Το σώμα μετά την γένηση του παιδιού

Το σώμα μετά την γένηση του παιδιού

Το μωρό είναι ήδη εδώ! Η χαρά σας είναι ανείπωτη. Η καινούργια σας ζωή ως μητέρα έχει ξεκινήσει. Μετά από λίγες εβδομάδες, θα έχετε συνηθίσει στην καινούργια καθημερινότητα. Κι ακριβώς αυτή είναι η στιγμή για να αρχίσετε να σκέφτεστε περισσότερο και τον εαυτό σας. Να επαναφέρετε το σώμα σας σε φόρμα μετά τη γέννα και να κάνετε την ψυχή σας να λάμπει από καλή διάθεση.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

«Εννιά μήνες για να έρθει το μωρό, εννιά μήνες για να φύγει το βάρος». Σε αυτή την κουβέντα φαίνεται ότι κρύβεται μια γερή δόση αλήθειας. Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το χρονικό σημείο θα αισθάνεστε ακόμη πιο όμορφη και δυνατή από πριν.

Μία φίλη μου εξομολογήθηκε: «Ετοιμάζοντας τη βαλίτσα μου για το μαιευτήριο λίγο πριν φέρω στον κόσμο την πρώτη μου κόρη, είχα μια φαεινή ιδέα: Μαζί με όλα τα απαραίτητα, άρπαξα από την κρεμάστρα και το αγαπημένο μου τζιν που είχα να φορέσω τόσο καιρό. Ο άνδρας μου με κοίταξε με απορία και με ρώτησε: “τι θα το κάνεις αυτό;”. Του απάντησα με άνεση και λίγη πικρία: “Μα θα το φορέσω!” και έκλεισα τη βαλίτσα. Τώρα όταν το θυμάμαι χαμογελάω. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη μου επιθυμία ίσως δεν ήταν καν να φορέσω το τζιν μου αλλά σκεφτόμουν ότι μετά τον τοκετό  και μετά από εννέα μήνες που η κοιλιά μου φούσκωνε συνεχώς ήθελα να ξαναδώ τα… πόδια μου. Ήθελα να ξανανιώσω σέξι, όμορφη και ότι μπορώ να κινούμαι με άνεση. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μάλλον ήταν σίγουρο ότι η κρυφή μου επιθυμία ήταν να ξαναμπώ στο στενό μου τζιν. Και μάλιστα αμέσως με το που θα γινόμουν μητέρα». Σας θυμίζει κάτι ανάλογο;

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι

Σίγουρα δεν φταίνε μόνο τα 5-6 κιλά τουλάχιστον που μία γυναίκα έχει παραπάνω μετά τον τοκετό, αλλά και το γεγονός ότι –όπως αποδεικνύεται- χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι το σώμα να επανέλθει, αλλά και η ίδια η γυναίκα να το αισθάνεται όπως πριν.

Τις πρώτες ημέρες είναι σαν κάποιος να έχει «ξεφουσκώσει» την κοιλιά. Πολλές γυναίκες εξομολογούνται ότι αισθάνονται το σώμα τους λίγο σαν κάτι ξένο, ενώ και ο χρόνος με τον εαυτό τους είναι περιορισμένος, αφού η ζωή με το μωρό είναι τόσο νέα, τόσο διαφορετική, τόσο ανήσυχη… Οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο νιώθουν κουρασμένες και εξουθενωμένες. Δεν είναι μόνο το δέρμα, οι μύες και τα λιποκύτταρα (που δεν χρειάζεται να κατακρατούν αποθέματα) που πρέπει να ξαναβρούν τους νέους τους ρυθμούς, αλλά ακόμη και η εικόνα που έχει η ίδια η γυναίκα για τον εαυτό της πρέπει να περάσει από μια φάση αναγέννησης.

Μέχρι το τέλος του θηλασμού

Και έτσι ξαναγυρνάμε στη χρονική περίοδο των 9 μηνών. Τότε πάνω κάτω είναι που το σώμα επανέρχεται. Γεμίζει από ενέργεια και ζωντάνια, ενώ συχνά οι γυναίκες σε αυτή πλέον τη φάση αισθάνονται ένα έντονο συναίσθημα δύναμης και αντοχής.

Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Μερικές ημέρες μετά τον τοκετό

… οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήδη χάσει 7 με 10 κιλά. Το στήθος όμως φουσκώνει για να δώσει γάλα. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν περίπου διπλασιασμό των μαστών από πριν την εγκυμοσύνη.

Δείτε Επίσης
Λύσεις για αψεγάδιαστο δέρμα

Τρεις μήνες αργότερα

… συνήθως έχουν χάσει γύρω στα τρία επιπλέον κιλά.

Έξι με εννιά μήνες αργότερα

… εξαφανίζονται οι αλλαγές στο δέρμα (χλώασμα). Αν έχετε σταματήσει και τον θηλασμό, το στήθος έχει σχεδόν επανέλθει στην πρωθύστερη κατάσταση, κι αν όχι σίγουρα έχει μικρύνει και είναι ελαφρύτερο.

Ένα χρόνο μετά

… όλες οι διαδικασίες «επαναφοράς» του σώματος έχουν ολοκληρωθεί. Γυναίκες που είχαν και πριν την εγκυμοσύνη επιπλέον κιλά, συνήθως κάνουν περισσότερη προσπάθεια με αυτή την ευκαιρία για να έρθουν στο σωστό βάρος. Έχει παρατηρηθεί ότι 10 με 20% των γυναικών παίρνουν εύκολα βάρος στην εγκυμοσύνη και το χάνουν δυσκολότερα μετά.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.