Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη

Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη

Η δημοσιογράφος Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου εμπνέεται και ερευνά τη ζωή και το έργο του μεγάλου αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και παρουσιάζει με μυθιστορηματική γραφή ένα ιστορικό βιβλίο που αποκαλύπτει πώς κατάφεραν να διασωθούν μέσα από τον όλεθρο και να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας τα ολιγάριθμα και ανεκτίμητα έργα της προχριστιανικής εποχής, όπως το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Μια χαλκέντερη περγαμηνή με μυθιστορηματική πορεία μέσα στον χρόνο. Ένα Παλίμψηστο ειλητάριο με κρυμμένα μυστικά που έμελλε ν΄ αλλάξουν την ιστορία των Μαθηματικών.

Ένα αρχαίο κείμενο που εισέπνεε για αιώνες τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις από τα λιβανωτά και τα κεριά σε ένα μοναστήρι χαμένο στην έρημο της Ιουδαίας, περισώθηκε από αδιευκρίνιστο αριθμό τοπικών πολεμικών συρράξεων και από δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Ένα χειρόγραφο προσευχητάριο που επιβίωσε ύστερα  από ένα ισχυρό σεισμό και μια πυρκαγιά και περιπλανήθηκε μέσα σε δισάκια μοναχών, ταξιδευτών, ληστών και κλεπταποδόχων σε Ανατολή και Δύση. Ένα κλεμμένο ειλητάριο με συνταρακτικό βιογραφικό δημοπρατείται από τον Οίκο Christie΄s και αγοράζεται από άγνωστο πλειοδότη έναντι 2,2 εκατ. δολαρίων.

Ένα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενο που υποχρέωσε τα κορυφαία πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ιδρύματα του κόσμου να συνεργαστούν για τη συντήρηση και την αποκρυπτογράφησή του, αφού κάτω από τους εξορκισμούς και τις ευχές κρύβονταν χαμένες και άγνωστες Πραγματείες του Αρχιμήδη.

Αποκαλύψεις που σοκάρουν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και μαθηματικοί νομπελίστες που ομολογούν ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν εδραιωμένες απόψεις και να παραδεχθούν ότι 300 χρόνια πριν από τον Χριστό, ο Αρχιμήδης είχε εξερευνήσει σε βάθος τον δαιδαλώδη κόσμο των αριθμών εκφράζοντας την έννοια του άπειρου και τεκμηριώνοντας αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ολοκληρωτικό και Διαφορικό λογισμό και θεωρείτο ανακάλυψη του 18ου αιώνα μ.Χ.

Ποιος βίασε τη φίνα περγαμηνή, αποξέοντας το αρχικό κείμενο για να γράψει τα καλογερίστικα φληναφήματα του; Ποιοι εξαπέλυσαν ανηλεείς διωγμούς στη γνώση, το πνεύμα και την αρχαία ελληνική γραμματεία; Ποιοι σώριασαν σε ερείπια ή μετέτρεψαν σε ασβέστη τους ναούς και τα μνημεία των εθνικών, ακρωτηρίασαν τα αγάλματα και αφάνισαν μοναδικά έργα τέχνης; Ποιοι έκαψαν τις μεγάλες Βιβλιοθήκες, τις κιβωτούς της γνώσης του αρχαίου κόσμου;

Ποιοι κατέστρεψαν συστηματικά τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων; Ποιοι έριξαν τα επιστημονικά συγγράμματα στις πυρές που άναψαν στην αιχμή του Μεσαίωνα της Ανατολής; Ποιοι θεωρούσαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία έργα του διαβόλου;

Το βιβλίο, παρακολουθώντας τη συγκλονιστική πορεία της ζωής του Αρχιμήδη από τη γέννηση του το 287 π.Χ. μέχρι το περίφημο «Μη μου τους κύκλους τάραττε» που είπε πριν ξεψυχήσει, σκίζει το σκοτεινό πέπλο και αποκαλύπτει, στα παρασκήνια της ιστορίας, τις κτηνώδεις, άγνωστες πλευρές της. Ιχνηλατεί στα έργα και τις ημέρες των βαρβάρων που κάθισαν στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης και οδήγησαν μαζί με τους επικεφαλής της εκκλησίας, τον φανατισμένο όχλο στην καταστροφή όχι μόνο του ασύλληπτου έργου του κορυφαίου Έλληνα Μαθηματικού άλλα χιλιάδων άλλων αρχαίων συγγραμμάτων.

Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη
Ιστορικό μυθιστόρημα
Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου
Εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.