Μπορεί η λοσιόν καλαμίνης να χρησιμοποιηθεί ως primer στο μακιγιάζ;

Μπορεί η λοσιόν καλαμίνης να χρησιμοποιηθεί ως primer στο μακιγιάζ;

Ένα κόλπο για την αντιμετώπιση του λιπαρού δέρματος πριν από την εφαρμογή του μακιγιάζ γίνεται viral στο TikTok: Οι χρήστες του ισχυρίζονται ότι η λοσιόν καλαμίνης δεν αφήνει λιπαρότητα στο δέρμα όλη την ημέρα. Τι λένε όμως οι δερματολόγοι; Λειτουργεί πραγματικά; Είναι ασφαλές;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Την τελευταία φορά που σκεφτήκατε τη λοσιόν καλαμίνης, πιθανότατα είχατε να αντιμετωπίσετε τσιμπήματα, φαγούρα ή εξάνθημα. Το μη συνταγογραφούμενο φάρμακο χρησιμοποιείται συχνότερα ως προστατευτικό του δέρματος για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό και την ενόχληση που προκαλείται από ερεθισμό, αλλά σύμφωνα με το TikTok, έχει άλλη χρήση: ως primer…για το μακιγιάζ σε λιπαρό δέρμα.

Έχουμε δοκιμάσει πολλά και διάφορα που υπόσχονται να εξαλείψουν τη λιπαρότητα του δέρματος, αλλά η λοσιόν καλαμίνης; Ενώ εξακολουθούμε να απορούμε με αυτή την ιδέα, το hashtag #CalaminePrimer έχει πάνω από 4,3 εκατομμύρια προβολές και χιλιάδες χρήστες έχουν δοκιμάσει μόνοι τους το κόλπο με κυρίως θετικά αποτελέσματα.

Σε ένα viral βίντεο, μία χρήστρια του TikTok λέει στην κάμερα: «Οι άνθρωποι το εφαρμόζουν πριν από το μέικαπ τους και ουσιαστικά υποτίθεται ότι κάνει το μέικαπ σας να απλώνεται όμορφα και το μακιγιάζ σας να διαρκεί όλη μέρα χωρίς να λαδώνει».

Σε ένα άλλο βίντεο, κάποια δείχνει πώς η χρήση της λοσιόν καλαμίνης ως primer κρατούσε το μακιγιάζ της στη θέση του όλη την ημέρα, ακόμη και  για οκτώ ώρες.

Καλά τα κόλπα ομορφιάς του TikTok, αλλά συχνά μπορεί να πρόκειται για τρέλες ή ακόμη και για επικίνδυνες πρακτικές. Τελικά, είναι αποτελεσματική η χρήση λοσιόν καλαμίνης ως primer; Είναι κάτι ασφαλές; Ας δούμε τι λένε οι δερματολόγοι:

Τι προκαλεί το λιπαρό δέρμα;

«Το λιπαρό δέρμα συμβαίνει όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν πολύ σμήγμα», λέει ο δερματολόγος Thieve Maruthappu με έδρα το Λονδίνο. «Άλλοι παράγοντες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή σμήγματος του δέρματός σας, όπως η ηλικία σας, ο τόπος διαμονής σας, ακόμη και απλά η γενετική.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χρήση λανθασμένων προϊόντων περιποίησης δέρματος για τον τύπο του δέρματός σας ή την υπερβολική απολέπιση του δέρματός σας».

Αν και το λιπαρό δέρμα είναι απολύτως φυσιολογικό, μπορεί συχνά να είναι ενοχλητικό, κάτι που οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν προϊόντα που υπόσχονται να μειώσουν την ποσότητα λιπαρότητας που παράγει το δέρμα τους.

Τι είναι η καλαμίνη;

Η καλαμίνη, που ονομάζεται επίσης λοσιόν καλαμίνης, είναι ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ήσσονος σημασίας δερματικών παθήσεων και προορίζεται μόνο για τοπική χρήση.

Η λοσιόν Calamine είναι μια ανοιχτή ροζ λοσιόν που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των τσιμπημάτων των εντόμων, καταπραΰνει τις επιπτώσεις από άγγιγμα δηλητηριωδών φυτών και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα.

Οι καταπραϋντικές της ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση του ήπιου κνησμού και ηρεμούν τις επιπτώσεις της φλεγμονής. Η λοσιόν καλαμίνης έχει επίσης μια ξηραντική ιδιότητα, η οποία βοηθά στην ανακούφιση του ερεθισμού του δέρματος και των δερματικών παθήσεων.

Μπορεί η λοσιόν Calamine να βοηθήσει με το λιπαρό δέρμα;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες δερματικές παθήσεις. Η λοσιόν καλαμίνης είναι ένα τοπικό φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που χρησιμοποιείται συνήθως για να καταπραΰνει τη φλεγμονή και την ενόχληση που προκαλείται από ερεθισμούς του δέρματος.

Χρησιμοποιείται συχνότερα για τσιμπήματα ή εξανθήματα που προκαλούνται από δηλητηριώδη φυτά, ανεμοβλογιά και ακόμη και έρπητα ζωστήρα.

Δείτε Επίσης
Πώς θα διατηρήσουμε το «υγρό» μακιγιάζ μας όλη την ημέρα;

Ποια είναι τα συστατικά της;

Μερικά από τα κύρια συστατικά της λοσιόν καλαμίνης είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου, το οξείδιο του σιδήρου και το μάγμα του μπεντονίτη, τα οποία βοηθούν στην ξήρανση των ερεθιστικών ουσιών του δέρματος.

«Τα οξείδια και ο μπεντονίτης θα λειτουργήσουν ως απορροφητική βάση, και γι’ αυτό οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως primer», λέει ο καθηγητής δερματολογίας Dr. Anthony Rossi.

«Τα ίδια συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα είναι αυτά που αφαιρούν τα έλαια από το δέρμα και αφήνουν μια λεία, χωρίς λιπαρά βάση για το μακιγιάζ, αλλά δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση για το λιπαρό δέρμα».

Πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση της λοσιόν καλαμίνης

Ενώ πολλές χρήστριες του TikTok έχουν επιδείξει πώς η χρήση της λοσιόν καλαμίνης ως primer για το μακιγιάζ έχει λειτουργήσει, υπάρχουν εξίσου πολλά βίντεο γιατρών και δερματολόγων που προειδοποιούν γι’ αυτό.

Σύμφωνα με την άποψή τους, αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε λοσιόν καλαμίνης ως primer, δεν είναι ιδανικό: «Δεν περιέχει μαλακτικά ή ενυδατικά συστατικά για το δέρμα, επομένως δεν θα ενυδατώνει το δέρμα – απλώς θα το στεγνώνει».

Ο Dr. Anthony Rossi προσθέτει ότι το προϊόν θα μπορούσε να επιδεινώσει ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα, και ότι ορισμένες συνθέσεις λοσιόν καλαμίνης μπορεί να περιέχουν οινόπνευμα που θα μπορούσε  ενδεχομένως να ξηράνει το δέρμα ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, οι περισσότερες λοσιόν καλαμίνης περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις να μην χρησιμοποιείτε το προϊόν για περίοδο μεγαλύτερη από επτά ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το προϊόν ως primer, δεν θα ήταν μια μακροπρόθεσμη λύση για τη λιπαρή επιδερμίδα.

Ενώ η λοσιόν καλαμίνης μπορεί να λειτουργήσει ως primer βραχυπρόθεσμα, δεν είναι μια ακίνδυνη λύση.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.