Πώς να επιλέξω το ιδανικό αποσμητικό για μένα;

Πώς να επιλέξω το ιδανικό αποσμητικό για μένα;

Μπορεί να μοιάζει περίπλοκο να αποφασίσετε ποιο αντιιδρωτικό είναι το κατάλληλο για εσάς, ειδικά όταν πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι κάνει το αντιιδρωτικό και πώς διαφέρει από το αποσμητικό. Αυτές οι δύο «δουλειές» όμως μπορούν να συνδυαστούν σε ένα προϊόν. Να περιορίσει την εφίδρωση και να καλύψει τη μυρωδιά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι: spray, rollon, για να αναφέρουμε κάποιους. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα κάθε ενός από αυτά; Και πώς θα βρούμε το ιδανικό αποσμητικό για εμάς; Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Όσο περισσότερο κινείστε, τρέχετε για δουλειές ή ασκείστε, τόσο περισσότερο αυτή η ερώτηση απασχολεί το μυαλό σας. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να νιώθουμε φρέσκες και με μεγάλη αυτοπεποίθηση, και μάλιστα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας μας.

Ακολουθούν όλες οι συμβουλές και οι πληροφορίες, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη απάντηση για εσάς.

Αποσμητικά και αντιιδρωτικά: Ποια είναι η διαφορά;

Το Noxzema Spray Minerals Soft Care είναι ένα αποτελεσματικό αποσμητικό αντιιδρωτικό με πολύτιμα ιχνοστοιχεία φυσικής προέλευσης που προσφέρουν ενισχυμένη αποσμητική δράση.  (© BEHANCE)
Το Noxzema Spray Minerals Soft Care είναι ένα αποτελεσματικό αποσμητικό αντιιδρωτικό με πολύτιμα ιχνοστοιχεία φυσικής προέλευσης που προσφέρουν ενισχυμένη αποσμητική δράση. (© BEHANCE)

Έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούμε τον όρο «αποσμητικά» για όλα τα σχετικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει διαχωρισμός, αφού αποσμητικά είναι τα προϊόντα  με την χαρακτηριστική αναφορά «deodorant», ενώ όσα γράφουν «antiperspirant» στη συσκευασία, είναι αντιιδρωτικά.

Η διαφορά τους έγκειται, τόσο στη σύνθεση όσο και στη λειτουργία, αφού τα αποσμητικά (deodorant) καλύπτουν ή εξαφανίζουν την οσμή του ιδρώτα, χωρίς να σταματούν ή να μειώνουν την έκκρισή του.

Ενώ τα αντιιδρωτικά μειώνουν την έκκριση του ιδρώτα, φράζοντας τους πόρους του δέρματος. Σήμερα, υπάρχουν και φυσικά αποσμητικά (natural deodorant), με 100% φυσική σύνθεση, που αποτελούν μια ασφαλή επιλογή.

Για όσες προτιμούν τη μορφή Roll on, η Noxzema προτείνει το Minerals Soft Care για απαλότητα και αποτελεσματική 48ώρη προστασία από τον ιδρώτα και την κακοσμία με αίσθηση φρεσκάδας (© BEHANCE)
Για όσες προτιμούν τη μορφή Roll on, η Noxzema προτείνει το Minerals Soft Care για απαλότητα και αποτελεσματική 48ώρη προστασία από τον ιδρώτα και την κακοσμία με αίσθηση φρεσκάδας (© BEHANCE)

Ποια είναι τελικά η διαφορά μεταξύ αποσμητικού & αντιιδρωτικού μασχάλης; Εν κατακλείδι, η βασική διαφορά μεταξύ αποσμητικού και αντιιδρωτικού μασχάλης, είναι ο τρόπος με τον οποίο δρουν.

Δηλαδή, τα αποσμητικά μασχάλης ελέγχουν τη μυρωδιά, περιορίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων, ενώ τα αντιιδρωτικά ελέγχουν την εφίδρωση περιορίζοντας την έκκριση ιδρώτα.

Ωστόσο, πολλά προϊόντα συνδυάζουν και τις δύο λειτουργίες, προσφέροντας τόσο προστασία από τη μυρωδιά όσο και από την υπερβολική εφίδρωση.

Μην ξεχνάμε, όμως, πως καθένα από αυτά τα προϊόντα έχει διάφορες συνθέσεις και μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τις ατομικές ανάγκες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε διάφορα προϊόντα για να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Πώς διαλέγω;

Φροντίζοντας και τους αγαπημένους άντρες, το Noxzema Men Minerals Dry Force Spray είναι δερματολογικά ελεγμένο με ενισχυμένη αποσμητική δράση (© FREEPIK)
Φροντίζοντας και τους αγαπημένους άντρες, το Noxzema Men Minerals Dry Force Spray είναι δερματολογικά ελεγμένο με ενισχυμένη αποσμητική δράση (© FREEPIK)

Το αποσμητικό σώματος είναι απαραίτητο για την περιποίηση & διατήρηση της υγιεινής μας. Κάτι που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, ώστε να επιλέξει κανείς ένα αποσμητικό.

Οι ανάγκες του δέρματός σας, το πόσο ιδρώνετε ή αν η περιοχή της μασχάλης μυρίζει περισσότερο είναι μόνο μερικοί από αυτούς τους παράγοντες.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές συμβουλές, για να επιλέξετε το σωστό αποσμητικό για εσάς:

Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό (ανθιδρωτικό)

Δεν πρόκειται για ίδια προϊόντα. Τα αποσμητικά στοχεύουν στην παρεμπόδιση της κακοσμίας χάρη σε αντιμικροβιακές & αντιβακτηριακές ιδιότητες. Από την άλλη μεριά, τα αντιιδρωτικά ή ανθιδρωτικά προϊόντα εμποδίζουν την εφίδρωση.

Στην ουσία, είναι φτιαγμένα με συσταλτικές ιδιότητες, ώστε να μην επιτρέπουν την έκκριση ιδρώτα από τους πόρους. Ανάλογα, λοιπόν, με το αν ιδρώνετε έντονα ή αν παρατηρείτε έντονη κακοσμία, πρέπει να επιλέξετε ανάλογα.

Το αποσμητικό δεν είναι αντιιδρωτικό, όμως το αντιιδρωτικό είναι και αποσμητικό». Σε περίπτωση, λοιπόν, που στόχος σας είναι η μείωση της εφίδρωσης, θα πρέπει να επιλέξετε αντιιδρωτικό προϊόν.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ την παρανόηση: Τα αποσμητικά, «καταπολεμούν τη δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από τη διάσπαση των βακτηριδίων του δέρματος, και ΔΕΝ μειώνουν την εφίδρωση όπως τα αντιιδρωτικά.

Αποσμητικά με οινόπνευμα

Τα αποσμητικά με οινόπνευμα ήταν πολύ διαδεδομένα, καθώς χάριζαν αμέσως μία αίσθηση φρεσκάδας, στέγνωναν αμέσως και εμπόδιζαν αποτελεσματικά την κακοσμία.

Aν θέλετε παρόλα αυτά αντιιδρωτικά  δερματολογικά ελεγμένα, φιλικά με την επιδερμίδα, με απαλό άρωμα και χωρίς οινόπνευμα, η Noxzema είναι μία εξαιρετική επιλογή.

Αργότερα, τα αποσμητικά με αλκοόλ ενοχοποιήθηκαν ως ακατάλληλα για την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης. Πολλές φορές, πράγματι παρατηρούνται ερεθισμοί, φαγούρα και άλλες ενοχλήσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν οι φανατικοί υποστηρικτές των αποσμητικών με οινόπνευμα, καθώς τους παρέχουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη και το πρόβλημα της κακοσμίας όχι τόσο έντονο, καλό είναι να τα αποφύγετε.

Αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο

Το αλουμίνιο στα αποσμητικά προκαλεί συχνά ερεθισμούς, για αυτό οι περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να το αφαιρούν από τα αποσμητικά τους.

Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν έρευνες, ότι αυτό βλάπτει την υγεία, υπάρχουν ακόμη αποσμητικά με αλουμίνιο. Μάλιστα πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για έντονη εφίδρωση.

Αποσμητικό για ευαίσθητες μασχάλες

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι η ευαίσθητη επιδερμίδα στις μασχάλες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό, καθώς η περιοχή αυτή είναι πιο ευάλωτη εξαιτίας της ανατομίας και της τριβής, που υφίσταται.

Τα αποσμητικά της Nozxema είναι ειδικά ελεγμένα για την ευαίσθητη επιδερμίδα, ενώ χάρη στην τεχνολογία Anti Marks, προστατεύουν από τα λευκά και κίτρινα σημάδια στα ρούχα!

Για αυτό, αν παρατηρήσετε έντονη ερυθρότητα, σπυράκια ή φαγούρα, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αποσμητικό για ευαίσθητες επιδερμίδες χωρίς αλκοόλη & αλουμίνιο.

Τι «τύπος» είστε; Spray, rollon, stick ή κρέμα;

Αγαπάτε τη λεπτή ευωδιά των λουλουδιών; Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το αποσμητικό Noxzema Spray Memories που αναδύει ένα ευχάριστο λουλουδάτο άρωμα που διαρκεί, χωρίς να αφήνει λευκά σημάδια στα ρούχα μας  (© BEHANCE)
Αγαπάτε τη λεπτή ευωδιά των λουλουδιών; Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το αποσμητικό Noxzema Spray Memories που αναδύει ένα ευχάριστο λουλουδάτο άρωμα που διαρκεί, χωρίς να αφήνει λευκά σημάδια στα ρούχα μας (© BEHANCE)

Πλέον, στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μία πολύ μεγάλη ποικιλία υφών αποσμητικών. Αυτό είναι ένα ζήτημα περισσότερο προσωπικής επιλογής. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι: ξηρό σπρέι, roll-on, stick και κρέμα. Λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα του καθενός;

Dry Spray: Υπέροχα αν σας πιέζει ο χρόνος, καθώς στεγνώνουν αμέσως. Είναι μάλιστα τα πρώτα που κυκλοφόρησαν και πολλοί άνθρωποι τα προτιμούν

Roll on: Προσφέρουν καλή προστασία από την υγρασία του ιδρώτα και εφαρμόζονται γρήγορα και εύκολα.

Stick: Πρόκειται για να συμπαγές μπλοκ με μεγάλη επιφάνεια. Τέλειο αν ιδρώνετε έντονα και πολύ.

Δείτε Επίσης
Το φιλί του ήλιου: Το μακιγιάζ του καλοκαιριού και τα μυστικά του

Κρέμα: Σας προσφέρει πρόσθετη προστασία εκεί που τη χρειάζεστε.

Πώς λειτουργούν τα αντιιδρωτικά;

Τα ενεργά συστατικά είναι άλατα αλουμινίου, τα οποία διαλύονται στην υγρασία στο δέρμα σας. Αυτό σχηματίζει ένα τζελ, το οποίο μειώνει την ποσότητα του ιδρώτα που απελευθερώνετε.

Τα αντιιδρωτικά περιέχουν επίσης αντιμικροβιακά, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν οσμή του σώματος βοηθώντας σας να παραμείνετε πιο φρέσκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα αντιιδρωτικά της Nozxema είναι εμπλουτισμένα με μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο, πολύτιμα ιχνοστοιχεία φυσικής προέλευσης γνωστά για τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες που προσφέρουν ενισχυμένη αποσμητική δράση, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της ισορροπίας της επιδερμίδας.

Ορισμένα αντιιδρωτικά περιέχουν επίσης οινόπνευμα, το οποίο τα βοηθά να στεγνώσουν πιο γρήγορα και δημιουργεί αυτή την ευχάριστη, δροσερή αίσθηση στο δέρμα.

Ενώ, κάποια από αυτά έχουν πρόσθετα μαλακτικά για το δέρμα, για να κρατούν τις μασχάλες σας απαλές.

Είναι ασφαλής η χρήση τους;

Ένας άντρας ανάμεσά μας! Προστασία από τον ιδρώτα και την κακοσμία με το Noxzema Men Minerals Dry Force σε μορφή Roll-on (© FREEPIK)
Ένας άντρας ανάμεσά μας! Προστασία από τον ιδρώτα και την κακοσμία με το Noxzema Men Minerals Dry Force σε μορφή Roll-on (© FREEPIK)

Η σύντομη απάντηση είναι, ναι. Μπορεί να έχετε διαβάσει άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες ή στο διαδίκτυο που συνδέουν τη χρήση αντιιδρωτικών και αποσμητικού με τον καρκίνο του μαστού.

Αλλά οι ειδικοί στον καρκίνο και οι παγκόσμιες αρχές υγείας λένε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά έχουν δοκιμαστεί αυστηρά και δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποδεικνύει ότι βλάπτουν την υγεία σας.

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά μπορεί να προκαλούν αλλεργίες. Όπως κάθε προϊόν, έτσι και τα αποσμητικά ή τα αντιιδρωτικά μπορεί να περιέχουν συστατικά ικανά να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στις ευαίσθητες επιδερμίδες. «Όταν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα ή γνωρίζουμε ότι είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο συστατικό, τότε προτιμούμε, ει δυνατόν, προϊόντα χωρίς άρωμα».

Τα αντιιδρωτικά της Noxzema προσφέρουν αποτελεσματική 48ωρη προστασία από τον ιδρώτα και την κακοσμία και αίσθηση φρεσκάδας που διαρκεί.

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο λόγος που είναι ανθυγιεινά τα αντιιδρωτικά προϊόντα είναι επειδή φράζουν τους πόρους του δέρματος, εμποδίζοντας τον ιδρώτα – και επομένως τις «τοξίνες» – να φύγουν από το σώμα μας. Αυτό δεν είναι ακριβές.

Οι «τοξίνες» απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και των νεφρών και όχι μέσω του ιδρώτα. Ωστόσο, όταν φράζουν οι πόροι του δέρματος, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα από το σμήγμα.  Εξάλλου, τα αντιιδρωτικά περιέχουν άλατα αλουμινίου και parabens, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις.

Ευαίσθητο δέρμα; Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν

Noxzema Memories σε Roll-On για απαλό άρωμα λουλουδιών και μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας που διαρκεί (© BEHANCE)
Noxzema Memories σε Roll-On για απαλό άρωμα λουλουδιών και μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας που διαρκεί (© BEHANCE)

Κάποιες γυναίκες διαπιστώνουν ότι είναι ευαίσθητες σε αντιιδρωτικά και αποσμητικά, ιδιαίτερα κάτω από τις μασχάλες τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή εξάνθημα. Σε μία τέτοια περίπτωση:

  • Ελέγξτε τα ενεργά συστατικά πριν αγοράσετε και αναζητήστε προϊόντα χωρίς αλουμίνιο και οινόπνευμα – το αλουμίνιο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ορισμένων ανθρώπων και το οινόπνευμα μπορεί να το στεγνώσει.
  • Χρησιμοποιήστε ένα αντιιδρωτικό ή αποσμητικό χωρίς άρωμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει εάν είστε ευαίσθητες στα αρώματα ή έχετε ιστορικό εκζέματος.
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα μαζί με το αντιιδρωτικό ή το αποσμητικό σας.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για οποιονδήποτε ερεθισμό του δέρματος, ίσως αξίζει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, για να λάβετε περαιτέρω συμβουλές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.