Τροφοδοτήστε τις αισθήσεις σας!

Τροφοδοτήστε τις αισθήσεις σας!

Μας συνδέουν με τον κόσμο και μας δίνουν την ευκαιρία να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής. Βρείτε μαζί μας τους τρόπους που θα κρατήσετε τις αισθήσεις σας σε εγρήγορση και αισθανθείτε τη διαφορά!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Πρωτίστως, οι αισθήσεις μας προστατεύουν από τον κίνδυνο-αν δεν μυρίσετε τον καπνό πώς θα καταλάβετε ότι υπάρχει φωτιά; Αλλά οι αισθήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιβίωσή μας. Όταν τις τέρπουμε, μας συνδέουν με ένα τμήμα μας πιο βαθύ, πιο δημιουργικό και πιο ζωντανό.

Γενικά για να είναι οξυμένες, η άσκηση, ο ύπνος και η διατήρηση τις υγείας μας είναι μερικές γενικές συμβουλές. Φυσικά δεν πρέπει να τις θεωρούμε ως δεδομένες, συχνά ένα λεπτό αρκεί για να δούμε με άλλο μάτι τις αποχρώσεις και τις διαφορετικές υφές της καθημερινής ζωής.

Αφή

Είναι η πιο σημαντική αίσθηση, την οποία βιώνουμε με ολόκληρο το σώμα μας.

Για να εμπλουτίσετε την αίσθηση της αφής:
 • Κλείστε τα μάτια κατά τη διάρκεια οικείων εργασιών για να αποτρέψετε την κυριαρχία της όρασης. Π.χ. εντοπίστε το σαπούνι στην μπανιέρα χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια, βρείτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και ανοίξτε την πόρτα με κλειστά μάτια.
 • Βιταμίνη Β, σπόροι ολικής αλέσεως, αβγά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάνουν καλό στην αίσθηση της αφής.
 • Διεγείρετε τις νευρικές απολήξεις της επιδερμίδας σας κάνοντας μασάζ στον εαυτό σας. Για μια πιο ενεργοποιό θεραπεία προσθέστε λίγο αμυγδαλέλαιο, κλείστε τα μάτια και τρίψτε κάθε δάκτυλο για 1 λεπτό.

Ακοή

Θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί και με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος

Δείτε Επίσης
Μπορούν οι ορμόνες να επηρεάσουν την όσφρησή μας και πώς;

Για να εμπλουτίσετε την αίσθηση της ακοής:
 • Κάντε συχνά «περιπάτους ακοής», προσπαθήστε δηλαδή να εστιάζετε στους ήχους που συχνά αγνοείτε, π.χ. από τη φωνή μιας κίσσας, μέχρι το κελάρυσμα ενός σιντριβανιού.
 • Οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να τραυματίσουν τα ντελικάτα κύτταρα του κοχλία, που είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας της ακοής, δώστε στα αυτιά σας 16-18 ώρες ξεκούρασης μεταξύ εκθέσεων σε διαπεραστικούς ήχους.
 • Ξυπνήστε τα αυτιά σας! Με τον αντίχειρα και τον δείχτη σας πιάστε την κορυφή του αυτιού σας και τραβήξτε τη ζάρα του κατά μήκος μέχρι να ξεδιπλώσετε σε όλο το μήκος του αυτιού. Επαναλάβετε μερικές φορές.

Όσφρηση

Ο εγκέφαλος διαμορφώνει ένα κέντρο μνήμης μυρωδιών, έτσι ώστε, την επόμενη φορά που θα είναι παρούσες, να έχει τη δυνατότητα να τις ανακαλέσει.

Για να εμπλουτίσετε την αίσθηση της όσφρησης:
 • Μυρίστε συνειδητά, π.χ. το κρασί σας, τα μπαχαρικά, τα λουλούδια γύρω σας.
 • Προσθέστε μοναδικές μυρωδιές σε κοινά πράγματα. Για παράδειγμα, ραντίστε με κανέλα το φίλτρο καφέ.
 • Για να αποσυμφορήσετε τη μύτη σας, φάτε τρεις με τέσσερις σκελίδες σκόρδο κάθε μέρα για μια εβδομάδα!

Γεύση

Μία από τις αισθήσεις, που επιτρέπει να γίνονται αντιληπτοί οι γευστικοί ερεθισμοί όταν διάφορες ουσίες μπαίνουν στο στόμα.

Για να εμπλουτίσετε την αίσθηση της γεύσης:
 • Γευθείτε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως αβγά, καρπούς και σπόρους ή πάρτε πολυβιταμίνες που περιέχουν ιχνοστοιχεία.
 • Ελέγξτε τα φάρμακά σας, καθώς μερικά μπορούν να τροποποιήσουν τη γεύση σας. Κάποια αφήνουν αμέσως μια πικρή γεύση στο στόμα, ενώ άλλα είναι πιο ύπουλα επηρεάζοντας τη γεύση στην επιφάνεια της γλώσσας. Αν συνειδητοποιήσετε αλλαγές μιλήστε με τον γιατρό σας.

Όραση

Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.

Για  να εμπλουτίσετε την αίσθηση της όρασης:
 • Λαμβάνετε μια πολυβιταμίνη με 70μγρ. ψευδαργύρου και 0.4 λουτεϊνης.
 • Χαλαρώστε τα μάτια σας κάνοντας το εξής: Ακουμπήστε τους αγκώνες σε μια επιφάνεια. Πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών σας και τρίψτε με ένταση το κάτω μέρος από τις παλάμες, μέχρι να αισθανθείτε έντονη ζεστασιά. Τοποθετήστε το ζεστό μέρος σε κλειστά βλέφαρα, ρίχνοντας το βάρος του κεφαλιού σας στις παλάμες. Μείνετε για 1 λεπτό και επαναλάβατε.
 • Φορέστε γυαλιά ηλίου [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] που εμποδίζουν 100% τις UV.
 • Αφαιρείτε το μακιγιάζ σας κάθε βράδυ [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], και καθαρίζετε συστηματικά τους φακούς επαφής. Το να διαβάζετε στο σκοτάδι ή να κάθεστε κοντά στην τηλεόραση δεν βλάπτει την όρασή σας όσο φαντάζεστε, αλλά μην το παρακάνετε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.