Χρόνος δράσης των καλλυντικών: Υπομονή & επιμονή!

Χρόνος δράσης των καλλυντικών: Υπομονή & επιμονή!

Επενδύσαμε ένα αρκετά σεβαστό ποσό σε προϊόντα ομορφιάς και περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα. Όπως λέει όμως, και το γνωστό ρητό «αργά-αργά γίνεται η αγουρίδα μέλι», οπότε σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες κάθε καλλυντικό θέλει τον χρόνο του για να δράσει αποτελεσματικά. Ποιο είναι το απαιτούμενο χρονικό διάστημα;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τα προϊόντα καθαρισμού

Όταν έχουμε επιλέξει ένα προϊόν καθαρισμού για κανονικό, ξηρό ή μεικτό δέρμα, τότε τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Από την πρώτη εφαρμογή λοιπόν, μπορούμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο το νέο μας καθαριστικό ταιριάζει στον τύπο του δέρματός μας και τη δράση του. Πώς; Αμέσως μετά τη χρήση θα πρέπει να προσφέρει στην επιδερμίδα μας αίσθηση άνεσης, απαλότητας και ευεξίας, καθώς τα συστατικά του εκτός από την απομάκρυνση του μακιγιάζ και των ρύπων δημιουργούν ένα φράγμα προστασίας ενάντια στις αρνητικές επιδράσεις. Σε περίπτωση όμως, που νιώθουμε το δέρμα μας άγριο, στεγνό ή ακόμα και εάν εμφανιστούν τάσεις κνησμού, τότε με βεβαιότητα το νέο προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε άμεσα.

Εάν πάλι, το δέρμα μας είναι εξαιρετικά λιπαρό ή με τάσεις ακμής, τότε θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες για να ελέγξουμε αρχικά τη δράση τους, ενώ τα τελικά αποτελέσματα χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο, δηλαδή γύρω στους 3 μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας έχει συσσωρευτεί σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, στοιχεία που εμποδίζουν τα δραστικά συστατικά του προϊόντος να διεισδύσουν σε βάθος. Οπότε, για να δούμε τα αποτελέσματα, αλλά και για να ισορροπήσει η λειτουργία του δέρματός μας χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Οι θεραπείες ακμής

Υπάρχουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί τύποι ακμής, όσο και τα προϊόντα για την αντιμετώπισή τους! Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως μια τονωτική λοσιόν ή η ενυδατική κρέμα χρειάζονται 2-3 εβδομάδες για να λειτουργήσουν στο maximum. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, μπορούμε να παρατηρήσουμε αύξηση της ακμής μετά τη δεύτερη εβδομάδα, καθώς το φαινόμενο δημιουργεί μια τελική, εντυπωσιακή έξοδο πριν την απομάκρυνσή του.

Ο χρόνος που χρειαζόμαστε λοιπόν, για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα των προϊόντων κατά της ακμής διαρκεί γύρω στις έξι εβδομάδες.

Όταν βέβαια δεν παρατηρούμε βελτίωση μέσα στους πρώτους 3 μήνες, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα μας χρειάζεται περίπου 28 ημέρες για έναν κύκλο ανανέωσης. Οπότε δίνοντας το περιθώριο των 3 μηνών, αφήνουμε τον χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν τρεις κύκλοι και να μπορέσει το δέρμα να βρει την πολυπόθητη ισορροπία.

Τα προϊόντα που δρουν τοπικά, όμως, έχουν διαφορετικό χρόνο δράσης.

Με υψηλές συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών, λειτουργούν τόσο σε αντιφλεγμονώδες όσο και σε αντιβακτηριακό επίπεδο, οπότε εάν δεν δούμε το σπυράκι μας να εξαφανίζεται το επόμενο πρωινό, τότε σίγουρα θα πρέπει να διαπιστώσουμε την αλλαγή μέσα σε 2-3 νύχτες. Προσοχή! Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα προϊόντα σε μεγάλη επιφάνεια του προσώπου μας, καθώς τα δραστικά τους συστατικά έχουν την ιδιότητα να φράζουν το δέρμα, προκαλώντας ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα χρησιμοποιούμε μόνο τοπικά.

Οι μέθοδοι λεύκανσης

Οι δυσχρωμίες της επιδερμίδας δημιουργούνται από διάφορους παράγοντες, όπως την έκθεση στον ήλιο, σημάδια ακμής ή από ορμονικές αλλαγές και δυστυχώς, δεν μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε μία νύχτα! Εξαιτίας των υπεύθυνων παραγόντων χρειάζονται περισσότερο χρόνο ανάκαμψης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αφού μειωθεί το φαινόμενο, η συντήρηση μιας καθαρής επιδερμίδας από δυσχρωμίες θα μας απασχολεί όλη μας τη ζωή.

Δείτε Επίσης
Οι καλύτερες συμβουλές για να μειώσουμε τις γραμμές του χαμόγελου!

Ο χρόνος δράσης των προϊόντων λεύκανσης εξαρτάται και από το βασικό συστατικό τους.

Εάν λοιπόν, η φόρμουλα που έχουμε επιλέξει έχει ως βάση την υδροκινόνη, στοιχείο που μειώνει την παραγωγή μελανίνης, τότε μπορούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα μετά από περίπου 2 εβδομάδες, ενώ για να φθάσουμε σε τελικά συμπεράσματα χρειαζόμαστε περίπου 2 μήνες χρήσης. Σε περίπτωση πάλι, που το βασικό συστατικό της θεραπείας λεύκανσης είναι η βιταμίνη C, με αποδεδειγμένα αποτελεσματική δράση κατά των ελευθέρων ριζών, τότε θα χρειαστούμε γύρω στους 2-3 μήνες, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα του δέρματός μας.

Το θαύμα της ρετινόλης

Τα προϊόντα με ρετινόλη χρειάζονται περίπου 4-6 εβδομάδες για να προσφέρουν μια εικόνα γενικής βελτίωσης στο δέρμα μας

Ειδικά εάν χρησιμοποιείται για θεραπεία της ακμής. Γενικά, η δράση της ρετινόλης αρχικά ενδέχεται να συνοδεύεται από φαινόμενα ερεθισμού και απολέπισης για την επιδερμίδα μας, στοιχεία που μπορεί να διαρκέσουν για λίγες ημέρες. Πολύ σύντομα όμως, θα παρατηρήσουμε ελαφρά μείωση στις λεπτές γραμμές έκφρασης, έναν πιο ισορροπημένο χρωματικό τόνο του δέρματός μας, αποχρωματισμό των δυσχρωμιών, και γενικά, πιο ομαλή επιδερμίδα. Όσο για τις ρυτίδες; Οι λεπτές γραμμές έκφρασης θα γεμίσουν και οι βαθιές ρυτίδες θα δείχνουν πιο απαλές μετά την πάροδο 4-6 μηνών συνεχούς χρήσης!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.