Αγκαλιές και επιστήμη: 4 νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τα οφέλη της αγκαλιάς

Αγκαλιές και επιστήμη: 4 νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τα οφέλη της αγκαλιάς

Μια ζεστή αγκαλιά είναι πολλές φορές η μαγική φόρμουλα για να νιώθουμε πιο υγιείς και χαρούμενοι. Η επιστήμη μελέτησε τα οφέλη του αγκαλιάσματος και κατέληξε στο συμπέρασμα πώς η αγκαλιά είναι σημαντική για όλους μας.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιορισμών που αυτή επέφερε, ένα από τα πράγματα που μας έλειψαν περισσότερο ήταν οι αγκαλιές με τους αγαπημένους μας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον στο πώς επιδρά η αγκαλιά στην ψυχολογία μας και δημιούργησε την ανάγκη για νέες επιστημονικές έρευνες. Τι μάθαμε λοιπόν από αυτές;

1. Αγκαλιάζοντας άλλους ή τον εαυτό μας μειώνονται οι ορμόνες του στρες

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης επικεντρώθηκε στη θετική επίδραση της αγκαλιάς σε σχέση με το στρες. Οι επιστήμονες δεν μελέτησαν μόνο το πώς μειώνει το στρες μια αγκαλιά από κάποιον άλλο αλλά και το αν έχει την ίδια επίδραση το να αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας.

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους άγχους οι επιστήμονες «στρέσαραν» 159 εθελοντές και τους έβαλαν σε 3 διαφορετικές καταστάσεις: είτε τους αγκάλιασαν βοηθοί  για 20 δευτερόλεπτα, είτε τους ζητούσαν να αγκαλιάσουν τον εαυτό τους για 20 δευτερόλεπτα είτε δεν έπαιρναν καμία αγκαλιά.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Όσοι είχαν αγκαλιαστεί με οποιονδήποτε τρόπο είχαν πιο χαμηλά επίπεδα στρες.

2. Η διάρκεια της αγκαλιάς παίζει ρόλο

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι οι αγκαλιές επιδρούν θετικά στην ψυχολογία μας. Αλλά τι καθορίζει το πώς το αγκάλιασμα επηρεάζει τη διάθεσή μας;

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επικεντρώθηκε στο παραπάνω ερώτημα. Για τον σκοπό αυτό 45 γυναίκες αγκάλιασαν κάποιον για 1, 5 ή 10 δευτερόλεπτα και ανέφεραν πώς ένιωσαν. Οι αγκαλιές των 5 και 10 δευτερολέπτων ήταν πιο ευχάριστες από αυτές του ενός δευτερολέπτου.

Για καλύτερα αποτελέσματα φροντίστε να αγκαλιάζετε τους αγαπημένους σας τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα!

3. Οι αγκαλιές και η υγεία συνδέονται σε συγκεκριμένες ηλικίες

Πρόσφατη έρευνα πανεπιστημίου του Καναδά μελέτησε τη θετική επίδραση του αγκαλιάσματος σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παλιότερα δεν ξέραμε πολλά σχετικά με το πώς επηρεάζουν οι αγκαλιές τους ανθρώπους ανάλογα με την ηλικία τους και η μελέτη αυτή συνέβαλε σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση αυτού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 20.000 ανθρώπους άνω των 65 ετών. Διαπίστωσαν πώς οι ενήλικες που δήλωσαν ότι τους αγκάλιαζαν, έστω κάποιες φορές είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι πιο υγιείς από αυτούς που δεν τους αγκάλιαζαν ποτέ.

Υπάρχει λοιπόν σύνδεση ανάμεσα στο αγκάλιασμα και την υγεία, αφού οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που παίρνουν αγκαλιές πολλές φορές νιώθουν πιο υγιείς.

Δείτε Επίσης
Αγκαλιές... υπάρχουν διαφορετικές! Ξέρετε όμως, τι σημαίνουν;

4. Η κουλτούρα μας επηρεάζει τις αγκαλιές μας

Πρόσφατη έρευνα πανεπιστημίου της Πολωνίας μελέτησε τους παράγοντες που επηρεάζουν συμπεριφορές, όπως τα φιλιά και οι αγκαλιές που ανταλλάζουμε.

Με δεδομένα από πάνω των 14.000 εθελοντών από 45 διαφορετικές χώρες, οι ερευνητές κατέληξαν πως το 92,6% αυτών είχε κάνει κάποια συναισθηματική κίνηση, όπως φιλί ή αγκαλιά στον σύντροφό του την εβδομάδα πριν τη συλλογή των στοιχείων.

Όμως, υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες, με τους ανθρώπους σε λιγότερο συντηρητικές ή θρησκευόμενες χώρες να είναι πιο εκδηλωτικοί.

Επιπλέον, άνθρωποι από πιο χώρες με θερμότερο κλίμα ήταν ακόμα πιο εκδηλωτικοί, ίσως επειδή το να ζει κανείς σε ζεστό μέρος του επιτρέπει να συναντηθεί με κόσμο πιο εύκολα.

Επίσης, τα χαρακτηριστικά των εθελοντών επηρέασαν τη συχνότητα της εκδηλωτικότητας.

  • Παρατηρήθηκε ότι οι νέοι άνθρωποι ήταν πιο εκδηλωτικοί από τους μεγάλους.
  • Ενώ άντρες και γυναίκες μπορεί να είχαν φιλήσει ή αγκαλιάσει τον σύντροφό τους το ίδιο συχνά, οι γυναίκες αγκάλιαζαν τους φίλους και τα παιδιά τους πιο συχνά.
  • Τέλος, οι φιλελεύθεροι ήταν πιο εκδηλωτικοί από τους συντηρητικούς.

Η έρευνα απέδειξε πως η κουλτούρα των ανθρώπων έχει σημαντική επίδραση στο κατά πόσο αυτοί απολαμβάνουν τις αγκαλιές ή όχι.

Όμως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό. Μόνο ενώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να κατανοήσουμε το αγκάλιασμα καλύτερα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.