«Happy Birthday to You»!

«Happy Birthday to You»!

Στις 4 Μαρτίου 1924, τα στιχάκια και η μελωδία του «Happy Birthday to You» εκτυπώθηκαν για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο με τραγούδια. Με αυτή την αφορμή, ας δούμε την ιστορία για ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του κόσμου!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Πιο δημοφιλές από τις πιο μελωδίες του Μπετόβεν και τα πιο διάσημα τραγούδια των Beatles…  αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το αντικείμενο διαμάχης σχετικά με την ιδιοκτησία και το καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων του!

Λατρεμένο από τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους, έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και είναι πανταχού παρόν στα γενέθλια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν σε… ένα νηπιαγωγείο!

Αν και πολλοί καλλιτέχνες διεκδικούν τη δημιουργία του, τα δεδομένα λένε ότι η μελωδία και τα στιχάκια που όλοι γνωρίζουμε σήμερα ως «Happy Birthday to You» αρχικά γράφτηκε στα τέλη του 1800 ως «Καλημέρα σε όλους» (“Good Morning to All”).

Το σπίτι στο Κεντάκι, όπου λέγεται ότι οι αδελφές Patty και Mildred Hill έγραψαν το
Το σπίτι στο Κεντάκι, όπου λέγεται ότι οι αδελφές Patty και Mildred Hill έγραψαν το “Happy Birthday to You”

Η ιδέα προήλθε από δύο αδελφές Patty και Mildred Hill, οι οποίες δίδασκαν σε ένα νηπιαγωγείο στο Louisville του Κεντάκι και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τραγούδι που θα ήταν εύκολο να τραγουδήσουν τα παιδιά.

Το τραγουδάκι δημοσιεύτηκε από τις δύο αδελφές για πρώτη φορά στο βιβλίο τραγουδιών τους, «Song Stories for Kindergarten» (Ιστορίες τραγουδιών για το νηπιαγωγείο) το 1893.

Το τραγουδάκι που συνέθεσαν οι δύο Αμερικανίδες αδελφές, είχε ως αρχικό σκοπό να καλωσορίζει τα παιδιά κάθε πρωί:

«Καλημέρα σε εσάς, Καλημέρα σε εσάς, Καλημέρα, αγαπητά παιδιά, Καλημέρα σε όλους».

Είναι πιθανόν ότι κάποια στιγμή άλλαξαν τα στιχάκια για να γιορτάζουν ότι η τα γενέθλια των παιδιών, τα οποία μπορεί να οδήγησαν στο μεταγενέστερο «Happy Birthday».

Στις 4 Μαρτίου 1924, ο Claydon Sunny εκτύπωσε τη μελωδία και τους στίχους «Happy Birthday» μαζί σε ένα τραγούδι για πρώτη φορά
Στις 4 Μαρτίου 1924, ο Claydon Sunny εκτύπωσε τη μελωδία και τους στίχους «Happy Birthday» μαζί σε ένα τραγούδι για πρώτη φορά

Η πρώτη εκτύπωση στις 4 Μαρτίου 1924

Την πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο συνδυασμός των στίχων και της μελωδίας “Happy Birthday to You” ήταν το 1912, αλλά δεν είναι γνωστό ποιος τελικά τους έγραψε.

Τα επόμενα χρόνια, οι εκδόσεις του τραγουδιού εμφανίστηκαν σε διάφορα βιβλία, μερικά από τα οποία περιελάμβαναν τους στίχους του «Happy Birthday to You».

Στη συνέχεια, στις 4 Μαρτίου 1924, ο Claydon Sunny εκτύπωσε τη μελωδία και τους στίχους «Happy Birthday» μαζί σε ένα τραγούδι. Αυτή είναι και η δημοφιλής εκδοχή που τραγουδούμε σήμερα και αποτελεί ένα τραγούδι του Robert Coleman.

Στη συνέχεια, το 1935, η εταιρεία Summy κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα για το τραγούδι, αναγνωρίζοντας ως δημιουργούς τις αδελφές Hill. Η αξία του τραγουδιού γενεθλίων ήταν τότε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Το ξέρετε ότι μέχρι το 2016 έπρεπε να καταβάλλονται πνευματικά δικαιώματα, ακόμη κι αν τραγουδούσατε το «Χαρούμενα γενέθλια» σε ένα πάρτι;
Το ξέρετε ότι μέχρι το 2016 έπρεπε να καταβάλλονται πνευματικά δικαιώματα, ακόμη κι αν τραγουδούσατε το «Χαρούμενα γενέθλια» σε ένα πάρτι;

Επιτρέπεται να το τραγουδάμε;

Μπορεί να σας φανεί μία πολύ παράξενη ερώτηση! Κι όμως, κανείς μας μάλλον δεν γνωρίζει, ότι μέχρι το έτος 2016, το “Happy Birthday to You” ήταν στην πραγματικότητα παράνομο να τραγουδήσει κάποιος δημοσίως, εκτός κι αν είχε καταβάλει ένα βαρύ τέλος δικαιωμάτων!

Κι αυτό περιελάμβανε όχι μόνο την εκπομπή του στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο αλλά και ένα πάρτι! Αυτό οφειλόταν στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που καταχωρήθηκαν το 1935 και η λήξη τους είχε οριστεί το 2030.

Μία από τις πιο διάσημες εκτελέσεις του
Μία από τις πιο διάσημες εκτελέσεις του “Happy Birthday to You” ήταν όταν η Μέριλιν Μονρόε το τραγούδησε αισθαντικά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κέννεντι, τον Μάιο του 1962.

Αυτό άλλαξε όμως όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ αποφάσισε ότι δεν ισχύουν τα πνευματικά δικαιώματα και οι απαιτήσεις εξ αυτών, αφού πλέον το τραγούδι αποτελούσε λαϊκή παράδοση και όλοι είναι ελεύθεροι να το τραγουδάνε.

Μια άλλη αξιοσημείωτη χρήση ήταν από τον κωμικό πιανίστα Victor Borge, ο οποίος έπαιξε το τραγούδι σε στυλ διαφόρων συνθετών ή άρχιζε να παίζει τη Σονάτα υπό το Σεληνόφως του Μπετόβεν… μεταβαίνοντας απαλά στο
Μια άλλη αξιοσημείωτη χρήση ήταν από τον κωμικό πιανίστα Victor Borge, ο οποίος έπαιξε το τραγούδι σε στυλ διαφόρων συνθετών ή άρχιζε να παίζει τη Σονάτα υπό το Σεληνόφως του Μπετόβεν… μεταβαίνοντας απαλά στο “Happy Birthday to You”

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.