Όλοι οι τρόποι για να απαλλαγούμε μια για πάντα από την ψαλίδα!

Όλοι οι τρόποι για να απαλλαγούμε μια για πάντα από την ψαλίδα!
Όλοι οι τρόποι για να απαλλαγούμε μια για πάντα από την ψαλίδα!
Οι βούρτσες αμφιβόλου προέλευσης και γενικά, τα φθηνά αξεσουάρ μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση των μαλλιών μας. Χρησιμοποιούμε λοιπόν, βούρτσες με φυσικό τρίχωμα και χτένες από ξύλο, αποκλειστικά.
Πείτε ναι στις μάσκες μαλλιών, στα ενυδατικά conditioner αλλά και στα έλαια για την περιποίησή τους // Αν η ψαλίδα έχει κάνει την εμφάνισή της, φροντίστε να κόβετε τις άκρες κάθε 4 εβδομάδες, ενώ για πρόληψη κάθε 6-8 εβδομάδες
Οι χημικές θεραπείες, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η λανθασμένη διατροφή, τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης αλλά και η συχνή χρήση εργαλείων θερμότητας είναι «προάγγελοι» της ψαλίδας
Προβολή Φωτογραφιών
Όλοι οι τρόποι για να απαλλαγούμε μια για πάντα από την ψαλίδα!

Εάν έχουμε παρατηρήσει πως τα μαλλιά μας έχουν ψαλίδα, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να δράσουμε! Και αυτό γιατί, όσο αφήνουμε το φαινόμενο να εξελίσσεται, τόσο περισσότερο επιβαρύνονται… Και δεν μας αρέσει με τίποτα κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Κάποια στιγμή στη ζωή μας οι περισσότερες από εμάς έχουμε ανησυχήσει για την εικόνα των μαλλιών μας, εξαιτίας της ψαλίδας. Το DNA παίζει σημαντικό ρόλο, ορίζοντας κατά κάποιο τρόπο πόσο εύκολα θα «σπάνε» τα μαλλιά μας, εάν θα είναι ξηρά, κ.λπ.

Παρ’ όλο που συνήθως, η ψαλίδα εμφανίζεται στις άκρες των μαλλιών μας, μερικές φορές παρουσιάζεται και στο σώμα της τρίχας. Εάν παρατηρήσουμε μερικές «σπασμένες» άκρες εδώ κι εκεί, δεν έχουμε λόγο να ανησυχήσουμε.

Σε περίπτωση, όμως, που το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί, τότε πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.

Ποιο από τα 6 είδη ψαλίδας ταλαιπωρεί τα μαλλιά μας;

Η ψαλίδα μπορεί να αφορά τα ξηρά, ευαίσθητα και ταλαιπωρημένα μαλλιά, αλλά παρατηρώντας στο μικροσκόπιο οι ειδικοί αποκαλύπτουν όχι 1 και 2, αλλά 6 ξεχωριστούς τύπους!

1. Βασικός διαχωρισμός

Θυμίζει ένα κεφαλαίο Υ και είναι ο πιο κοινός τύπος ψαλίδας. Αφορά την πρώιμη φάση ανάπτυξης, όπου τα φλοιώδη κύτταρα εξακολουθούν να συγκρατούνται μαζί, αλλά αρχίζουν να διαχωρίζονται αργά.

Τι κάνουμε: Τα μαλλιά μας χρειάζονται τροφή για να ισορροπήσουν.

2. Αδιόρατο «σπάσιμο»

Μπορούμε να πούμε πως είναι το μικρό ξαδελφάκι του βασικού διαχωρισμού. Τα μαλλιά είναι θαμπά και ξηρά και χωρίς να το καταλάβουμε, αρχίζουν δειλά-δειλά να «σπάνε».

Τι κάνουμε: Χρειαζόμαστε άμεσα ενυδάτωση. Για αυτό, εφαρμόζουμε συχνά, μια πλούσια ενυδατική μάσκα μαλλιών.

Θυμίζει ένα κεφαλαίο Υ και είναι ο πιο κοινός τύπος ψαλίδας. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά μας χρειάζονται τροφή για να ισορροπήσουν // Το αδιόρατο «σπάσιμο» είναι το μικρό ξαδελφάκι του βασικού διαχωρισμού. Χρειαζόμαστε άμεσα ενυδάτωση.
Θυμίζει ένα κεφαλαίο Υ και είναι ο πιο κοινός τύπος ψαλίδας. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά μας χρειάζονται τροφή για να ισορροπήσουν // Το αδιόρατο «σπάσιμο» είναι το μικρό ξαδελφάκι του βασικού διαχωρισμού. Χρειαζόμαστε άμεσα ενυδάτωση.
3. Σχήμα μικρού πιρουνιού

Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο είδος ψαλίδας, που θυμίζει την άκρη ενός μικρού πιρουνιού, καθώς παρουσιάζει τρία φθαρμένα άκρα. Δηλώνει πως τα μαλλιά έχουν υποστεί σημαντική φθορά, όπως και οι ίνες των τριχών.

Τι κάνουμε: Ακολουθούμε συχνό κόψιμο των άκρων και αδιάκοπη χρήση μάσκας μαλλιών για βαθιά θρέψη.

4. Μονομερείς διακλαδώσεις

Θυμίζει δέντρο με ανεμοδαρμένα κλαδιά! Παρατηρούνται πολλοί διαχωρισμοί στη μία πλευρά των ινών της τρίχας, συγκριτικά με την άλλη. Αυτό μαρτυρά εντυπωσιακή φθορά, όπου τα κύτταρα του φλοιού τής τρίχας διαχωρίζονται γρήγορα.

Τι κάνουμε:  Απαλλαγή με άμεσο κόψιμο και καθαρισμό της ψαλίδας σε όλο το μήκος των μαλλιών. Αμέσως μετά, χρησιμοποιούμε ευλαβικά εξειδικευμένη σειρά προϊόντων για φροντίδα κατά της ψαλίδας.

Το σχήμα μικρού πιρουνιού δεν είναι συνηθισμένο είδος ψαλίδας. Δηλώνει πως τα μαλλιά έχουν υποστεί σημαντική φθορά, όπως και οι ίνες των τριχών // Θυμίζει δέντρο με ανεμοδαρμένα κλαδιά! Παρατηρούνται πολλοί διαχωρισμοί στη μία πλευρά των ινών της τρίχας, συγκριτικά με την άλλη. Μεγάλη φθορά!
Το σχήμα μικρού πιρουνιού δεν είναι συνηθισμένο είδος ψαλίδας. Δηλώνει πως τα μαλλιά έχουν υποστεί σημαντική φθορά, όπως και οι ίνες των τριχών // Θυμίζει δέντρο με ανεμοδαρμένα κλαδιά! Παρατηρούνται πολλοί διαχωρισμοί στη μία πλευρά των ινών της τρίχας, συγκριτικά με την άλλη. Μεγάλη φθορά!
5. Σαν αναποδογυρισμένη λαμπάδα

Σε αυτό το είδος δεν υπάρχει ορατή διάσπαση, αλλά η τρίχα είναι πολύ λεπτότερη στην άκρη καθώς ο εξωτερικός φλοιός έχει φθαρεί. Τα μαλλιά φαίνονται άτονα και θαμπά, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί η ψαλίδα να αναπτυχθεί εντονότερα.

Τι κάνουμε:  Κόβουμε τις άκρες των μαλλιών και επενδύουμε σε ειδικές θεραπείες κατά της ψαλίδας και της ξηρότητας.

Δείτε Επίσης
Μαλλιά που πέφτουν; Ποτέ, πια!

6. Άλυτοι κόμποι

Τα σγουρά μαλλιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε αυτό το είδος. Οι μπούκλες μπερδεύονται μεταξύ τους, δημιουργώντας μια μάζα από κόμπους που τελικά «σπάνε».

Τι κάνουμε:  Επιλέγουμε ειδικά προϊόντα που ξεμπερδεύουν τα μαλλιά και ισχυρές μαλακτικές φόρμουλες που ενυδατώνουν τα μαλλιά σε βάθος.

Σαν αναποδογυρισμένη λαμπάδα: Τα μαλλιά φαίνονται άτονα και θαμπά, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί η ψαλίδα να αναπτυχθεί εντονότερα // Άλυτοι κόμποι: Τα σγουρά μαλλιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε αυτό το είδος
Σαν αναποδογυρισμένη λαμπάδα: Τα μαλλιά φαίνονται άτονα και θαμπά, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί η ψαλίδα να αναπτυχθεί εντονότερα // Άλυτοι κόμποι: Τα σγουρά μαλλιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε αυτό το είδος

Οι συνήθεις ύποπτοι

Πέρα από τη γενετική μας προδιάθεση, η ψαλίδα αναπτύσσεται και από συχνή χρήση χημικών ουσιών, θερμικές διεργασίες ή έντονο βούρτσισμα.

Και εάν τα μαλλιά μας είναι ευαίσθητα μπορούν να «σπάσουν» ακόμα και καθώς τα τυλίγουμε με μια πετσέτα μετά το λούσιμο, όταν τα πιάνουμε αλογοουρά ή και καθώς χτενίζουμε τις άκρες τους!

Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης ψαλίδας, είναι:

 • Χημικές θεραπείες και βάψιμο μαλλιών: Γενικά, οι θεραπείες μαλλιών κάνουν καλό, αλλά η λανθασμένη εφαρμογή ή η υπερβολική χρήση μπορούν να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
 • Περιβαλλοντικές συνθήκες: Ο ήλιος, ο αέρας, το κρύο επιβαρύνουν τα μαλλιά μας, χωρίς καμιά συμμετοχή από μέρους μας! Κάτω από τις ανάλογες καιρικές συνθήκες λοιπόν, παρατηρείται έλλειψη υγρασίας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ξηρότητα με αποτέλεσμα το «σπάσιμο» των μαλλιών μας.
 • Κακή διατροφή: Η έλλειψη των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών από τη διατροφή μας επιβαρύνει και την εμφάνιση των μαλλιών μας. «Είμαστε αυτό που τρώμε», οπότε φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε καθημερινά στο διαιτολόγιο μας συστατικά και βιταμίνες σε μια ισορροπημένη διατροφή, που ενισχύουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.
 • Χρήση λανθασμένων προϊόντων: Εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε δεν είναι τα κατάλληλα ή περιέχουν βλαβερά συστατικά, πολύ γρήγορα θα επιβαρύνουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών μας προκαλώντας ξηρότητα, ψαλίδα κ.λπ.
 • Τα εργαλεία θερμότητας: Πρόκειται για τους κύριους ένοχους στην ανάπτυξη της ψαλίδας. Τόσο το σεσουάρ, όσο και τα ψαλίδια για μπούκλες ή ισιώματος των μαλλιών αποδυναμώνουν τις ίνες προκαλώντας άμεση φθορά στις άκρες και όχι μόνο!

Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα μαλλιά μας μπορεί να γίνουν τόσο εύθραυστα, ώστε ακόμα και η επαφή τους με το φόρεμα ή το πουκάμισό μας, να προκαλεί ψαλίδα! Πόσο μάλλον, όταν φοράμε καπέλο ή μαντήλι στα μαλλιά, όταν τα ξεμπερδεύουμε ή όταν δημιουργούμε περίτεχνα χτενίσματα.

Μυστικά κατά της ψαλίδας

Πέρα από τα σημεία που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν ακόμα μερικά έξυπνα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να κρατήσουμε την ψαλίδα μακριά από τα μαλλιά μας, μια για πάντα!

 • Το μαγικό conditioner: Είναι το ιδανικό προϊόν για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως μάσκα ή να περάσουμε τις φθαρμένες άκρες, ακόμα και χωρίς ξέβγαλμα, χρησιμοποιώντας 1-2 σταγόνες.
 • Ο ορός: Η χρήση ορού στα μαλλιά προσφέρει ενισχυμένη θεραπεία, καθώς ενυδατώνει και εξομαλύνει τις ανισορροπίες στα κύτταρα του φλοιού της τρίχας, αναπλάθοντας τα μαλλιά και προστατεύοντάς τα από την ψαλίδα.
 • Προσοχή στις άκρες: Όταν στις ταλαιπωρημένες άκρες των μαλλιών μας περνάμε έλαιο σιλικόνης, όχι μόνο τα προστατεύουμε αλλά και διορθώνουμε άμεσα την εμφάνισή τους. Αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε! Χρησιμοποιούμε μόνο 2-3 σταγόνες σιλικόνης στις άκρες των μαλλιών μας, κάθε 3-4 λουσίματα
 • Επενδύουμε στα κατάλληλα αξεσουάρ: Οι βούρτσες αμφιβόλου προέλευσης και γενικά, τα φθηνά αξεσουάρ μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση των μαλλιών μας. Χρησιμοποιούμε λοιπόν, βούρτσες με φυσικό τρίχωμα και χτένες από ξύλο, αποκλειστικά.
 • Ανανεώνουμε το κόψιμο στα μαλλιά μας: Πρόκειται για την πιο σίγουρη θεραπεία κατά της ψαλίδας! Ακόμα και εάν άλλες μέθοδοι βελτιώνουν την εμφάνιση των μαλλιών μας, λίγο κόψιμο στις άκρες τους κάθε μήνα, όχι μόνο ανανεώνει το χτένισμά μας, αλλά και κρατάει την ψαλίδα μακριά.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Το να φροντίσουμε τα μαλλιά μας, ώστε να μην αποκτήσουν ψαλίδα είναι, ίσως, η πιο έξυπνη κίνηση. Τι κάνουμε;

 • Τακτική περιποίηση: Το κόψιμο στις άκρες των μαλλιών μας κάθε 6-8 εβδομάδες είναι άκρως αποτελεσματικό, απομακρύνοντας κάθε υποψία για τη δημιουργία ψαλίδας.
 • Προϊόντα περιποίησης που μας ταιριάζουν: Αφού βεβαιωθούμε για τις ανάγκες των μαλλιών μας, το επόμενο βήμα είναι η σωστή επιλογή των κατάλληλων προϊόντων. Καλό είναι να αποφεύγουμε γενικά, τα parabens, τις θειώδεις ουσίες και οποιαδήποτε τοξική χημική φόρμουλα.
 • Υγιεινή διατροφή: Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και βιταμίνες πρέπει να αποτελούν βασικό κορμό στη διατροφή μας. Προσφέρουν βαθιά θρέψη στον κύκλο ζωής των μαλλιών και αποτρέπουν το «σπάσιμο» στις άκρες τους.
 • Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά: Το ρητό που ισχύει χωρίς αμφιβολία και για τα μαλλιά μας! Η υπερβολική αύξηση εκκρίσεων των φυσικών ελαίων προκαλεί τη διαίρεση των άκρων με έναν απίστευτο τρόπο.Αυτό δε σημαίνει βέβαια, πως πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας πολύ συχνά, γιατί και αυτό μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Η παρουσία έντονης λιπαρότητας στις ρίζες των μαλλιών μας είναι μια καλή ένδειξη.
 • Φροντίδα… όταν κοιμόμαστε: Τα μαλλιά μας ενδέχεται να ταλαιπωρούνται τα μάλα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για να τα προστατέψουμε χρησιμοποιούμε μεταξωτές ή σατέν μαξιλαροθήκες και εάν τα μαλλιά μας είναι αρκετά μακριά, μπορούμε να τα δένουμε ανάλαφρα σε 1-2 πολύ χαλαρές πλεξούδες, χωρίς λαστιχάκι!
 • Ναι, στην περιποίηση με λάδι: Ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, έλαιο αργκάν και διάφοροι άλλοι τύποι λαδιών, θρέφουν τις ίνες των μαλλιών μας σε βάθος, απομακρύνοντας το φαινόμενο της ψαλίδας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα χρησιμοποιούμε τακτικά.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.