Αγάπες υπάρχουν πολλές! Ποια είναι τα 6 είδη αγάπης σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες;

Αγάπες υπάρχουν πολλές! Ποια είναι τα 6 είδη αγάπης σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες;

Τα «επίπεδα» της αγάπης μπορεί να έχουν μικρές ή και μεγάλες διαφορές. Μπορεί να αγαπάτε κάποιον περισσότερο από κάποιον άλλο, μπορεί να αγαπάτε με πάθος ή με εγκράτεια και σίγουρα η αγάπη μεταξύ συγγενών και φίλων είναι αρκετά διαφορετική. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η αγάπη μπορεί να χαρακτηρίζεται από απληστία ή ματαιοδοξία. Πώς ξεχωρίζουμε αυτό το μοναδικό συναίσθημα;

Aπό τη Σοφία Κροκιδά

Η αγάπη μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ωριμάσουμε και να κατανοήσουμε το πραγματικό νόημα της.

Άλλωστε, όταν μπορεί κανείς να εκτιμήσει την ισορροπία που προσφέρουν οι διαφορετικές πλευρές της αγάπης, τότε μπορεί να την διαχωρίσει από την ικανοποίηση και να χτίσει ευτυχισμένες και επιτυχημένες σχέσεις.

Πώς μπορούν λοιπόν οι διαφορετικοί τύποι αγάπης να σας βοηθήσουν να βρείτε τον αληθινό έρωτα και το άλλο σας μισό;

Διαβάστε πώς διαχώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα είδη της αγάπης και ανοίξτε τον δρόμο για την αληθινή ευτυχία.

Έρως, το σεξουαλικό πάθος

Το πρώτο είδος αγάπης που εμφανίστηκε ήταν ο έρως που πήρε το όνομά του από τον θεό της γονιμότητας. Αντιπροσωπεύει την ιδέα του σεξουαλικού πάθους και της επιθυμίας.

Στην αρχαιότητα αυτό δεν ήταν απαραίτητα θετικό. Αντίθετα, οι αρχαίοι έβλεπαν τον έρωτα σαν μία επικίνδυνη και παράλογη μορφή αγάπης που καταλάμβανε τον ερωτευμένο και έτσι τον περιέγραφαν οι φιλόσοφοι της εποχής.

Φιλία

Ο δεύτερος τύπος αγάπης ήταν η φιλία, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες εκτιμούσαν πολύ περισσότερο από τον έρωτα. Η φιλία ήταν το βαθύ αυτό συναίσθημα που αναπτυσσόταν μεταξύ των πολεμιστών που μάχονταν παρέα.

Έδειχνε την αφοσίωση στους φίλους, τις θυσίες που ήταν κανείς πρόθυμος να κάνει και τα αμοιβαία συναισθήματα. Ένα άλλο είδος φιλίας ήταν η στοργή, που αντιπροσώπευε την αγάπη μεταξύ γονιών και παιδιών.

Ludus, η παιχνιδιάρικη αγάπη

Ενώ η φιλία ήταν ένα σοβαρό ζήτημα για τους αρχαίους, υπήρχε ένα ακόμη είδος αγάπης που εκτιμούσαν εξίσου. Ακολουθώντας τον φημισμένο ποιητή Οβίδιο, πολλοί λόγιοι χρησιμοποιούν την λέξη ludus για να περιγράψουν το είδος της αγάπης που σχετίζεται με την παιχνιδιάρικη διάθεση μεταξύ παιδιών ή συντρόφων.

Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό στις αρχές της σχέσης μας ή ακόμα και όταν βγαίνουμε με τους φίλους μας να διασκεδάσουμε.

Ο χορός με έναν άγνωστο είναι ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του τι σημαίνει ludus, αφού αποτελεί ένα υποκατάστατο της σεξουαλικής πράξης. Και μπορεί κάποιοι να βλέπουν την έκφραση αυτή με μισό μάτι, αλλά σίγουρα όλοι χρειαζόμαστε λίγη παιχνιδιάρικη διάθεση πού και πού!

Η ανιδιοτελής αγάπη

Το τέταρτο είδος αγάπης ήταν ίσως και το πιο επαναστατικό. Η ίδια η ανιδιοτελής αγάπη! Είναι το συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις για οποιονδήποτε, είτε είναι οικογένεια, είτε φίλος είτε ένας απλός άγνωστος.

Αυτό το είδος αγάπης μεταφράστηκε στα Λατινικά ως charitas, απ΄όπου και προήλθε η αγγλική λέξη charity (φιλανθρωπία) και θεωρείται η μεγαλύτερη μορφή χριστιανικής αγάπης.

Η αγάπη όμως δείχνει να μην έχει μεγάλη πέραση πλέον… Η εμπάθεια είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών και η ανάγκη να αναβιώσουμε το ένστικτο να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Δείτε Επίσης
Η μαγεία του έρωτα: 6 λόγοι που μας αρέσει να ερωτευόμαστε

«Πράγμα», η μακροχρόνια αγάπη

Ο κοινωνιολόγος Τζον Άλεν περιέγραψε την αρχαία ελληνική λέξη «πράγμα» ως την ώριμη, ρεαλιστική αγάπη που συναντάμε συνήθως σε ζευγάρια με μακροχρόνια σχέση.

Υποδηλώνει τους συμβιβασμούς που κάνουμε και βοηθούν τη σχέση να αντέξει στον χρόνο και δείχνει υπομονή και ανοχή.

Ο ψυχαναλυτής Έριχ Φρομ σημειώνει ότι ξοδεύουμε όλη μας την ενέργεια στο να ερωτευτούμε και δεν ξέρουμε πώς να φερθούμε στη μακροχρόνια αγάπη.

Γι΄ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε να προσπαθούμε όχι μόνο να παίρνουμε αγάπη αλλά και να δίνουμε. Έτσι, μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε τον σύντροφό μας, να κάνουμε υπομονή και να χτίζουμε τα θεμέλια μιας γερής και ώριμης σχέσης.

Φιλαυτία, η αγάπη για τον εαυτό μας

Το έκτο είδος αγάπης, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, ήταν η φιλαυτία. Ο λόγος ήταν ότι εάν αγαπάς τον εαυτό σου και νιώθεις καλά, τότε θα μπορείς να δώσεις αγάπη και στους γύρω σου.

Εάν αγαπάτε τον εαυτό σας  μπορείτε να δείτε την έννοια της αγάπης μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Η αγάπη έχει πολλές μορφές και οι αρχαίοι Έλληνες το επιβεβαιώνουν. Η έκφραση της αγάπης είναι διαφορετική σε κάθε σχέση. Οι περισσότεροι όμως προτιμούν να βρουν όλες τις πλευρές της σε ένα μόνο πρόσωπο.

Ο καλύτερος τρόπος όμως για να βρείτε την πραγματική αγάπη είναι να αναπτύξετε όλα τα παραπάνω είδη αγάπης και να ανοίξετε τους ορίζοντές σας δημιουργώντας αληθινές σχέσεις με ουσία και διάρκεια.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.