Ανασφάλεια στη σχέση: Τι σημαίνει και γιατί σας συμβαίνει

Το να νιώθεις ανασφάλεια σε μια σχέση σημαίνει να μην νιώθεις αυτοπεποίθηση και να φοβάσαι ότι η σχέση κινδυνεύει με κάποιον τρόπο. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή αμφιβάλλουμε για τα αισθήματα του συντρόφου μας και για το πόσο ενδιαφέρεται για τη σχέση αυτή. Σήμερα ακούμε όλο και πιο συχνά τη λέξη «ανασφάλεια» στις σχέσεις. Τι σημαίνει όμως στ’ αλήθεια και πού έχει τις ρίζες της;
Από τη Σοφία Κροκιδά
Όταν είμαστε σε μια ασφαλή σχέση νιώθουμε σταθεροί. Η ανασφάλεια μας κάνει να νιώθουμε ότι πατάμε σε έδαφος συνεχώς έτοιμο να υποχωρήσει.
Είναι σύνηθες να νιώθει κανείς ανασφαλής κάποιες φορές μέσα σε μία σχέση, ειδικά τον πρώτο καιρό. Αλλά το μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις και στους δύο συντρόφους.
Σημάδια ανασφάλειας σε μια σχέση
1. Ζητάτε συνεχώς επιβεβαίωση
Μήπως περιμένετε συνεχώς από τον σύντροφό σας να σας λέει ότι σας αγαπάει ακόμα; Το να ψαρεύετε συνεχώς για κομπλιμέντα και δηλώσεις λατρείας σημαίνει ότι δεν νιώθετε ασφάλεια μέσα στη σχέση.
2. Ψάχνετε για σημάδια απόρριψης
Η ανασφάλεια μας ωθεί να έχουμε συνεχώς τον νου μας σε σημάδια που θα μας επιβεβαιώσουν ότι ο σύντροφός μας δεν ενδιαφέρεται πια για εμάς. Υπεραναλύουμε την κάθε του κίνηση και ερμηνεύουμε κάθε λέξη του σαν μια ακόμη απόδειξη απόρριψης.
3. Αποδέχεστε τα πάντα
Αν νιώθετε ανασφαλής στη σχέση σας το πιθανότερο είναι να συμφωνείτε με οτιδήποτε λέει και κάνει ο σύντροφός σας. Και κατά συνέπεια βάζετε στην άκρη τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Αυτό συμβαίνει γιατί φοβάστε ότι αν δείξετε ότι δεν ταιριάζετε σε όλα μπορεί η σχέση σας να τελειώσει.
4. Αποφεύγετε να έρθετε πολύ κοντά
Ο φόβος της απόρριψης, που συχνά κυριαρχεί σε σχέσεις με ανασφάλεια, δεν μας αφήνει να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί προστατεύουμε τον εαυτό μας για να μην πληγωθεί.
5. Δεν εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας
Είναι σύνηθες για άτομα ανασφαλή να μην εμπιστεύονται τον σύντροφό τους. Μπορεί να ζηλεύουν παθολογικά, να κρέμονται από πάνω του και γενικότερα να πιστεύουν ότι θα τους χωρίσει.
6. Έχετε χειριστικές συμπεριφορές
Οι άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται τον σύντροφό τους μπορούν να γίνουν πολύ χειριστικοί. Μπορεί για παράδειγμα να θέλετε να αποφασίζετε εσείς για τα πάντα μέσα στη σχέση, να μην σέβεστε τα όρια του συντρόφου σας ή να τον ελέγχετε συνεχώς.
7. Παίρνετε τα πάντα προσωπικά
Ένας ανασφαλής σύντροφος παρερμηνεύει συνεχώς τα λόγια και τις πράξεις του άλλου, νιώθοντας ότι τα πάντα γίνονται επίτηδες για να τον εκνευρίσει ή επειδή δεν ενδιαφέρεται πια.
8. Είστε κυκλοθυμική
Η κυκλοθυμία είναι κλασικό χαρακτηριστικό ενός ανασφαλούς ανθρώπου σε σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή παλεύει με δεκάδες έντονα συναισθήματα, όπως ο φόβος, το άγχος, η θλίψη, ώστε είναι πιο ευερέθιστος στο παραμικρό.
Τι προκαλεί την ανασφάλεια σε μια σχέση
Αν και μιλάμε για ανασφαλείς ανθρώπους η ανασφάλεια δεν είναι χαρακτηριστικό αλλά συναίσθημα. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε αυτόν τον διαχωρισμό προκειμένου να μην θεωρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, αν νιώθουμε ανασφαλείς.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν το συναίσθημα αυτό αλλά συνήθως ευθύνονται οι προηγούμενες εμπειρίες μας που σχετίζονται με απόρριψη ή εγκατάλειψη (είτε στα παιδικά μας χρόνια είτε στις ενήλικες σχέσεις μας).
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι:
Ανεπίλυτα προβλήματα της παιδικής ηλικίας
Πολλοί παλεύουν με την ανασφάλεια στις σχέσεις τους λόγω καταστάσεων που αντιμετώπισαν ως παιδιά. Αν για παράδειγμα οι γονείς μας δεν μας φρόντιζαν αρκετά τότε μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι λογικό να είναι αβέβαιες.
Κακές εμπειρίες με προηγούμενες σχέσεις
Αν έχουμε βιώσει σε άλλες σχέσεις απόρριψη, προδοσία ή έχουμε πληγωθεί τότε είναι πιθανό να φοβόμαστε ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με τους μελλοντικούς συντρόφους μας.
Η συμπεριφορά του συντρόφου μας
Αν ο σύντροφός μας είναι πράγματι ανάξιος εμπιστοσύνης τότε δεν είναι παράλογο το αίσθημα της ανασφάλειας. Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχει λόγος που δεν μπορείτε να νιώσετε ασφαλής στη σχέση σας.
Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Αν κάποιος νιώθει ανασφαλής για τον εαυτό του τότε αυτό μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει και τη σχέση του, αφού ζει σε μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα. Αν νιώθετε ότι δεν σας αγαπάει κανείς ή ότι δεν αξίζετε την προσοχή των άλλων τότε είναι πιθανό να πιστεύετε ότι πράγματι έτσι σας βλέπει και ο σύντροφός σας.
Πώς να αντιμετωπίσετε έναν ανασφαλή σύντροφο
Αν είστε με κάποιον που νιώθει ανασφαλής μαζί σας τότε το καλύτερο είναι να προσπαθήσετε να βρείτε από πού πηγάζει αυτό το συναίσθημα. Κουβεντιάστε μαζί του με προσοχή και αγάπη για να νιώσει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί και να μιλήσει ανοιχτά για αυτά που νιώθει χωρίς να τον κρίνετε.
Μπορεί μέσα από την κουβέντα να εντοπίσετε και δικές σας συμπεριφορές που προκαλούν το αίσθημα της ανασφάλειας, και έτσι να προσπαθήσετε να τα διορθώσετε προκειμένου να βελτιώσετε τη σχέση σας.
Θα πρέπει να δείξετε υπομονή και κατανόηση, αν θέλετε να χτίσετε μια ασφαλή και γερή σχέση. Φροντίστε να υπενθυμίζετε στον σύντροφό σας ότι τον αγαπάτε και τον νοιάζεστε και ενθαρρύνετέ τον να μοιράζεται μαζί σας όλα του τα συναισθήματα και τις σκέψεις.
Πώς να νιώσετε πιο ασφαλής
Αν νιώθετε ανασφαλής στη σχέση σας υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε:
1. Βρείτε τη ρίζα του προβλήματος
Σκεφτείτε, κρατήστε σημειώσεις, μιλήστε με κάποιον φίλο ή ειδικό που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι σας προκαλεί ανασφάλεια. Ποιες εμπειρίες σας επηρέασαν; Τι σας κάνει να φοβάστε τόσο έντονα την απόρριψη; Από πού προέρχονται οι ανασφάλειες αυτές; Πάρτε τα πράγματα από την αρχή, ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε τι φταίει.
2. Συζητήστε τα προβλήματα της σχέσης σας
Κάποιες φορές η ανασφάλειά μας πηγάζει από τη συμπεριφορά τού συντρόφου μας. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάνει ή λέει τα οποία σας επηρεάζουν, τότε θα πρέπει να τα κουβεντιάσετε μαζί του, ώστε να ξέρει πώς αισθάνεστε.
Μην ξεχνάτε όμως ότι μόνο και μόνο επειδή σας ενοχλεί κάτι δεν σημαίνει ότι είναι λάθος του συντρόφου σας. Και ταυτόχρονα, ακόμα κι αν φαινομενικά δεν βρίσκετε τίποτα κακό στη συμπεριφορά του δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά και ότι μπορεί να συνεχίζει να σας πληγώνει.
3. Χτίστε εμπιστοσύνη
Μαθαίνοντας να εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας θα μπορέσετε να νιώσετε πιο ασφαλής στη σχέση σας γιατί θα μπορείτε να τον πιστεύετε όταν σας λέει ή σας δείχνει ότι σας είναι αφοσιωμένος. Ξεκινήστε από τα μικρά πράγματα για να χτίσετε σιγά σιγά κάτι μεγάλο.
4. Δώστε σημασία σε σημάδια ασφάλειας
Όταν νιώθουμε ανασφαλείς έχουμε την τάση να υπεραναλύουμε τα πάντα, από πράξεις μέχρι λέξεις. Για να σταματήστε αυτή την κακή συνήθεια προσπαθήστε να κάνετε το αντίθετο:
Επικεντρωθείτε σε σημάδια που σας εμπνέουν εμπιστοσύνη ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ανασφάλεια ανακαλέστε όλα τα όμορφα πράγματα που έχετε συγκρατήσει για να σας αποτρέψουν από τις αρνητικές σκέψεις.
5. Επικοινωνήστε την αλήθεια σας
Αν προσέξετε ότι κρύβετε αυτά που νιώθετε για να κρατάτε τον σύντροφό σας χαρούμενο τότε θα πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αυτό δημιουργεί μια σχέση βασισμένη σε ψευδαισθήσεις.
Μόνο όταν λέμε αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε και νιώθουμε μπορούμε να συνδεθούμε αληθινά με κάποιον. Ή έστω να καταλάβουμε ότι δεν ταιριάζουμε και να προχωρήσουμε.
6. Ο στόχος είναι μια υγιής σχέση, όχι απλά μια σχέση
Όσο δύσκολο κι αν είναι το να χάνουμε κάποιον που αγαπάμε δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πραγματικό στόχο. Δηλαδή όχι μια οποιαδήποτε σχέση, αλλά μια σχέση που προσφέρει και στους δύο.
Πολλές φορές ο χωρισμός είναι δύσκολος, αλλά να είστε σίγουρη ότι θα τον ξεπεράσετε με τον καιρό και θα βρείτε κάτι που σας ταιριάζει περισσότερο.
Αν αρχίσετε να το πιστεύετε τότε θα γνωρίσετε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε πολύ πιο εύκολα.
Και μην ξεχνάτε: όλοι έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε ασφάλεια, αγάπη και φροντίδα μέσα σε μια σχέση.