Παρακολουθήστε ένα σπάνιο λουλούδι να ανθίζει!

Παρακολουθήστε ένα σπάνιο λουλούδι να ανθίζει!

Το «Φεγγάρι του Αμαζονίου» (Selenicereus wittii) έχει μια από τις πιο σπάνιες ανθίσεις στο βασίλειο των φυτών. Κάθε χρόνο, για μία μόνο νύχτα, αυτός ο σπάνιος και ασυνήθιστος κάκτος ανοίγει τα σέπαλά του στον νυχτερινό ουρανό, απελευθερώνοντας ένα υπέροχο λευκό λουλούδι και ένα γλυκό άρωμα γιασεμιού στον αέρα του τροπικού δάσους. Μέχρι το πρωί, έχει χαθεί…

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο 13 από αυτά τα παράξενα φυτά έχουν καλλιεργηθεί επιτυχώς σε βοτανικούς κήπους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από πέντε χρόνια προσεκτικής καλλιέργειας, εμπειρογνώμονες στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (CUBG) κατάφεραν να κινηματογραφήσουν τη στιγμή της ανθοφορίας του.

«Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε αυτό το φυτό στη συλλογή μας και πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που το Moonflower ανθίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει ο υπεύθυνος κηπουρικής και θερμοκηπίου Alex Summers.

Ο συγκεκριμένος κάκτος προέρχεται αρχικά από βοτανικό κήπο της Γερμανίας και έφθασε στο θερμοκήπιο του Κέμπριτζ το 2015. Έκτοτε άρχισε να αναπτύσσεται πάνω σε μία αγριοκαστανιά κι αυτό γιατί το φυτό είναι ένα επίφυτο, δηλαδή, ένα φυτό που αναπτύσσεται πάνω σε ένα άλλο φυτό.

Χρειάζεται για παράδειγμα, να «αγκυροβολήσει» πάνω στον κορμό ενός δέντρου, ώστε να διασωθεί από τις εποχιακές πλημμύρες, όταν είναι στο φυσικό του περιβάλλον. Έτσι, αυτός ο κάκτος του Αμαζονίου συνήθως μεγαλώνει πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος, ρίχνοντας τους σπόρους του για να παρασυρθούν νερό.

Πέρυσι, στα τέλη Νοεμβρίου, οι υπεύθυνοι του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ παρατήρησαν ότι ένα μπουμπούκι του κάκτου άρχισε να αναπτύσσεται 3,6 μέτρα από το έδαφος. Στην άγρια ​​φύση, το «Φεγγάρι του Αμαζονίου» ανθίζει συνήθως τον Μάιο, αλλά κάτω από μια γυάλινη οροφή θερμοκηπίου στην Ευρώπη, είναι συνηθισμένο ο κάκτος να αρχίζει να ανθίζει μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Έτσι, ο Summer και οι συνάδελφοί του παρακολουθούσαν με προσοχή το μπουμπούκι ώστε να μην χάσουν τη στιγμή της ανθοφορίας.

Δείτε Επίσης
Pulbrook & Gould: Ίσως το ωραιότερο ανθοπωλείο στον κόσμο!

Στις 9 Φεβρουαρίου, η ομάδα πίστευε ότι έφτασε η μεγάλη στιγμή, και έτσι άρχισαν να το κινηματογραφούν σε συνεχή ροή. Αν και το μπουμπούκι είχε το ίδιο μήκος με τον μητρικό κάκτο του στη Γερμανία όταν είχε ανθίσει, δεν συνέβη τίποτα.

Επιτέλους, στις 20 Φεβρουαρίου, η υπομονή τους απέδωσε, αν και όχι όταν το περίμεναν οι ερευνητές. Εκείνο το πρωί, τα σέπαλα άρχισαν να εξαπλώνονται, και στις 3 τα ξημερώματα., το μπουμπούκι άρχισε να ανοίγει, απελευθερώνοντας ένα πλήθος από μακριά, λευκά και μυτερά πέταλα.

Δύο ώρες αργότερα, δηλαδή στις 5 το πρωί, το λουλούδι ήταν σε πλήρη άνθιση και λίγο καιρό αργότερα έδωσαν το βίντεο στη δημοσιότητα προς τέρψη εκατοντάδων χιλιάδων θεατών σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί στο θερμοκήπιο υποπτεύονται ότι ο φωτισμός από τις κάμερές τους μπορεί να τροποποίησαν  τη συνηθισμένη νυχτερινή άνθιση του φυτού, πυροδοτώντας τη διαδικασία αργότερα από ό, τι συμβαίνει στην άγρια φύση.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.