Άδολη αγάπη: Υπάρχει στα αλήθεια;

Άδολη αγάπη: Υπάρχει στα αλήθεια;

Διαφέρει πολύ από αυτό που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας. Όταν μιλάμε για ανιδιοτελή ή άδολη αγάπη, συνήθως σκεφτόμαστε την αγάπη που «απλώς» υπάρχει, χωρίς δυσκολίες και χωρίς όρους. Και επίσης σκεφτόμαστε ότι τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει. Αλήθεια ή απάτη; Τι είναι όμως στ’ αλήθεια η ανιδιοτελής αγάπη; Υπάρχει; Κι αν ναι, πόσο υγιής είναι;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Η αλήθεια είναι ότι η ανιδιοτελής αγάπη είναι μία ρομαντική ψευδαίσθηση, που μάλιστα αντανακλά ανώριμα συναισθήματα. Τα «φρέσκα» ζευγάρια συχνά παρασύρονται από την ένταση όσων νιώθουν. Και πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους δεν μπορεί να κάνει κανένα λάθος. Αλλά ακόμα κι αν έκανε, θα του το συγχωρούσαν.

Αυτό το είδος της αγάπης δείχνει ότι κάποιος δεν ξέρει πραγματικά τα στάδια της ζωής, την πραγματικότητα της συμβίωσης και τη σημασία της ανεξαρτησίας.

Η ανιδιοτελής αγάπη είναι αφελής, αφού αγνοεί ότι οι δυνατές σχέσεις είναι αποτέλεσμα δύο δυναμικών ανθρώπων που ενώνουν τις γνώσεις τους για τη ζωή και τη σοφία, προκειμένου να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς πίστης και αφοσίωσης.

Η αγάπη που νιώθουμε για κάποιον δεν είναι χωρίς όρους. Όπως δεν είναι ούτε η αγάπη των γονιών μας, της οικογένειας και των φίλων μας. Η ώριμη αγάπη αναγνωρίζει ότι τα υγιή όρια χτίζουν όμορφες σχέσεις και υγιείς. Και αυτό είναι το ζητούμενο!

Η ανιδιοτελής αγάπη δεν έχει όρια. Ο πραγματικός κόσμος έχει!

Οι πράξεις μας, είτε καλές είτε κακές, έχουν πάντα τις αντίστοιχες αντιδράσεις και συνέπειες. Αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, σίγουρα θα σκεφτούμε τουλάχιστον έναν όρο υπό τον οποίο δεχόμαστε ή όχι να είμαστε με τον σύντροφό μας.

Αυτός μπορεί να είναι η αφοσίωση, η πίστη, ο σεβασμός ή κάτι άλλο. Και ακόμα κι όταν ένα ζευγάρι συμφωνεί στους όρους που έχει θέσει, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για το τι σημαίνουν αυτοί στην πράξη.

Η ιδέα της ανιδιοτελούς αγάπης μπορεί να ακούγεται υπέροχη, αλλά, όπως ξέρουμε, οι αληθινές σχέσεις θέλουν δουλειά και όρια.

Τι σημαίνει να αγαπάς κάποιον ανιδιοτελώς;

Ανιδιοτελής αγάπη σημαίνει να αγαπάς κάποιον αληθινά, χωρίς να περιμένεις κανενός είδους αντάλλαγμα. Χωρίς να θέλεις να τον αλλάξεις. Και χωρίς να βάζεις της ευτυχία σου πάνω από τη δική του.

Σημαίνει επίσης να νιώθεις ασφαλής ξέροντας ότι δεν θα χάσεις την αγάπη κάποιου μόνο και μόνο επειδή έκανες ένα λάθος ή είχες μια κακή μέρα.

Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα διαφωνήσεις ποτέ με τον σύντροφό σου. Στην ανιδιοτελή αγάπη πρέπει να μπορείς να βάζεις ένα όριο τη στιγμή που ανεβαίνουν οι τόνοι και να μην δέχεσαι οποιαδήποτε πράξη που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη σου και τα όριά σου.

Ανιδιοτελής αγάπη δεν σημαίνει να δέχεσαι την κακομεταχείριση

Η ανιδιοτελής αγάπη καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν όρια, και ότι αυτά τα όρια πρέπει να τα σέβονται και οι δύο πλευρές.

Το να αγαπάς κάποιον ανιδιοτελώς δεν σημαίνει να δέχεσαι τίποτα λιγότερο από αυτό που θες για να είσαι χαρούμενος. Σημαίνει απλά να αναγνωρίζεις ότι και οι δύο χρειάζεστε να αγαπάτε ο ένας τον άλλο χωρίς να επιβάλλετε τα συναισθήματά σας.

Άδολη αγάπη είναι όταν στηρίζει συναισθηματικά ο ένας τον άλλο χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Το κάνει απλώς για να βοηθήσει τον σύντροφό του να νιώσει καλύτερα.

Πώς αγαπάμε λοιπόν ανιδιοτελώς;

Δείτε Επίσης
Αγάπες υπάρχουν πολλές! Ποια είναι τα 6 είδη αγάπης σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες;

Πώς αγαπάμε λοιπόν ανιδιοτελώς;

Για να πετύχουμε μια τέτοια αγάπη πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στο να επικοινωνούμε και οι δύο τις ανάγκες μας. Και να έχουμε πλήρη επίγνωση του τι νιώθουμε, εκφράζοντάς το με άνεση.

Αναλογιστείτε τι σημαίνει για εσάς η ανιδιοτελής αγάπη και συζητήστε με τον σύντροφό σας. Καθώς προχωράτε και εξελίσσεστε σίγουρα θα γνωρίσετε νέες σκέψεις, συναισθήματα, προσδοκίες και υποθέσεις για τη σχέση σας που αλλάζουν τις ισορροπίες.

Μπορεί ακόμα και να περάσετε φάσεις που νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας καταλαβαίνει ή δεν σας δίνει σημασία. Μπορεί αύριο να μην είστε αυτή που είστε σήμερα. Μπορεί ακόμα κάποιες φορές να νομίζετε ότι δεν ξέρετε ούτε ποιος είναι ο σύντροφός σας ούτε εσείς. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να χτίζουμε γερές βάσεις για τη σχέση μας από την αρχή.

Το συμπέρασμα;

Για να πετύχουμε κάτι πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε. Η τελειότητα άλλωστε θέλει εξάσκηση. Προετοιμάστε τον εαυτό σας και τη σχέση σας για μια αναπόφευκτη αβεβαιότητα, για αλλαγή και εξέλιξη, υποσχόμενοι ο ένας στον άλλο ότι θα συνεχίσετε να εξελίσσετε την επικοινωνία σας και να γίνεστε όλο και πιο δυνατή ομάδα.

Η ανιδιοτελής αγάπη καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν όρια, και ότι αυτά τα όρια πρέπει να τα σέβονται και οι δύο πλευρές.

Ο τρόπος που προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές δεν είναι πάντα ομαλός. Κάποια ζευγάρια δεν είναι έτοιμα για τη στιγμή που η ζωή θα τους φέρει δυσκολίες. Και αυτό είναι κάτι που θέλει δουλειά. Μην ξεχνάτε λοιπόν, να επαναπροσδιορίζετε τις προσδοκίες σας στην πορεία.

Και να θυμάστε ότι δεν υπάρχει «ο ένας και μοναδικός», και το ότι μια σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της δεν σημαίνει ότι κάναμε λάθος επιλογή. Η αληθινή αγάπη μας καλεί να αναλαμβάνουμε ευθύνες, τόσο για τη σχέση όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ένας νέος έρωτας μπορεί να φαντάζει ανιδιοτελής, αλλά η αγάπη τελικά ποτέ δεν είναι αρκετή από μόνη της. Χρειάζεται και όρους. Η ιδέα της ανιδιοτελούς αγάπης μπορεί να ακούγεται υπέροχη, αλλά, όπως ξέρουμε, οι αληθινές σχέσεις θέλουν δουλειά και όρια.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.