Οι μύθοι της διατροφής στην εγκυμοσύνη

Οι μύθοι της διατροφής στην εγκυμοσύνη

Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για τους καλύτερους τρόπους παρασκευής τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Μας συμβουλεύει ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι, τα θρεπτικά συστατικά σε πολλά λαχανικά απορροφώνται καλύτερα εάν η τροφή μαγειρεύεται αντί να τρώγεται αμαγείρευτη και μάλιστα αν την έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Από την άλλη, το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει κρίσιμες θρεπτικές ουσίες, όπως τα άλατα του φυλλικού οξέος και άλλα συστατικά που είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να θυμούνται ότι το βοδινό και πρόβειο κρέας, το κρέας των πουλερικών και τα ψάρια είναι οι πλουσιότερες τροφές σε σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ τα λιπαρά ψάρια, κρόκος του αβγού και το ενισχυμένο με βιταμίνη D γάλα, είναι σχεδόν οι μόνες πηγές βιταμίνης D.

Δείτε Επίσης
Άφεση αμαρτιών για τα θαλασσινά!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γενικά οι κύριες πηγές αφομοιώσιμου ασβεστίου που χρειάζεται για τον σχηματισμό των οστών του εμβρύου. Γι΄ αυτό, δεν είναι κατάλληλη η χορτοφαγία για γυναίκες που είναι έγκυες.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένη και πολύ προσεκτική στη διατροφή της. Πολλές φυτικές τροφές περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών απορροφάται καλύτερα αν αυτές λαμβάνονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.