Νύχια: Γιατί έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης; Το έχετε παρατηρήσει;

Νύχια: Γιατί έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης; Το έχετε παρατηρήσει;

Τα νύχια των χεριών είναι ένα από τα πιο περίπλοκα μέρη του σώματος. Μπορούν να γίνουν μαλακά, να σπάνε, να ξηραίνονται. Μπορούν να αναπτύξουν φαινομενικά μυστηριώδεις λευκές κηλίδες. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι δύσκολο να κατανοηθούν, μαζί με το αρχικό ερώτημα: Γιατί έχουμε νύχια; Aλλά και γιατί τα νύχια μας έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης!

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Τα νύχια είναι πολύτιμα για την αίσθηση της αφής, προστατεύουν τα άκρα των δακτύλων και βοηθούν στην λειτουργία του αγγίγματος. Γρηγορότερη ανάπτυξη των νυχιών έχουμε συνήθως από ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη, από την ονυχοφαγεία, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, διάφορες παθήσεις όπως ψωρίαση κ.α. Ενώ αντίθετα η ανάπτυξή τους μειώνεται από το κρύο, τον υποσιτισμό, το κάπνισμα και διάφορες ασθένειες.

Διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νύχια μεγαλώνουν φυσικά με διαφορετικούς ρυθμούς και αυτό δεν έχει να κάνει με το πώς τα φροντίζουμε Επιπλέον, τα νύχια συνήθως μεγαλώνουν περίπου 0,5-1,22 χιλιοστά την εβδομάδα, και τα νύχια ορισμένων δακτύλων μεγαλώνουν πιο γρήγορα από άλλα.

Μάλιστα, τα νύχια συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας, με νέες μελέτες να δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες στοχεύει να αποκαλύψει πώς λειτουργεί πραγματικά η διαμόρφωση των νυχιών, εστιάζοντας στο πλάτος και το μήκος τους.

Ενώ γνωρίζουμε ότι τα νύχια μεγαλώνουν φυσιολογικά με διαφορετικούς ρυθμούς, μπορεί να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τα διαφορετικά μοτίβα ανάπτυξής τους. Όπως τα νύχια των ποδιών, έτσι και τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς, οπότε αν ποτέ νιώθετε ότι κόβετε ορισμένα νύχια περισσότερο από άλλα, είναι επειδή όντως συμβαίνει!

Τόσο τα γονίδια όσο το νερό και η θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νυχιών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα νύχια στα μεσαία δάχτυλα μεγαλώνουν πιο γρήγορα, με τα υπόλοιπα δάχτυλα να ακολουθούν αυτή τη σειρά από τα πιο γρήγορα προς τα πιο αργά: παράμεσος, δείκτης, αντίχειρας και, τέλος, το  μικρό δάχτυλο. Μπορεί αυτή η διαφορά του ρυθμού ανάπτυξης να είναι μόνο 0,1 χιλιοστό, αλλά είναι αρκετή για να γίνει αισθητή στο χέρι μας.

Δείτε Επίσης
Φερθείτε στα νύχια σας... με το γάντι!

Ενώ τα νύχια αναπτύσσονται φυσιολογικά με διαφορετικό ρυθμό, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες μελέτες, τα γονίδια μας μπορεί να επενεργούν στο πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα νύχια μας, καθώς και αν τα νύχια του ενός χεριού μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τα νύχια του άλλου.

Τα κύτταρα σε διαφορετικά μέρη του σώματος αναπτύσσονται επίσης με διαφορετικούς ρυθμούς, επομένως τα χέρια σας μπορεί απλώς να έχουν διαφορετικούς ρυθμούς για γενετικούς λόγους.

Το λευκό μέρος των νυχιών μας που μεγαλώνει είναι η μήτρα. Το νύχι μεγαλώνει, επειδή τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και διαιρούνται. Ίσως τα νύχια του ενός χεριού μεγαλώνουν πάντα πιο γρήγορα, ή ίσως συνέβη μια φορά π.χ. επειδή το ένα χέρι ήταν μουλιασμένο σε νερό περισσότερο από το άλλο! Ή γιατί είχε πολλή ζέστη. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν πιο γρήγορα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.