δέρμα μας σε απώλεια νερού και υγρασίας. Αποτέλεσμα; Έντονη ξηρότητα, αίσθηση κνησμού και εμφάνιση ερεθισμών.
  • Πρόωρη γήρανση: Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται και αναπτύσσονται πανεύκολα κάτω από αυτές τις συνθήκες, μεταφέροντας αβίαστα και όλες τις δυσάρεστες συνέπειες στο δέρμα μας, όπως φλεγμονές, καταστροφή του κολλαγόνου, αποχρωματισμό, χαλάρωση, βαθιές ρυτίδες και επίθεση στο DNA!
  • Ερεθισμοί: Όλο και πιο συχνά αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες θεωρούνται υπεύθυνοι για την παρουσία ερεθισμών, καθώς το φυσιολογικό σύστημα άμυνας του οργανισμού μας γίνεται αδύναμο από τις αδιάκοπες επιθέσεις και τα φαινόμενα στρες. Ροδόχρους ακμή και ψωρίαση, εξανθήματα και έκζεμα, τα πάντα μπορούν να συμβούν ή και να εντατικοποιηθούν.
  • Ηλιακή ακτινοβολία: Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV που οδηγούν σε μελάγχρωση, εμφάνιση κηλίδων, απώλεια κολλαγόνου και κατά συνέπεια, πρόωρη γήρανση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όμως, παρουσιάζεται μελάνωμα και καρκίνος του δέρματος.

Ποια είναι, όμως, τα κύρια βήματα φροντίδας κατά της ρύπανσης στην καθημερινή μας ρουτίνα ομορφιάς;

Όλο και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών προτείνουν ειδικές σειρές κατά της ρύπανσης και τις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, μπορούμε να εφαρμόσουμε προϊόντα από μια τέτοια σειρά περιποίησης ή να εστιάσουμε σε ειδικά, αντιοξειδωτικά συστατικά.

1. Σωστός καθαρισμός του δέρματος

Επιλέγουμε ένα προϊόν με διπλή δράση, που απομακρύνει τις εκκρίσεις του δέρματος, τις ακαθαρσίες αλλά και το μακιγιάζ (ακόμα και το αδιάβροχο), τα προϊόντα περιποίησης και τα αντηλιακά. Φροντίζουμε να το χρησιμοποιούμε καθημερινά, πρωί και βράδυ, με απαλές κινήσεις και πολύ-πολύ σχολαστικά.

Δείτε Επίσης
Το αλφαβητάρι της περιποίησης του δέρματος βασίζεται στις βιταμίνες!

2. Αντιηλιακή προστασία

Απαραίτητη για να διατηρήσουμε την υγεία της επιδερμίδας μας. Για αυτό, δεν κάνουμε ούτε βήμα χωρίς το αντηλιακό μας, ακόμα και όταν έχει συννεφιά! Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου ή χημικά και σε δείκτη προστασίας από SPF15-50, ανάλογα με την ευαισθησία μας στις ακτίνες του ήλιου.

3. Δράση κατά των ελευθέρων ριζών

Για να καταπολεμήσουμε το «πάρτι» των ελευθέρων ριζών ακολουθούμε διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως σταφύλι, πράσινο τσάι, ανάλατους ξηρούς καρπούς, φασόλια, ντομάτες, φρέσκα πράσινα λαχανικά και εσπεριδοειδή.

Παράλληλα, στοχεύουμε σε προϊόντα περιποίησης με έμφαση στα αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φουρουλικό οξύ, πράσινο τσάι, ρεσβερβιτόλη, εκχύλισμα αμπέλου, συνένζυμο Q10, νιασιναμίδη, λυκοπένιο.

4. Antipollution καλλυντικά

Τα προϊόντα φροντίδας κατά της ρύπανσης περιέχουν συνήθως ένα μείγμα αντιοξειδωτικών συστατικών και βιταμινών, προτείνοντας στοχευμένη δράση. Μπορούμε να ελέγξουμε εάν περιέχουν κάποια από τα παραπάνω συστατικά ή επίσης, αλόη βέρα ή biosaccharide gum-4 και να θυμόμαστε, πως όσα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία περιέχουν τόσο πιο ισχυρή είναι η δράση τους, ενώ οι οροί ή serum λειτουργούν ως αντιοξειδωτική γροθιά!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.