Δέρμα ξηρό ή απλώς αφυδατωμένο; Δείτε πώς θα το διαπιστώσετε!

Δέρμα ξηρό ή απλώς αφυδατωμένο; Δείτε πώς θα το διαπιστώσετε!

Μπορεί να επενδύουμε χρόνο και χρήμα για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου μας, αλλά τίποτα δεν πρόκειται να δουλέψει σωστά, εάν δεν είμαστε απόλυτα βέβαιες για τις ιδιαιτερότητές της. Διαπιστώστε ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σας και ξεχωρίστε ποιο είναι το ξηρό και ποιο το αφυδατωμένο δέρμα.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Ο βασικός τύπος δέρματος

Ο τύπος του δέρματός μας εξαρτάται από τα γονίδια μας! Εάν λοιπόν, η επιδερμίδα μας είναι κανονική, ξηρή, λιπαρή ή μεικτή το οφείλουμε στη γενετική προδιάθεση, κοινώς στο DNA μας. Αν και κατά κύριο λόγο, ο τύπος του δέρματός μας εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες, υπάρχουν μερικοί ύποπτοι που επηρεάζουν την εικόνα του.

Εξωγενείς επιθέσεις, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η διατροφή μας επηρεάζουν την επιδερμίδα μας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί βέβαια και από ενδογενείς παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές, ασθένειες ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Για να βεβαιωθούμε σε ποια ομάδα ανήκουμε, μετά από έναν καλό καθαρισμό του προσώπου μας, και με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού καθρέφτη παρατηρούμε επιμελώς το δέρμα μας. Εάν δεν διακρίνονται οι πόροι του δέρματος και η επιδερμίδα μας είναι λεπτή, σχεδόν διάφανη, τότε έχουμε ξηρό δέρμα.

Εάν το δέρμα μας είναι απαλό, υγιές και λαμπερό, χωρίς εμφανείς ατέλειες, τότε είναι κανονικό. Σε περίπτωση που οι πόροι είναι αρκετά μεγάλοι και παρατηρούμε έντονη γυαλάδα, σπυράκια και μαύρα στίγματα, τότε είναι λιπαρό. Εάν παρουσιάζει περισσότερη λιπαρότητα στο σημείο T (μέτωπο, μύτη, πηγούνι) και ξηρότητα στα μάγουλα, τότε είναι μεικτό.

Οι απαντήσεις με μία ματιά!

  • Πολύ στεγνό δέρμα στα μάγουλα, στους κροτάφους και στο μέτωπο; Το δέρμα μας είναι ξηρό.
  • Σπυράκια, μαύρα στίγματα και έκκριση σμήγματος; Έχουμε ένα λιπαρό δέρμα.
  • Έντονη γυαλάδα στο σημείο Τ και αίσθηση τραβήγματος στα μάγουλα και στην περιοχή κάτω από τα μάτια; Το δέρμα μας είναι μεικτό.
  • Ομοιόμορφη επιδερμίδα, χωρίς σημάδια ξηρότητας ή λιπαρότητας; Έχουμε κανονικό δέρμα.

Μήπως η αφυδάτωση μας χτυπάει την πόρτα;

Οι δερματικές επιπλοκές προκύπτουν είτε από μια έξαρση στον τύπου του δέρματος μας, είτε από λανθασμένη φροντίδα της επιδερμίδας μας. Η ακμή, οι φλεγμονές, η ερυθρότητα ή οι λεπτές γραμμές και φυσικά, η αφυδάτωση είναι συνθήκες που μπορούν να ανατραπούν ακολουθώντας τη σωστή περιποίηση.

Η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο εάν το δέρμα μας είναι ξηρό ή μεικτό, δηλαδή με τάσεις ξηρότητας, αλλά ακόμα και εάν είναι λιπαρό! Όσο και να μας φαίνεται περίεργο και το λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο.

Το αφυδατωμένο δέρμα παρουσιάζει έλλειψη υγρασίας, οπότε όταν ένα λιπαρό δέρμα στερείται ενυδάτωσης, τότε εμφανίζει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα ως μια φυσική προσπάθεια αυτόματης ίασης.

Δείτε Επίσης
Tα 8 λάθη ομορφιάς του φθινοπώρου!

Εκτός, όμως, από την περίσσεια έκκριση σμήγματος ένα λιπαρό δέρμα που είναι αφυδατωμένο παρουσιάζει ακόμα πιο ανοικτούς πόρους, σπυράκια και φλεγμονές, ενώ ακόμα και το πιο διορθωτικό μέικαπ ή τα θαυματουργά επιθέματα για απομάκρυνση της λιπαρότητας δεν λειτουργούν με τίποτα!

Στο ξηρό δέρμα, η αφυδάτωση αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό κίνδυνο για την επιδερμίδα. Αυτό που συμβαίνει συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πως χρησιμοποιούμε παχύρρευστες φόρμουλες εμπλουτισμένες με σιλικόνη για ενυδάτωση του δέρματος αποφεύγοντας συστηματικά την απολέπιση, με το φόβο πως θα προκαλέσουμε επιπλέον ερεθισμούς στην ευαίσθητη επιδερμίδα μας. Αποτέλεσμα; Τα ενυδατικά συστατικά δεν μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα, προκαλώντας αφυδάτωση.

Τι κάνουμε;

Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την αφυδάτωση μακριά μας είναι η απολέπιση! Επιλέγοντας μια απολεπιστική φόρμουλα με βάση τα οξέα θα έχουμε διπλό όφελος, καθώς έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν υγρασία στο δέρμα ενώ παράλληλα η δράση τους απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνειά του.

Με αυτόν τον τρόπο το δέρμα μας, ελεύθερο και αναζωογονημένο μπορεί να αναπνέει. Επίσης, επιτρέπει στα συστατικά των ενυδατικών συνθέσεων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ρουτίνα ομορφιάς να εισχωρούν στα ανώτερα επίπεδα της επιδερμίδας μας προσφέροντας τις θετικές τους ιδιότητες.

Συμβουλές για την απολέπιση

  • Μια λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα είναι καλό να κάνει απολέπιση κάθε τρεις ημέρες.
  • Για την ξηρή επιδερμίδα μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.
  • Η κανονική επιδερμίδα είναι προτιμότερο να κάνει απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.