Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα: Τα θεριά της Μεσογείου

Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα: Τα θεριά της Μεσογείου

Και μόνο ο τίτλος του νέου βιβλίου της έχει κάτι ερεθιστικό, κάτι που σε προτρέπει να διαβάσεις περί τίνος πρόκειται… Όταν μάλιστα έχει να κάνει με πειρατές, μάχες, βενετσιάνους άρχοντες και αρχοντοπούλες… τότε το παραμύθι ξεκινά και εμείς απλώς χανόμαστε στις σελίδες του.

Συνέντευξη στη Μαρία Καλοπούλου

Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα γεννήθηκε στη Σπάρτη, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στη Ρώμη. Ειδικεύτηκε στην κυτταρολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου και ζει. Το πρώτο της βιβλίο Γνωριμία… με το Ζαγόρι εκδόθηκε το 2010. Η ίδια λέει ότι γοητεύτηκε από τα ιστορικά στοιχεία της εποχής και η έρευνά της που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια την οδήγησε να αναζητήσει τα ίχνη των ηρώων της στη Μάλτα, τη Βενετία, τη Μάνη και την Κρήτη. Αυτή η «περιπέτεια» εκτυλίσσεται με συναρπαστικό τρόπο στις σελίδες του βιβλίου της.

Πώς ακριβώς γράφετε; Όταν βρίσκετε χρόνο κι ένα ήσυχο μέρος ή ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο ”τελετουργικό”;

Γράφω όταν βρίσκω χρόνο, κυρίως το βράδυ όταν έχω τελειώσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου και στο σπίτι επικρατεί ησυχία. Γράφω στο γραφείο μου, στον υπολογιστή μου ακούγοντας μουσική.

Αν σας ζητούσα να «συστήσετε» το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν σας ξέρει, πώς θα το περιγράφατε;

Θα το περιέγραφα ως μία περιπέτεια που εκτυλίσσεται σε μια συναρπαστική εποχή.

Πώς εμπνευστήκατε ή τι σας οδήγησε να γράψετε «Τα θεριά της Μεσογείου»;

Η αρχική σκέψη ήταν ότι ήθελα να γράψω για τη Μάνη, η ιδέα ήρθε διαβάζοντας για τους Μανιάτες πειρατές από εκεί ξεκίνησα μια έρευνα για τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Οι τόποι που εξελίσσεται το βιβλίο συνδέονται μεταξύ τους λόγω των ιστορικών συγκυριών.

Πόσο νομίζετε ότι μπορεί μία σύγχρονη γυναίκα να ταυτιστεί με την ηρωίδα;

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι μια επαναστάτρια, όχι μόνο γιατί το έχει μέσα της, έτσι τη μεγάλωσαν. Η Αφροδίτη είναι μια γυναίκα που θέλει να ακουστεί η φωνή της, δεν θα διστάσει να βιώσει τα συναισθήματα που νιώθει, θα ανατρέψει τα πάντα για τον έρωτά της, θα τολμήσει και στο τέλος θα δικαιωθεί. Η προσωπικότητά της είναι διαχρονική. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ανεξάρτητα από τα ρούχα που φορά, από το πού ζει, τι τρώει, ο χαρακτήρας της, όλα όσα νιώθει, μοιάζουν με εκείνον μιας σύγχρονης γυναίκας. Πολεμά για τα θέλω, τα πιστεύω της, την αγάπη της. Θεριό ανήμερο!

Δείτε Επίσης
Ιδέες για σάντουιτς με τόνο

Πόσο «γυναικεία» θεωρείτε τη γραφή σας;

Να σας πω, δεν αγαπώ τους τίτλους διότι είναι περιοριστικοί, δεν θα ήθελα να κατηγοριοποιηθώ λοιπόν με έναν τίτλο. Όταν γράφω, αυτό που σκέφτομαι κυρίως είναι το πώς θα κάνω τον αναγνώστη και θεατή μιας κατάστασης. Αυτό που προσπαθώ, είναι να περάσω στο χαρτί συναισθήματα, θέλω να μιλήσω στην ψυχή του αναγνώστη και να πάρει και αυτός θέση στα δρώμενα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Γεννήθηκε στη Μάλτα και τον λένε Αυγουστίνο. Γεννήθηκε στη Μάνη και τον λένε Γρηγόρη. Και οι δύο την ίδια νύχτα πήραν την πρώτη τους ανάσα, κάτω απ’ τα ίδια αστέρια, το 1645, τότε που ξέσπασε κι ο πόλεμος ανάμεσα στους Βενετούς και τους Τούρκους για την Κρήτη, για τον Χάνδακα. Δυο φαινομενικά άσχετοι μεταξύ τους άνθρωποι, δεμένοι όμως με μια αόρατη αλυσίδα. Και μια Βενετσιάνα καλλονή γεννημένη από Κρητικό πατέρα.

Ακολουθώντας τις περιπέτειες της ζωής τους μπαρκάρουμε με ατρόμητους Μανιάτες πειρατές, μπαίνουμε σε μεγαλόπρεπα βενετσιάνικα παλάτια, κλεινόμαστε σε σκοτεινά μπουντρούμια της Πόλης και καιγόμαστε στη φλόγα ενός απαγορευμένου έρωτα.

Τα θεριά της Μεσογείου
Σελίδες: 520
Εκδόσεις: Ωκεανίδα

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.