Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των νυχιών μας;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των νυχιών μας;

Από τη μια η ελλιπής ή ακόμα, και λανθασμένη φροντίδα των νυχιών μας και από την άλλη ορισμένες κακές συνήθειες που έχουν υιοθετήσει, μπορούν να καταστρέψουν την εμφάνιση των χεριών μας. Οι 12 προτάσεις που ακολουθούν μας δείχνουν τον τρόπο για να αποκτήσουμε όμορφα και γερά νύχια.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η ανατομία των νυχιών

Πριν δούμε ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες για την υγιή και γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών μας, ας μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για την ανατομία τους…

Η βασική ουσία των νυχιών μας είναι μια μορφή πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη και βρίσκεται στην επιφάνεια και συγκεκριμένα, στο στρωματοποιημένο ιστό ή επιθήλιο. Η κερατίνη συναντάται επίσης, στα μαλλιά και στο δέρμα μας.

Τα σκληρότερα στρώματα ονομάζονται πλάκα νυχιών, ενώ κάτω από αυτά υπάρχει το βασικό στρώμα. Γύρω από τη βάση των νυχιών υπάρχει το νεκρό δέρμα ή πετσάκια, ενώ κοντά τους βρίσκεται και η μήτρα.

Στο σημείο αυτό, το κύτταρο αναπτύσσεται μεταφέροντας προς τα έξω τα νεκρά κύτταρα. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν κόβουμε τα νύχια μας δεν αισθανόμαστε το παραμικρό! Πρόκειται για νεκρά κύτταρα.

Πόσο γρήγορα μεγαλώνουν;

Ο ρυθμός ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μια μέση ανάπτυξη των νυχιών θεωρείται από 2-3χιλ. τον μήνα. Επίσης, η σωστή φροντίδα και περιποίηση των νυχιών οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη και υγιέστερη εμφάνιση τους.

Μια απλή ρουτίνα φροντίδας είναι το κόψιμο των νυχιών, το λιμάρισμα, η χρήση ενυδατικών προϊόντων, κινήσεις μασάζ, το βερνίκι βάσης και ένα καλής ποιότητας βερνίκι νυχιών.

Οπωσδήποτε και η διατροφή μας έχει σημασία. Το αβγό, οι γλυκοπατάτες, τα φασολάκια σόγιας, τα κάσιους και οι πιπεριές (ειδικά η κίτρινη), εξασφαλίζουν πιο γερά και υγιή νύχια. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και το μήκος των νυχιών μας, τους οποίους και θα δούμε παρακάτω.

1.    «Τρώμε» τα νύχια μας

Εκτός από τα μηνύματα ανασφάλειας και νευρικότητας που μεταφέρουμε στους γύρω μας όταν «τρώμε» τα νύχια μας, η ανομοιογενής ανάπτυξη τους και η μεταφορά βακτηρίων στην περιοχή των δακτύλων μας φθάνουν και περισσεύουν για να κόψουμε αυτήν την καταστροφική συνήθεια!

Πώς θα το πετύχουμε;

  • Επιλέγουμε ένα μόνιμο μανικιούρ με μερικά διακοσμητικά στοιχεία και ένα λείο, λαχταριστό χρώμα, ώστε να μην μας κάνει καρδιά να το καταστρέψουμε.
  • Για να μειώσουμε το άγχος και την νευρικότητά μας έχουμε πάντα στην τσάντα μας ένα πακετάκι τσίχλες, ένα κομπολόι ή οτιδήποτε θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε μακριά τα νύχια από το στόμα μας!
  • Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, μερικές συνεδρίες σε ειδικό ψυχαναλυτή θα μας δώσουν τη λύση.
2.    Παραλείπουμε τη χρήση βάσης στο μανικιούρ

Όπως το μακιγιάζ μας χρειάζεται μια καλή βάση και ένα primer για να ανθίσει και να διατηρηθεί, έτσι και τα νύχια μας έχουν ανάγκη από την κατάλληλη προετοιμασία για να αποκτήσουν ένα όμορφο χρώμα, με διάρκεια.

Πριν από το χρώμα του βερνικιού λοιπόν, σε καθαρά και ξεβαμμένα νύχια, περνάμε μία βάση. Έτσι, δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα για την υγεία των νυχιών μας και προετοιμάζει σωστά την περιοχή, ώστε να ακολουθήσει το χρώμα της επιλογής μας.

3.    Υπερβολική χρήση ζελ και ακρυλικών

Η εξέλιξη στο μανικιούρ τα τελευταία χρόνια με τα ζελ και ακρυλικά χρώματα εξασφαλίζουν μόνιμο αποτέλεσμα και άψογο σχήμα των νυχιών μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε ασταμάτητα!

Μια μικρή διακοπή, ενός ή δύο μηνών ενδιάμεσα, θα δώσει την ευκαιρία στα νύχια μας να αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ασφάλεια εξασφαλίζοντας το τέλειο αποτέλεσμα.

4.    «Ξεφτίζουμε» το χρώμα

Μπορεί το ασετόν να μην θεωρείται πανάκεια για την υγεία των νυχιών μας, αλλά σίγουρα η αφαίρεση του βερνικιού με τα ίδια μας τα χέρια, αποτελεί μια πολύ κακή συνήθεια.

Αρκεί και μόνο να αντιληφθούμε πως μαζί με το στρώμα του βερνικιού απομακρύνουμε και την υγιή εξωτερική στοιβάδα των νυχιών μας, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ πιο αδύναμα και εύθραυστα, σαμποτάροντας με τα ίδια μας τα χέρια την εικόνα τους!

5.    Χρησιμοποιούμε τα νύχια μας ως βοηθητικά εργαλεία

Οπωσδήποτε τα νύχια μας δεν είναι ανοιχτήρι, κοπίδι, οδοντογλυφίδα ή ψαλίδι! Χρησιμοποιώντας τα ως βοηθητικά εργαλεία σε διάφορες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι ο τραυματισμός τους και μια αποκαρδιωτική εικόνα, που δεν μας ταιριάζει καθόλου! Υπάρχουν τα ανάλογα εργαλεία προς κάθε χρήση. Ας τα χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν!

6.    Ελλιπής φροντίδα στη βάση τους

Η σωστή φροντίδα στις ρίζες των νυχιών μας είναι λογικό να εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη τους. Πόσο συχνά, όμως, προσφέρουμε την απαραίτητη φροντίδα στη συγκεκριμένη περιοχή;

Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αναγκαίο να κάνουμε ένα ολιγόλεπτο μασάζ με ενυδατικά έλαια στη βάση των νυχιών μας ή με προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Δεν ξεχνάμε επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τις ειδικές συνθέσεις για την απομάκρυνση των παρωνυχίδων, σπρώχνοντας απαλά τα πετσάκια προς τα μέσα.

7. Η ανάπτυξη των νυχιών και η ηλικία μας

Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ακούσει πως «τα νύχια των παιδιών μεγαλώνουν γρηγορότερα από ότι στους ενήλικες». Τι συμβαίνει, πραγματικά; Τα νύχια ενός βρέφους αναπτύσσονται πολύ πιο αργά. Μόλις, όμως, φθάσουν στην ηλικία των 10 ετών και ως και τα 14, μεγαλώνουν ταχύτερα.

Στη συνέχεια και καθώς τα χρόνια περνούν, αναπτύσσονται πιο αργά.

Δείτε Επίσης
Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κόκκινο βερνίκι νυχιών στα δάχτυλα;

Πιο συγκεκριμένα, τα νύχια κάθε δακτύλου στα χέρια ή στα πόδια έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Τα νύχια των μέσων και των δεικτών μεγαλώνουν γρηγορότερα, ενώ τα μικρά πιο αργά. Φυσικά, δεν υπάρχει τεράστια διαφορά, αλλά μια μικρή μονάδα χιλιοστών.

8.    Χέρια που κινούνται και χέρια αδρανή

Εάν η φύση της εργασίας μας, μας κάνει να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας συχνότερα, τότε μεγαλώνουν και γρηγορότερα! Καθώς το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά κυκλοφορούν καλύτερα με την κίνηση των χεριών μας, η ανάπτυξη των νυχιών μας ενισχύεται.

Εάν λοιπόν, η εργασία μας περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή εάν απλά, είμαστε δασκάλες πιάνου, τότε τα νύχια μας αναπτύσσονται γρηγορότερα και καλύτερα!

9.    Οι ορμονικές αλλαγές

Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι ορμόνες ρυθμίζουν ορισμένες δραστηριότητες στο σώμα μας. Οπότε η ανισορροπία των ορμονών ή κάποιες διακυμάνσεις τους, ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών μας.

Αυτή ακριβώς η επίδραση προκαλεί αύξηση την ανάπτυξης των νυχιών κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή πριν την εμμηνόρροια και καθυστέρηση κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

10.     Δείξε μου τα νύχια σου, να σου πω πόσο υγιής είσαι!

Η καλή συνολική υγεία του οργανισμού μας ή η κακή, αποτυπώνεται άμεσα στα νύχια μας [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ]. Εάν λοιπόν, τα νύχια μας κιτρινίζουν ενδέχεται να έχουμε διαβήτη.

Εάν πάλι, είναι κιτρινωπά αλλά παχιά και με αργή ανάπτυξη, πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονες. Οι λευκές κηλίδες στην επιφάνεια των νυχιών, μαρτυρούν έλλειψη ψευδαργύρου, ενώ η ανεπάρκεια ασβεστίου κάνουν τα νύχια μας να σπάνε ευκολότερα.

11.     Λήψη φαρμάκων ή χρήση χημικών ουσιών

Κι όμως! Μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νυχιών μας. Σε περίπτωση που λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή είναι σκόπιμο να συζητήσουμε με τον γιατρό μας κατά πόσο επηρεάζει τα νύχια μας.

Επίσης, μερικές χημικές ουσίες μπορούν να τα καταστρέψουν, εντελώς! Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε χλωρίνες, φορμαλδεΰδη, καμφορά, θειικά ή φωσφορικά άλατα κ.λπ., η χρήση γαντιών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

12.     Η ανάπτυξη των νυχιών, ανάλογα με τις εποχές

Είναι αλήθεια πως τα νύχια μας επηρεάζονται και από το κλίμα! Την καλοκαιρινή περίοδο και όσο το κλίμα είναι ζεστό, αναπτύσσονται γρηγορότερα. Αντίθετα, τους χειμερινούς μήνες ή καθώς η θερμοκρασία μειώνεται, ακολουθεί την ίδια καθοδική πορεία και η ανάπτυξη των νυχιών μας!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.