Πώς θα μάθουμε στο παιδί την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι;

Πώς θα μάθουμε στο παιδί την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι;

Μπορεί να βρίσκετε αρκετά δύσκολο να εξηγήσετε στο παιδί σας την έννοια της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη μεγάλη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας. Όμως, εδώ θα δούμε τέσσερις εύκολους τρόπους που τα παιδιά μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου 

Είναι σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά καθημερινές συνήθειες που εξοικονομούν ενέργεια.

Τα φώτα και οι οθόνες

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να μάθετε στο παιδί πώς να εξοικονομεί ενέργεια είναι να του εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι να σβήνει τα φώτα όταν βγαίνει από κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, αλλά και να κλείνει τις οθόνες όταν δεν χρησιμοποιεί π.χ. τον υπολογιστή ή την τηλεόραση.

Μπορεί ένα μικρό παιδί να μην καταλαβαίνει την έννοια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όμως είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να καταλάβει πως πρέπει να σβήνει το φως πριν βγει από το δωμάτιο. Αφήστε που είναι και θέμα οικονομίας γενικότερα…

Η χρήση του φυσικού φωτός

Πώς μπορεί να περιορίσει τις ώρες που είναι αναγκαίος ο τεχνητός φωτισμός; Αν οι ώρες του το επιτρέπουν, μπορείτε να προτρέψετε το παιδί να διαβάσει τα μαθήματά του μόλις γυρίζει από το σχολείο, και αν υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται κοντά σε ένα παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, ώστε να εκμεταλλευτεί το φυσικό φως για λίγο παραπάνω.

Δείτε Επίσης
Τα 5 καλύτερα φυσικά συστατικά περιποίησης του δέρματος σύμφωνα με πληθώρα ερευνών

Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν ζεσταίνεται/κρυώνει λίγο

Φυσικά και δεν πρέπει ένα παιδί να κρυώνει ή να ζεσταίνεται. Όμως, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια με το να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη λίγο πιο χαμηλά τον χειμώνα και να του πείτε να βάλει ένα πουλόβερ, αν κρυώνει. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, αντί να ανάβει το κλιματιστικό μόλις ζεσταθεί λίγο, παρότρυνέ το να βγει έξω σε μία σκιά ή να ρυθμίσετε το μηχάνημα σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία

Ο διαγωνισμός… του ντους

Η σπατάλη του νερού είναι κάτι που καλό είναι να αποφεύγουμε. Τι θα λέγατε λοιπόν, να δημιουργήσετε έναν διαγωνισμό… για το ποιος θα κάνει το πιο σύντομο ντους. Επιπλέον, όταν πλένει τα χέρια του, πείτε του πως πρέπει να κλείνει τη βρύση καθώς βάζει σαπούνι και αντίστοιχα, όταν πλένει τα δόντια του.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.