Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου

Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων την Τρίτη 19 Μαΐου, ας διαβάσουμε ένα αριστουργηματικό έργο. Το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου Σέρρα-Η ψυχή του Πόντου είναι μία μοναδική καταγραφή της ιστορίας.

Ο κορυφαίος λογοτέχνης της γενιάς του, όπως έχει χαρακτηριστεί από το αναγνωστικό κοινό και έγκριτους δημοσιογράφους, αποτυπώνει αριστοτεχνικά την ψυχή του Ποντιακού Ελληνισμού στις 640 σελίδες του μυθιστορήματός του, που ξεκινάει το 1915 ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων από την Τραπεζούντα.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών· η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία· ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές· η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης· οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν· τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα· οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Δείτε Επίσης
«Η επανάσταση της τουαλέτας»: Το μυθιστόρημα που θα σας κρατήσει μέχρι την τελευταία λέξη!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι περισσότεροι από 80.000 αναγνώστες έχουν αγαπήσει το βιβλίο και το έχουν χαρακτηρίσει έπος για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.