Εσείς πώς … δεσμεύεστε; Πώς επηρεάζεται η επαγγελματική και ερωτική ζωή σας

Εσείς πώς … δεσμεύεστε; Πώς επηρεάζεται η επαγγελματική και ερωτική ζωή σας

Φοβάστε να δεσμευτείτε; Ή μήπως «κρέμεστε» πάνω από τον σύντροφό σας με αποτέλεσμα να τον απομακρύνετε; Η θεωρία της δέσμευσης είναι βασισμένη στην ψυχολογία και εξηγεί πώς δημιουργούμε σχέσεις και πώς συνδεόμαστε με τους γύρω μας. Η βάση όλων αυτών είναι οι εμπειρίες που βιώσαμε στην παιδική μας ηλικία.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Έχετε προσέξει ποτέ ότι οι σχέσεις σας έχουν συνήθως το ίδιο μοτίβο; Μπορεί να είναι το στιλ του άντρα που σας ελκύει ή το πώς τελειώνουν οι φιλικές ή οι ερωτικές σχέσεις σας. Αν καταλήγετε πάντα να ζείτε τις ίδιες καταστάσεις, τότε μάλλον αυτό έχει να κάνει με το υποσυνείδητό σας. Ή αλλιώς, τον τρόπο με τον οποίο δεσμεύεστε.

Η θεωρία της δέσμευσης στην ψυχολογία

Σύμφωνα με την ψυχολογία υπάρχουν 4 τρόποι δέσμευσης: ο ανήσυχος, ο αποφευκτικός, ο φοβισμένος  και ο ασφαλής. Ο τρόπος με τον οποίο δεσμευόμαστε δεν επηρεάζει μόνο την ερωτική αλλά και την επαγγελματική ζωή μας.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία σας και να βελτιώστε τα 2 πιο σημαντικά σκέλη της ζωής σας, διαβάστε παρακάτω τα 4 είδη δέσμευσης και τι μπορείτε να κάνετε προς όφελός σας!

Ανήσυχη δέσμευση

Κάποιος που δημιουργεί ανήσυχη δέσμευση έχει πάντα τον φόβο ότι θα τον εγκαταλείψουν ή θα τον απορρίψουν. Συμπεριφέρεται με τρόπο που προβάλει τον φόβο του αυτό και συχνά δείχνει απελπισμένος ή ανασφαλής.

Αυτό προκύπτει από  την ελλιπή φροντίδα που μπορεί να πήρε ως παιδί. Δεν σημαίνει ότι είχε κακούς γονείς, απλά ότι δεν φρόντισαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του. Και αυτό τον κάνει να φοβάται ότι η ιστορία θα συνεχιστεί και με τις ενήλικες σχέσεις του.

Σχέσεις

Ο άνθρωπος αυτός ψάχνει συντρόφους που θα τον συμπληρώσουν ή θα τον «σώσουν». Επειδή ακριβώς φοβάται ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες του, συχνά «κρέμεται» από τον σύντροφό του και γίνεται κτητικός και απαιτητικός.

Τι να κάνετε: Αν είστε αυτός ο τύπος, θα πρέπει να δουλέψετε με τον εαυτό σας ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να νιώθετε ασφάλεια μέσα σε μια σχέση. Αντί να δημιουργείτε σχέσεις που δεν σας οδηγούν πουθενά, επικεντρωθείτε να γνωρίζετε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση. Φροντίστε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας και να συζητάτε οτιδήποτε προκύπτει μεταξύ σας.

Επαγγελματικός τομέας

Αυτός ο τύπος ανθρώπου συνήθως αποζητά την επιβεβαίωση και φοβάται την απόρριψη της δουλειάς του από τους ανωτέρους του. Δυσκολεύται να πει όχι σε κάποια δουλειά που θα του αναθέσουν για να μην ξεβολέψει τους συναδέλφους του. Πιστεύει συνεχώς ότι όταν λαμβάνει ένα email συνήθως είναι για κακό, γι’ αυτό και καταλήγει να ελέγχει τα email του κάθε λίγο και λιγάκι και να απαντάει αμέσως.

Τι να κάνετε: Για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα στον εργασιακό σας χώρο θα πρέπει να μάθετε να βλέπετε τα πράγματα πιο θετικά. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε ότι το email που μόλις λάβατε από το αφεντικό σας θα είναι αρνητικό και καλλιεργήστε την αυτοπεποίθησή σας. Επίσης, βάλτε όρια ανάμεσα σε εσάς και τους γύρω σας σχετικά με το πόσο παραγωγική είστε χωρίς να υπερβαίνετε τα όριά σας.

Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, αλλά με εξάσκηση μπορείτε να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στις σχέσεις σας και στον επαγγελματικό σας χώρο.

Αποφευκτική δέσμευση

Υπάρχουν δύο είδη αποφευκτικής δέσμευσης: η απαξιωτική και η φοβισμένη. Το πρώτο το συναντάμε σε ανθρώπους που φοβούνται ότι θα τους στερήσουν την ελευθερία τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω κυριαρχικών γονιών. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω απουσίας κάποιου γονέα, που σε αυτή την περίπτωση το παιδί μαθαίνει να είναι μόνο του και ως ενήλικας να επικεντρώνεται μόνο στις δικές του ανάγκες.

Σχέσεις

Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως κρατάνε μια συναισθηματική απόσταση από τον σύντροφό τους. Έχουν την ικανότητα να αποστασιοποιούνται εύκολα και να κλείνονται συναισθηματικά στον εαυτό τους.

Έλκονται από ανθρώπους με ανήσυχη δέσμευση, ώστε να επιβεβαιώσουν όλα όσα έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους από μικροί, αφού οι δεύτεροι είναι άνθρωποι με κτητικό χαρακτήρα που θα τους περιορίσουν, ακριβώς όπως οι γονείς τους. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ερωτικές αλλά και στις φιλικές σχέσεις τους. Συνήθως έχουν λίγους φίλους.

Τι να κάνετε: Αν συνεχώς απομακρύνετε τους γύρω σας και βάζετε συναισθηματικά εμπόδια, αναγνωρίστε ότι όλο αυτό προέρχεται από την παιδική σας ηλικία. Σταματήστε να πιστεύετε ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας και αρχίστε να δημιουργείτε σχέσεις. Και βάλτε καλά στο μυαλό σας πως αν κάποιος θέλει να είναι μαζί σας δεν σημαίνει ότι θα σας στερήσει και τις ελευθερίες σας.

Επαγγελματικός τομέας

Επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν μάθει να τα κάνουν όλα μόνοι τους, συνήθως αποφεύγουν να δουλεύουν με άλλους και θεωρούν ότι κάνουν τα πάντα καλύτερα. Ταυτόχρονα, αν κάτι πάει λάθος είναι πιθανό να κατηγορήσουν τους συναδέλφους τους. Μπορεί ακόμα και να θεωρούν ότι είναι πιο έξυπνοι, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις στον εργασιακό χώρο.

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να το ξεπεράσετε κυνηγώντας την ομαδική δουλειά ή ζητώντας την άποψη των συναδέλφων σας πιο συχνά. Προσπαθήστε να ακούτε τους άλλους και θα δείτε πως δεν είστε η μόνη με καλές ιδέες.

Αν κρατάτε αποστάσεις, πάρτε την πρωτοβουλία να φάτε όλοι μαζί στο διάλειμμα ή ακόμα και να πάτε για ένα ποτό μετά τη δουλειά. Αυτό θα τους δείξει ότι ενδιαφέρεστε και θα σας βοηθήσει να γνωριστείτε καλύτερα!

Φοβισμένη δέσμευση

Οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται τόσο να έρθουν κοντά με κάποιον όσο και να απομακρυνθούν. Προσπαθούν να συγκρατούν τα συναισθήματά τους αλλά δυσκολεύονται. Συνήθως έχουν έντονες αντιδράσεις και ξεσπάσματα. Αυτό προκύπτει από εμπειρίες που σχετίζονται με θλίψη, κακοποίηση και εγκατάλειψη. Γι’ αυτό και, ενώ θέλουν να δημιουργήσουν σχέσεις, φοβούνται ότι θα πληγωθούν.

Σχέσεις

Στις ερωτικές τους σχέσεις, αυτοί οι τύποι επιλέγουν έναν σύντροφο, ο οποίος τους κάνει να νιώσουν ασφάλεια, αλλά φοβούνται να τον πλησιάσουν. Συνήθως μπλέκονται σε περιπετειώδεις σχέσεις γεμάτες συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, ή ακόμα και σχέσεις κακοποίησης.

Δείτε Επίσης
Σύνδρομο του θύματος: Τι είναι, 9 τρόποι να το αναγνωρίσετε και να το αντιμετωπίσετε

Τι να κάνετε: Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε, αλλά με εξάσκηση μπορείτε να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια στις σχέσεις. Προσπαθήστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αξίζετε την αγάπη του συντρόφου σας και ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας πολλές φορές κρύβουν κάτι από πίσω τους.

Φροντίστε να βάζετε υγιή συναισθηματικά όρια και να μην το σκάτε συνεχώς από τους ανθρώπους που σας αγαπάνε. Μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις και όταν επιλέγετε σύντροφο σιγουρευτείτε ότι είναι άνθρωπος με αυτοπεποίθηση, ο οποίος μπορεί να σας προσφέρει σταθερότητα.

Επαγγελματικός τομέας

Στον εργασιακό χώρο, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούν να αποφύγουν πράγματα, όπως το να ανοίξουν ένα email που μόλις έλαβαν γιατί φοβούνται ότι θα τους βάλει σε μπελάδες. Ο φόβος αυτός τους κρατάει πίσω καθώς δεν κάνουν όλα όσα θα έπρεπε να κάνουν στη δουλειά τους.

Τι να κάνετε: Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στις παραπάνω προτάσεις, βοηθήστε τον θέτοντας μικρούς στόχους. Για παράδειγμα, πείτε ότι θα ανοίγετε τα email της δουλειάς μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν αποφεύγετε ένα project, προσπαθήστε να το δουλεύετε κάθε μέρα κι από λίγο. Επικεντρωθείτε σε έναν θετικό τρόπο σκέψης που θα φέρετε και στον εργασιακό σας χώρο.

Σταματήστε να πιστεύετε ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας και αρχίστε να δημιουργείτε σχέσεις.

Ασφαλής δέσμευση

Αυτός ο τύπος δέσμευσης είναι ο πιο ανεξάρτητος. Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν αυτοπεποίθηση να εξερευνήσουν τον κόσμο γιατί οι γονείς τους τους έδωσαν τα σωστά εφόδια. Εκφράζουν τα συναισθήματά τους με έναν υγιή και αποδοτικό τρόπο και μπορεί να μην είναι τέλειοι αλλά ξέρουν να συμπεριφέρονται μέσα σε μια σχέση.

Σχέσεις

Οι άνθρωποι που υιοθετούν την ασφαλή δέσμευση έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και ικανοποίησης από τις σχέσεις τους. Νιώθουν ασφάλεια όταν είναι με τον σύντροφό τους αλλά και όταν είναι μακριά του. Μπορούν να τον βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή και αντίστοιχα ζητάνε τη συναισθηματική του στήριξη όταν το έχουν ανάγκη. Μια τέτοια σχέση χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και ανεξαρτησία.

Τι να κάνετε: Ακόμα και σε μια τέτοια σχέση πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Μην σταματάτε να δουλεύετε με τον εαυτό σας και να συνεχίσετε να επιτυγχάνετε. Διατηρείστε την ειλικρίνειά σας και την επικοινωνία που έχετε χτίσει με τον σύντροφό σας.

Επαγγελματικός τομέας

Στη δουλειά, οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν καλά να διαχειρίζονται τον χρόνο τους, να βάζουν προτεραιότητες και να ζητάνε βοήθεια όποτε πρέπει. Έχουν αυτοπεποίθηση και δουλεύουν σκληρά. Δεν φοβούνται να πουν όχι και βάζουν όρια όταν χρειαστεί.

Τι να κάνετε: Διατηρείστε τις ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή και φροντίστε πάντα να ζητάτε τη γνώμη των συναδέλφων σας σχετικά με την πορεία της δουλειάς σας. Να είστε σίγουρη ότι η αξία σας θα φανεί γρήγορα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.