Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ των θειικών αλάτων, στα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών!

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ των θειικών αλάτων, στα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών!

Όλο και περισσότερο αναζητάμε φόρμουλες με απαλά και φυσικά συστατικά, τόσο για τη φροντίδα της επιδερμίδας μας όσο και των μαλλιών μας. Ειδικά για τα μαλλιά, όμως, τι ρόλο παίζουν τα θειικά άλατα; Πρόκειται για ένα απαραίτητο συστατικό ή μήπως, η παρουσία τους κρύβει κινδύνους που θα προκαλέσουν προβλήματα; Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά…     

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τι είναι τα θειικά άλατα;

Τα θειικά άλατα είναι μια χημική σύνθεση που χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθαρισμού όπως σαπούνια, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά κ.λπ. Δρουν αφαιρώντας τις ακαθαρσίες, τους ρύπους, τα έλαια, καθώς και κάθε προϊόν που συσσωρεύεται.

Υπάρχει μια ποικιλία θειικών αλάτων, αλλά αυτά που επικρατούν στις συνθέσεις των σαμπουάν είναι το λαυρυλοθειικό νάτριο και το θειικό λαυρικό νάτριο, με σκοπό να δημιουργήσουν αφρό και να αφαιρέσουν τη βρωμιά και την υπερβάλλουσα λιπαρότητα.

Είναι βλαβερά;

© SHUTTERSTOCK
© SHUTTERSTOCK

Ο κύριος λόγος που αντιμετωπίζονται από κάποιους με αρνητικά σχόλια αφορά τη «σκληρότητα» τους. Έχουν την τάση να αφαιρούν από τα μαλλιά ακόμα και τα φυσικά έλαια, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα ή πιθανούς ερεθισμούς.

Επίσης, εάν χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε αρκετές ποσότητες ενδέχεται όταν τα μαλλιά μας είναι βαμμένα να παρατηρήσουμε πως το χρώμα τους ξεθωριάζει.

Δείτε Επίσης
Σας μπήκε νερό στο αυτί; Πώς να το βγάλετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Παρ’ όλα αυτά, αφαιρούν τη συσσωρευμένη βρωμιά, την επιπλέον λιπαρότητα και τις ακαθαρσίες που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά. Έχουν την ιδιότητα να διαλύουν το σμήγμα, ενώ ξεπλένονται εύκολα είτε το νερό είναι σκληρό είτε μαλακό.

Τα θετικά

  • Τα περισσότερα φυσικά σαμπουάν που δεν περιέχουν θειικά άλατα, μπορεί να μην καθαρίσουν σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής, ειδικά στα λιπαρά μαλλιά.
  • Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των θειικών αλάτων, όμως, αφορά το πόσο καλά απορροφούν το σμήγμα! Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, η χρήση ενός σαμπουάν με θειικά άλατα μία φορά την εβδομάδα θα απομακρύνει τη λιπαρότητα και τη συσσώρευση του σμήγματος.
  • Κατά τη διάρκεια της χρήσης τους πάλι, δημιουργείται πλούσιος αφρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούν μια ευχάριστη αίσθηση καθαριότητας, προσφέροντας τελικά μια ξεχωριστή εμπειρία στο λούσιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνονται ανεπιφύλακτα, εάν λουζόμαστε γύρω στη μία φορά την εβδομάδα.
  • Επίσης, χάρη στην παχύρρευστη υφή τους θα χρειαστούμε λιγότερο προϊόν, οπότε έχουμε και οικονομία.
  • Ας σημειώσουμε ακόμα, πως τα θειικά άλατα έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν τη δράση άλλων ενεργών συστατικών, ώστε να βελτιώνουν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων προϊόντων για τη φροντίδα των μαλλιών, τόσο στην περιποίηση όσο και στο styling. Δηλαδή, τρία σε ένα!

Τα αρνητικά

  • Τα θειικά άλατα απαλλάσσουν τα μαλλιά μας από την υπερβολική λιπαρότητα και τη συσσώρευση προϊόντων, αλλά έχουν την τάση να δημιουργούν και αποχρωματισμό στα βαμμένα μαλλιά. Για αυτό το λόγο άλλωστε, οι ειδικοί προτείνουν για ασφαλή χρώμα στα βαμμένα μαλλιά συνθέσεις στα σαμπουάν και κοντίσιονερ χωρίς θειικά άλατα.
  • Αν και είναι εξαιρετικά για τον καθαρισμό των μαλλιών, σε περίπτωση που το δέρμα μας είναι ευαίσθητο στο τριχωτό της κεφαλής ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς ή και ακμή.
  • Επίσης, καθώς απομακρύνουν ακόμα και τα φυσικά έλαια μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής, επεμβαίνοντας στο φυσικό φραγμό και αφαιρώντας το προστατευτικό στρώμα του δέρματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει από έναν απλό ερεθισμό και εξανθήματα ως και πρήξιμο του δέρματος ή δερματίτιδα.
  • Σε περίπτωση πάλι, που τα μαλλιά μας είναι κοντά και έχουμε τη συνήθεια να λουζόμαστε καθημερινά, τότε η χρήση ενός σαμπουάν με θειικά άλατα είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ξεφλούδισμα. Η αντικατάστασή του με μια φόρμουλα χωρίς θειικά θεωρείται λοιπόν, απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
  • Τέλος, η φροντίδα με θειικά άλατα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά μας. Σε μια τέτοια περίπτωση και εάν τα μαλλιά μας είναι σγουρά, θα φριζάρουν και με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.

Συμπέρασμα

Τα σαμπουάν με θειικά άλατα είναι εξαιρετικά εάν τα μαλλιά μας είναι υπερβολικά λιπαρά ή εάν επιθυμούμε μια στο τόσο να αισθανθούμε την απόλυτη αίσθηση καθαριότητας, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Οι φυσικές εκκρίσεις ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής αποτελούν ένα μαλακτικό στοιχείο για τον θύλακα της τρίχας και είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος… επί κεφαλής!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.