«Δεν είχα ποτέ σχέση» – Είναι φυσιολογικό;

«Δεν είχα ποτέ σχέση» - Είναι φυσιολογικό;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ συντροφικές σχέσεις; Μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι θα πρέπει να μοιραζόμαστε τη ζωή μας με κάποιον άλλο. Αντίστοιχα, συνδέουμε το να είναι κανείς αδέσμευτος με προσωπική αποτυχία. Η απουσία συντρόφου μπορεί να είναι προσωπική επιλογή, κάποιες φορές όμως είναι και αποτέλεσμα συγκεκριμένων περιορισμών. Τι συμβαίνει τελικά;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Αν και πλέον τα πράγματα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, το να έχει κανείς σύντροφο είναι κάτι το «φυσιολογικό» και κοινωνικά αποδεκτό. Μεγαλώνουμε με την ιδέα ότι θα πρέπει να μοιραζόμαστε τη ζωή μας με κάποιον άλλο. Αντίστοιχα, συνδέουμε το να είναι κανείς αδέσμευτος με προσωπική αποτυχία. Εξαιτίας αυτού όσοι δεν είχαν ποτέ σύντροφο μπορεί να νιώθουν άσχημα και να κριτικάρονται έντονα από τους γύρω τους.

Το παραπάνω είναι μια αλήθεια που πολλοί προσπαθούν να κρύψουν, αλλά στην πραγματικότητα τους επηρεάζει πολύ περισσότερο από όσο δείχνουν.

Πολλοί ενήλικες δεν έχουν κάνει ποτέ σχέση, όπως πολλοί δεν έχουν κάνει ποτέ σεξ. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει από καθαρή επιλογή, αλλά δεν ισχύει για όλους.

Όταν λοιπόν αναρωτιόμαστε αν η απουσία συντρόφου είναι φυσιολογική δεν πρέπει να βιαζόμαστε να απαντήσουμε. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε τα πλαίσια στα οποία αυτό συμβαίνει.

Χωρίς σύντροφο: Μια προσωπική επιλογή

Είναι αναμενόμενο για κάποιον γύρω στα 20 να έχει ήδη έρθει σε σεξουαλική επαφή. Αυτό θεωρείται το φυσιολογικό για τους περισσότερους άλλωστε. Είναι επίσης η κατεύθυνση που μας δίνει η κοινωνία.

Ωστόσο, το να έχει κανείς σεξουαλική ζωή δεν είναι ούτε υποχρέωση ούτε αναγκαιότητα. Αυτοί που επιλέγουν να είναι μόνοι δεν είναι κατώτεροι από κάποιον άλλο ούτε θα πρέπει να κρίνονται και να απορρίπτονται.

Αν και η συντροφικότητα μπορεί να εμπλουτίσει και να επηρεάσει θετικά τη ζωή μας, το να είσαι μόνος είναι κι αυτό μια επιλογή με πολλά πλεονεκτήματα.

Μερικοί επιλέγουν να είναι μόνοι λόγω της ελευθερίας που αυτό τους προσφέρει και της δυνατότητας να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Κάποιος που είναι μόνος μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να συνδεθεί με τον εαυτό του, να τον φροντίσει και να τον εξελίξει.

Μπορεί να ταξιδέψει, να πάρει αποφάσεις και να διασκεδάσει χωρίς να νιώθει ότι πρέπει να τα μοιράζεται όλα αυτά με κάποιον άλλο. Για πολλούς αυτό ακούγεται ιδανικό. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιο πρόβλημα, ούτε πρέπει να πιέσουμε κάποιον να δει τα πράγματα διαφορετικά.

Σεξουαλικός και ρομαντικός προσανατολισμός

Σε συνέχεια των παραπάνω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν ενδιαφέρονται για το σεξ και τις σχέσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1% του πληθυσμού αναγνωρίζεται ως ασέξουαλ, δηλαδή δεν νιώθει ερωτική έλξη ή επιθυμία.

Αντίστοιχα υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται να είναι σε σχέση. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και μάλιστα υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν ποτέ σύντροφο.

Προσωπικοί περιορισμοί και δυσκολίες

Το να είσαι μόνος δεν είναι πάντα επιλογή. Πολλοί ενήλικες που δεν είχαν ποτέ σύντροφο δυσκολεύονται από την κατάσταση αυτή και θα ήθελαν να είναι σε σχέση.

Δείτε Επίσης
Μήπως φοβάστε την αγάπη; Οι 2 μεγάλοι φόβοι που σας κρατούν ελεύθερες

Μπορεί να θέλουν να βρουν κάποιον με τον οποίο θα μοιραστούν τη ζωή τους αλλά δεν τα καταφέρνουν για διάφορους λόγους.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω προσωπικών δυσκολιών είτε λόγω μιας σειράς περιορισμών. Συνήθως τα παρακάτω χαρακτηριστικά είναι που δυσκολεύουν κάποιον να γνωρίσει έναν σύντροφο:

  • Ανεπαρκείς κοινωνικές δεξιότητες
  • Υπερβολική ντροπή
  • Ανασφάλεια
  • Κοινωνική φοβία

Μπορεί επίσης να υπάρχουν φόβοι που δεν παραδέχονται, ή ανοιχτές πληγές που τους εμποδίζουν να προχωρήσουν. Ο φόβος της εγκατάλειψης και η απόρριψη είναι αρκετά για να μποϊκοτάρουν τις ευκαιρίες κάποιου για σχέση.

Για να καταλάβει κανείς αν κάτι τον κρατάει από το να βρει σύντροφο μπορεί να σκεφτεί τα παρακάτω:

  • Αν αυτό το άτομο έχει βιώσει μόνο δυσλειτουργικά μοντέλα σχέσης, στα οποία κυριαρχεί η αδιαφορία ή ακόμα και η βία, τότε αυτό θα τον κάνει να έχει ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για την αγάπη και το τι σημαίνει να είσαι σε σχέση.
  • Το να έχει κανείς μη ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην είναι ευέλικτος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις. Αν κάποιος για παράδειγμα νομίζει ότι η αγάπη είναι όπως τη δείχνουν οι ρομαντικές ταινίες, τότε δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια πραγματική σχέση με δυσκολίες και προκλήσεις. Ή ακόμα χειρότερα, δεν θα δώσει ποτέ την ευκαιρία σε κάποιον που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του να έρθει κοντά του.
  • Ο φόβος της δέσμευσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ζωή σε σχέση είναι μια φυλακή που τους στερεί την ελευθερία και αλλοιώνει την ταυτότητά τους. Γι’ αυτό και απορρίπτουν την ιδέα του να είναι συναισθηματικά ευάλωτοι και να δεσμευτούν, ακόμα κι αν βαθιά μέσα τους θέλουν να το κάνουν.

Δεν είχα ποτέ σύντροφο. Υποφέρω;

Δεν είναι θέμα του αν πρέπει να έχουμε σύντροφο ή όχι. Το σημαντικό είναι να αναλογιστεί κανείς αν νιώθει καλά με αυτή την κατάσταση ή αν υποφέρει.

Αν κάποιος είναι ικανοποιημένος με την επιλογή του να μην έχει σχέση, τότε αυτό είναι μια χαρά. Αν όμως το να είναι κάποιος μόνος του τού δημιουργεί πίεση, άγχος και θλίψη, ή αν συμβαίνει λόγω κάποιας φοβίας, τότε θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.