1ο EFSYNEMA στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος

1ο EFSYNEMA στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος

Η Εφημερίδα των Συντακτών με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την έκδοσή της διοργανώνει, για πρώτη φορά φέτος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με τον τίτλο EFSYNEMA. Έτσι, το 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Εφημερίδας των Συντακτών είναι γεγονός: 7η Χρονιά – 7η Τέχνη!

Το 1ο EFSYNEMA καλύπτει διάφορους θεματικούς άξονες, όπως: πολιτικός κινηματογράφος, η γυναίκα στο φιλμ νουάρ, μουσικά ντοκιμαντέρ, αφιέρωμα στις Ελληνίδες σκηνοθέτιδες με ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους, ανθρώπινα δικαιώματα -με ειδική αναφορά στο Justice for Zak/Zackie, καθώς και αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα εξαιρετικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Τάκη Σπυριδάκη.

Ταινία έναρξης θα είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Οσκαρ 2020: Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» (2018) το οποίο συμμετείχε στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (Μπερλινάλε) τον περασμένο Φεβρουάριο, στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο όπου και απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI και αποτέλεσε την ταινία έναρξης του Visions du Réel, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο που τον περασμένο Απρίλιο γιόρτασε τα 50 χρόνια του.

Επίσης, το 1ο EFSYNEMA θα φιλοξενήσει και τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους των Καννών που έλαβε για πρώτη φορά ελληνική ταινία (2019) και πρόκειται για τη μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» .

Κατά τη διάρκεια του επταήμερου Φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, καθώς και μία ταινία έκπληξη, που επίσης δεν έχει προβληθεί ποτέ στη χώρα μας. Αλλά και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους,  βραβευμένες σε εγχώρια αλλά και διεθνή φεστιβάλ.

Επίσης, θα υπάρχει και συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών σε αντίστοιχες θεματικές βραδιές όπως ο Βαγγέλης Γερμανός, η Sma.ra.gda, ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Κώστας Ανδρέου.

Και φυσικά, σε κάθε προβολή θα γίνουν ομιλίες από τους σκηνοθέτες, καθώς και από καθηγητές, ερευνητές, κινηματογραφιστές, ηθοποιούς και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων.

Το EFSYNEMA φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίαυλο επικοινωνίας της Εφημερίδας των Συντακτών με όλες τις δημιουργικά ανήσυχες δυνάμεις της κοινωνίας, να αποτελέσει βήμα για την προβολή σύγχρονων πολιτιστικών διερευνήσεων (κινηματογραφικών, λογοτεχνικών, μουσικών κ.α.) στο ευρύτερο κοινό και να προάγει τον γόνιμο διάλογο για σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, πάντα με βάση τους άξονες και τις αρχές λειτουργίας της Εφημερίδας των Συντακτών.

Το EFSYNEMA δεν στοχεύει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες θεσμοθετημένες παρόμοιες δράσεις, αλλά αντίθετα θέλει να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό συνεργατικό παράγοντα που θα βρίσκεται σε συνεχή και άμεση επαφή και θα συνομιλεί διαρκώς με άλλα πολιτιστικά φεστιβάλ, δράσεις και ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτι που ξεκινά ήδη από αυτό το 1ο Φεστιβάλ (όπως η συνεργασία με το CineDoc, το Φεστιβάλ Δράμας κ.α.).

Πληροφορίες:

Δείτε Επίσης
Tina Turner: She is simply the best!

Κινηματογράφος Μικρόκοσμος: (Λεωφ. Συγγρού 106, Κουκάκι, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ, Τηλ.: 2109230081)

Διάρκεια: 14 – 20 Νοεμβρίου 2019

Εισιτήρια: (έχει ήδη ξεκινήσει η προπώληση στα ταμεία του κινηματογράφου):

5 ευρώ ημερήσιο, 20 ευρώ εβδομαδιαίο (στα εισιτήρια συμπεριλαμβάνονται τα πάντα: η είσοδος στις ταινίες, οι μουσικές βραδιές καθώς και το ποτό/φαγητό που θα προσφερθεί τις δύο πρώτες μέρες του EFSYNEMA)

Το πρόγραμμα της ΕΦ.ΣΥΝ για την 7η Τέχνη

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.