Εφτά χρόνια φαγούρα! Γιατί ο έβδομος χρόνος είναι τελικά, ο πιο δύσκολος για τον γάμο;

Εφτά χρόνια φαγούρα! Γιατί ο έβδομος χρόνος είναι τελικά, ο πιο δύσκολος για τον γάμο;

Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το γεγονός έχει να κάνει περισσότερο με τον γάμο τον ίδιο παρά με τα χρόνια. Δεν υπάρχει κάτι το «μεταφυσικό» στα εφτά χρόνια γάμου, παρά ότι είναι σύνηθες τα ζευγάρια να χωρίζουν περίπου μετά από αυτό το διάστημα, επειδή τότε καταλαβαίνουν αν τα έχουν βρει μεταξύ τους ή όχι.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Ο έβδομος χρόνος σε έναν γάμο είναι ο μεγαλύτερος φόβος κάθε ευτυχισμένου ζευγαριού. Πολλοί γάμοι καταρρέουν για διάφορους λόγους, και το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω στα εφτά χρόνια δεν είναι ξεκάθαρο.

Οι γάμοι καταρρέουν όταν έρχεται η πραγματική ζωή

Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί παντρεμένοι, άντρες και γυναίκες, νιώθουν μειωμένη ικανοποίηση, ολοκλήρωση και ευτυχία στον γάμο τους μετά τον «μήνα του μέλιτος». Τα συναισθήματα αυτά εντείνονται με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά, η λεγόμενη «φαγούρα» μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε στάδιο ενός γάμου, ειδικά εάν το ζευγάρι έχει παιδιά. Στην πραγματικότητα τα παιδιά είναι που επηρεάζουν έναν γάμο, κάνοντας το ζευγάρι να απομακρυνθεί, κάτι που οδηγεί στην ανάγκη του ενός ή και των δύο να βγουν και να περάσουν καλά. Είναι ένας συνδυασμός ευθυνών, έλλειψης χρόνου, μειωμένης τρυφερότητας και της απορίας «αυτό είναι όλο;».

Αν βλέπετε πως οδεύετε προς αυτό το μονοπάτι, μην ψάξετε αλλού… παρηγοριά

Αντίθετα, υιοθετήστε μια διαφορετική στρατηγική. Αν νιώθετε έλξη για κάποιον άλλο, προσπαθήστε να έρθετε πιο κοντά με τον σύζυγό σας και να κάνετε τη σχέση σας ξανά πιο ερωτική, πιο επικοινωνιακή, πιο τρυφερή και να μοιραστείτε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας.

Τα παιδιά περιπλέκουν τα πράγματα

Στα εφτά χρόνια γάμου συνήθως ένα ζευγάρι αποφασίζει αν θα κάνει παιδιά, αν δεν έχει ήδη. Η ικανοποίηση σε έναν γάμο μειώνεται δραματικά με τον ερχομό ενός παιδιού. Λόγω των δυσκολιών που επιφέρει το μεγάλωμά του. Η σύμπραξη μεταξύ του ζευγαριού πάει περίπατο και τη θέση της παίρνουν οι διαφωνίες και οι εντάσεις.

Η ικανοποίηση σε έναν γάμο μειώνεται δραματικά με τον ερχομό ενός παιδιού

Επιπλέον, πολλοί άντρες νιώθουν παραγκωνισμένοι από το παιδί καθώς συνήθως η γυναίκα αφιερώνει σε αυτό το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της.

Οι σύμβουλοι γάμου προτείνουν όμως, να μην βλέπουμε τον έβδομο χρόνο ως μια τεράστια απειλή για τον γάμο μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο η ικανοποίηση και η γενική ποιότητα μιας έγγαμης συμβίωσης μειώνονται κατά τα πρώτα χρόνια καθώς η αληθινή ζωή και ειδικά τα παιδιά μπαίνουν στην εξίσωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το καταπολεμήσετε.

Υποσχεθείτε στον εαυτό σας να συζητάει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει ανάμεσα σε εσάς και τον σύζυγό σας προτού αυτό γιγαντωθεί και μην φοβάστε να τσακώνεστε για κάτι που είναι σημαντικό για εσάς αν χρειαστεί. Το ζητούμενο σε έναν γάμο είναι να κατανοεί ο ένας τον άλλον.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.