Βιταμίνη F: Ανακαλύψτε τα οφέλη της στο δέρμα

Βιταμίνη F: Ανακαλύψτε τα οφέλη της στο δέρμα

Η βιταμίνη F είναι πολύ σημαντική στην περιποίηση του δέρματος. Αν και μέχρι τώρα, οι υπόλοιπες βιταμίνες έκλεβαν την παράσταση στη φροντίδα της επιδερμίδας, τον τελευταίο καιρό, η προσοχή στρέφεται στη βιταμίνη F και στα οφέλη της για το δέρμα μας. Τι είναι λοιπόν η βιταμίνη F, ποιες είναι οι ευεργετικές της επιδράσεις και πώς χρησιμοποιείται;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η βιταμίνη F ή λινελαϊκό οξύ, είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, πλούσιο σε ωμέγα-6. Είναι γνωστό, ότι τα λιπίδια παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη  διατήρηση μίας υγιούς, ισχυρής κεράτινη στοιβάδας στο δέρμα μας, η οποία προστατεύει από την απώλεια υγρασίας αλλά και από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος.

Τι ακριβώς είναι η βιταμίνη F

Η βιταμίνη F φαίνεται να είναι, μια βιταμίνη αλλά στην πραγματικότητα απέχει από όσα καθορίζουν τον τυπικό ορισμό. Ταιριάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια στην περιγραφή ενός λιπαρού οξέος ή ενός λιπιδίου.

Η βιταμίνη F είναι ένας όρος που αναφέρεται στο συνδυασμό δύο βασικών λιπαρών οξέων: λινελαϊκού οξέος (LA) και λινολενικού οξέος (ALA) που προσφέρουν πληθώρα οφελών για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη καρδιακή υγεία, υποστήριξη ψυχικής υγείας, και ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα.

Τα οφέλη της για το δέρμα

Διατηρεί την υγρασία: Θεωρείται απαραίτητο ωμέγα-6 λιπαρό οξύ. Η βιταμίνη F είναι ένα ενυδατικό συστατικό που προστατεύει τον φραγμό του δέρματος και διατηρεί την υγρασία.

Μειώνει τις φλεγμονές: Η βιταμίνη F μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για άτομα με φλεγμονώδη δερματικά προβλήματα, όπως η δερματίτιδα και η ψωρίαση. Αυτό το επιτυγχάνει σε κυτταρικό επίπεδο.

Καταπολεμά την ακμή: Μια μελέτη του 1998 διαπίστωσε ότι όσοι βιώνουν ακμή μπόρεσαν να μειώσουν το μέγεθος της φλύκταινας κατά 25% σε μόλις ένα μήνα εφαρμόζοντας τοπικά λινελαϊκό οξύ.

Προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες: Ένα από τα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης F είναι η ικανότητά της να μετατρέπεται σε ενώσεις που εμφανίζουν φλεγμονώδεις και ανοσολογικές ιδιότητες που μπορεί να μεταβάλουν την κυτταρική απόκριση του δέρματος στο υπεριώδες φως.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της ανάκαμψης από την έκθεση στο περιβάλλον που βλάπτει τα υγιή κύτταρα του δέρματος και παρέχει ένα πρόσθετο στρώμα συστημικής προστασίας από τις UV ακτίνες.

Καταπολεμά την ψωρίαση: Η βιταμίνη F είναι ιδανική για ασθενείς με εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα και καταστάσεις όπως ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ροδόχρου ακμή και άτομα με τάση ακμής.

Μπλοκάρει τους ερεθισμούς: Η βιταμίνη F είναι το απαραίτητο λιπαρό οξύ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κεραμιδίων που βοηθούν στην οικοδόμηση της εξώτατης στιβάδας του δέρματος. Ουσιαστικά παρέχει τη “βάση” για να διατηρούνται τα κύτταρα ενωμένα και να αποκλείουν τους ερεθισμούς και τις μολύνσεις του περιβάλλοντος.

Δείτε Επίσης
Άγγιγμα φρεσκάδας όλο το καλοκαίρι!

Χαρίζει νεανική λάμψη: Σε γενικές γραμμές, εάν ψάχνετε για πιο υγιή και νεανική εμφάνιση μπορεί να επωφεληθείτε από τη συχνή χρήση λιπαρών οξέων όπως η βιταμίνη F. Θα αποφύγετε την ξηρότητα, την τραχιά υφή, τους ερεθισμούς, τις αλλεργίες καθώς και τα σημάδια γήρανσης.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσετε

Το συστατικό αυτό μπορεί να βρεθεί σε διάφορες μορφές και ενσωματώνεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Από τους ορούς έως τα έλαια και τις κρέμες, η βιταμίνη F είναι ένα πολύτιμο συστατικό που χρησιμοποιούν πολλές μάρκες παγκοσμίως.

Ο σωστός τρόπος χρήσης της ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν, αλλά η καθαρή μορφή του λαδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το πρωί όσο και το βράδυ ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας ομορφιάς.

Κατά γενικό κανόνα, είναι προτιμότερο να την εντάξετε αργά και σταθερά και να φτάσετε σε βάθος χρόνου στις δύο φορές την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε πώς αντιδρά το δέρμα σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας μάσκα αναμειγνύοντας τη βιταμίνη F σε μια ήπια κρέμα προσώπου ή με έναν ορό.

Πώς; Προσθέστε το λάδι απευθείας στο τμήμα που θα εφαρμόσετε στο δέρμα σας – όχι σε ολόκληρο το βάζο ή το μπουκάλι, καθώς μπορείτε να διαταράξετε τις συγκεντρώσεις των συστατικών στο προϊόν σας και ενδεχομένως να μειώσετε τον χρόνο ζωής του. Φροντίστε να αφήσετε τη μάσκα αρκετά για να διεισδύσουν τα συστατικά στο δέρμα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.