Λούσιμο καθημερινά: Τα ναι και τα όχι!

Λούσιμο καθημερινά: Τα ναι και τα όχι!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το καθημερινό λούσιμο θα διατηρήσει τα μαλλιά τους καθαρά και όμορφα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Τα μαλλιά θα πρέπει να λούζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η πρώτη παράμετρος που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας είναι ο τύπος των μαλλιών μας. Με άλλα λόγια, διαφορετική συχνότητα λουσίματος έχουν ανάγκη τα λιπαρά μαλλιά και άλλη τα ξηρά. Επίσης αν έχουμε για παράδειγμα ίσια μαλλιά συνήθως χρειάζονται συχνότερο λούσιμο από ό,τι τα σγουρά.

Ο λόγος; Η λιπαρότητα σε γενικές γραμμές είναι εντονότερη στα ίσια μαλλιά, αφού τα έλαια μεταφέρονται πιο γρήγορα από τις ρίζες προς τις άκρες τους. Το ξέρουμε άλλωστε, η ευθεία είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος…

Μία ακόμη παράμετρος είναι ο τρόπος ζωής μας. Αν συνηθίζεται να πηγαίνετε στο καθημερινά στο γυμναστήριο, αν η εργασία σας απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα, δύο συνθήκες που συνεπάγονται εφίδρωση, τότε σίγουρα και ανεξάρτητα από τον τύπο των μαλλιών απαιτείται συχνότερο λούσιμο.

Ωστόσο, η καθημερινή χρήση του σαμπουάν δεν θα διώξει μόνο τον ιδρώτα και τη βρωμιά, αλλά και τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των μαλλιών. Λειτουργούν ως θρεπτικά συστατικά, προστατεύοντας παράλληλα την τρίχα από τη φθορά.

Επίσης, η απομάκρυνση των φυσικών αυτών ελαίων οδηγεί στην αφυδάτωση και τη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων, εντείνοντας έτσι την παραγωγή σμήγματος και κάνοντας τα μαλλιά να λαδώνουν πιο γρήγορα.

Προτιμήστε λοιπόν, αν χρειάζεται να πλένετε καθημερινά τα μαλλιά σας, μόνο με νερό και να χρησιμοποιείτε σαμπουάν μέρα παρά μέρα ή ακόμη καλύτερα κάθε τρεις μέρες. Με αυτό τον τρόπο, τα φυσικά έλαια διατηρούνται και θρέφουν την τρίχα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα φρεσκάρισμα ανάμεσα στα λουσίματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξηρό σαμπουάν για στεγνό λούσιμο.

Δείτε Επίσης
Τι να εύχεται άραγε ο κομμωτής μας όταν μας βλέπει;

Πόσο συχνά να λούζομαι;

Στην ερώτηση λοιπόν «κάθε πότε πρέπει να λούζομαι;», σε γενικές γραμμές, η ιδανική συχνότητα είναι:

– Για λιπαρά και κανονικά μαλλιά: 2-3 φορές την εβδομάδα

– Για ξηρά μαλλιά: Όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα με σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα. Προτιμήστε ένα πολύ ενυδατικό σαμπουάν

– Αν έχετε ξηροδερμία: 2-3 φορές την εβδομάδα με ειδικό σαμπουάν κατά της ξηροδερμίας

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.