Οι 3 τύποι παθητικών-επιθετικών γονέων – και τι κάνει ο θυμός τους στα παιδιά ακόμα και ως ενήλικες

Οι 3 τύποι παθητικών-επιθετικών γονέων - και τι κάνει ο θυμός τους στα παιδιά ακόμα και ως ενήλικες

Κάθε οικογένεια έχει θυμό. Είναι αναπόφευκτο στη ζωή και στην οικογένεια, απλώς και μόνο επειδή είναι κυριολεκτικά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλό μας. Πώς εκφράζεται ή δεν εκφράζεται ο θυμός μέσα στην οικογένεια έχει επιπτώσεις στα παιδιά. Υπάρχουν τρεις τύποι παθητικών-επιθετικών οικογενειών και πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τα παιδιά τους, ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Γράφει η Jonice Webb Ph.D.
κλινική ψυχολόγος ειδικευμένη στην ψυχολογία των παραμελημένων παιδιών

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι οικογένειες μπορούν να διαχειριστούν τον θυμό, ανάλογα με το πόσο άνετα νιώθουν με το συναίσθημα και, φυσικά, την προέλευση του θυμού. Οι γονείς μερικές φορές χρησιμοποιούν τον θυμό ως όπλο, χτυπώντας μεταφορικά ο ένας τον άλλον στο κεφάλι με αυτόν.

Μπορεί επίσης να τον κρύψουν ή να τον αγνοήσουν και να προσποιηθούν ότι δεν υπάρχει. Αλλά εδώ είναι το θέμα με τον θυμό – όταν κρύβεται κάτω από την επιφάνεια μιας σχέσης, συχνά συμβαδίζει με παθητική-επιθετική συμπεριφορά.

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, ο θυμός που σιγοβράζει μπορεί να οδηγήσει σε ένα παθητικό-επιθετικό οικογενειακό περιβάλλον για τα παιδιά που αφήνει συναισθηματικά σημάδια για μια ζωή.

Ο θυμός μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει έναν σημαντικό σκοπό στην οικογένεια. Τα μέλη μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να οδηγήσουν την αλήθεια και να συνδέσουν άλλα μέλη της οικογένειας με γνήσιο, πραγματικό και ουσιαστικό τρόπο.

Αν διοχετευθεί σε μια μη παραγωγική κατεύθυνση, ωστόσο, ο ανέκφραστος θυμός μπορεί να γίνει καύσιμο για παθητική-επιθετική συμπεριφορά.

Υπάρχουν τρεις τύποι παθητικών-επιθετικών οικογενειών και πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τα παιδιά τους, ακόμη και στην ενήλικη ζωή:

1. Η οικογένεια «ο θυμός ως όπλο»

Σε αυτή την οικογένεια, ο θυμός χρησιμοποιείται από ένα ή περισσότερα μέλη ως πηγή δύναμης. Ο θυμός μπορεί να εκφραστεί με διάφορους επιθετικούς τρόπους, όπως φωνές, προσβολές ή τσουχτερά σχόλια. Σε άλλες περιπτώσεις, πετώντας πράγματα, σπάζοντας πράγματα ή εκτοξεύοντας απειλές και εκφοβίζοντας για σωματική βλάβη.

Το μάθημα που παίρνουν τα παιδιά τους: Ο πιο θυμωμένος κερδίζει.

2. Η οικογένεια του «υπόγειου θυμού».

Αυτή η οικογένεια βλέπει τον θυμό ως απαράδεκτο ή ακόμα και κακό πράγμα. Τα συναισθήματα θυμού θεωρούνται απερίγραπτα, αδιάφορα ή επαναστατικά και αντιμετωπίζονται με αρνητικότητα ή τιμωρία.

Το μάθημα που παίρνουν τα παιδιά τους: Ο θυμός είναι κακός. Αν νιώθεις θυμό, είσαι κακός. Μην το συζητάτε.

3. Η οικογένεια «αγνοώντας τον θυμό»

Αυτή η οικογένεια αντιμετωπίζει τον θυμό σαν να μην υπάρχει. Όταν ένα μέλος της οικογένειας δείχνει θυμό, λαμβάνει ελάχιστη αντίδραση. Ο θυμός είναι αόρατος.

Το μάθημα που παίρνουν τα παιδιά τους: Ο θυμός είναι άχρηστος. Μην ασχολείστε με αυτό. Μην το συζητάτε.

Κανένα από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτούς τους τρεις τύπους οικογενειών δεν έχει την ευκαιρία να μάθει πολλά για τον θυμό: Πώς να ακούσετε το μήνυμά του, να το διαχειριστείτε, να το εκφράσετε ή να το χρησιμοποιήσετε με υγιή τρόπο. Εξ ορισμού, όλα αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε συναισθηματικά παραμελημένες οικογένειες.

Ας εστιάσουμε όμως ιδιαίτερα στις οικογένειες με υπόγειο θυμό ή σε αυτές που τον αγνοούν

Αυτοί οι δύο τύποι οικογένειας είναι παρόμοιοι στο ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν λαμβάνουν αυτό το μήνυμα: Όταν κάτι σε στενοχωρεί…

Μην μιλάς. Μην μιλάς. Μην μιλάς.

Αυτό είναι που κάνει και τους δύο τύπους οικογενειών να δημιουργούν το έδαφος για παθητική-επιθετική συμπεριφορά.

Επειδή ο θυμός είναι ενσωματωμένος στον ανθρώπινο εγκέφαλο, υπάρχει σε κάθε άνθρωπο. Όταν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον που έχει χρόνια δυσανεξία σε αυτό το συγκεκριμένο συναίσθημα, φυσικά, καταπιέζετε αυτόματα τα θυμωμένα σας συναισθήματα όποτε αυτά προκύπτουν.

Το να σπρώχνεις τον θυμό προς τα κάτω είναι σαν να σπρώχνεις το νερό προς τα κάτω. Κάπου πρέπει να πάει.

Έτσι, μπορεί να διαρρεύσει κάτω από τη γη και να καθίσει εκεί, ή μπορεί να πάει ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια, να είναι σαν να κυλάει…  περιμένοντας την ευκαιρία να εκραγεί.

Σε αυτούς τους δύο τύπους οικογενειών που δεν αντέχουν τον θυμό, ο θυμός περνά υπόγεια, αλλά δεν εξαφανίζεται. Μένει εκεί. Και πρέπει να βγει με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή, με κάποιο τρόπο, και πιθανότατα να απευθύνεται σε κάποιον.

Δείτε Επίσης
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μικρή μας κόρη που θέλει τα καλλυντικά μας;

Παθητική-επιθετικότητα

Η έμμεση έκφραση θυμού και αγανάκτησης, που τροφοδοτείται από συναισθήματα για τα οποία δεν γίνεται λόγος άμεσα.

Μια μελέτη του 2016 σχετικά με την επίδραση της γονικής σύγκρουσης στα παιδιά έδειξε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον έμμεσα εκφραζόμενης, άλυτης εχθρότητας είναι πιο ανασφαλή και αναλαμβάνουν λιγότερη ευθύνη για τα προβλήματά τους.

Είναι επίσης ως ενήλικες πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, το άγχος και την κοινωνική απόσυρση.

Μια άλλη δύσκολη πτυχή της παθητικής επιθετικότητας είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν εντελώς τη δική τους παθητική-επιθετική συμπεριφορά. Συχνά, επίσης, αγνοούν τον δικό τους υπόγειο θυμό και τη δυσαρέσκεια που τον τροφοδοτεί.

Πώς να διαχειριστείτε την παθητική-επιθετική συμπεριφορά που πηγάζει από την οικογένεια

1. Αποδεχτείτε ότι έχετε θυμό

Αποδεχτείτε ότι είναι φυσιολογικό και υγιές. Αποδεχτείτε ότι είναι πολύτιμο και ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

2. Αυξήστε την επίγνωση του θυμού σας

Παρατηρήστε τον θυμό στους άλλους ανθρώπους. Παρατηρήστε στον εαυτό σας. Όταν αρχίσετε να προσπαθείτε να νιώσετε τον θυμό σας, θα αρχίσετε να γκρεμίζετε τον τοίχο που τον εμποδίζει.

3. Διαβάστε ό,τι μπορείτε για τη διεκδίκηση

Είναι μια ικανότητα που σας επιτρέπει να εκφράσετε τον θυμό σας με τρόπο που το άλλο άτομο μπορεί να λάβει το μήνυμά σας χωρίς να γίνει αμυντικός. Αγοράστε ένα βιβλίο για αυτό, αν μπορείτε. Και διαβάστε το!

4. Όταν συμβαίνει κάτι που σας κάνει να νιώθετε θυμό, παρατηρήστε το συναίσθημα

Εξασκηθείτε να «συμβιώνετε» με τον θυμό σας και να τον ανέχεστε. Εφαρμόστε όσα μάθατε για τη διεκδίκηση. Και όταν κάτι σας θυμώνει…

Μιλήστε. Μιλήστε. Μιλήστε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.