Φίλοι και εραστές: Τι πρέπει να ξέρετε πριν μπείτε σε μια τέτοια σχέση; Τα υπέρ και τα κατά

Φίλοι και εραστές: Τι πρέπει να ξέρετε πριν μπείτε σε μια τέτοια σχέση; Τα υπέρ και τα κατά

Τι γίνεται όταν η φιλία επεκτείνεται στο κρεβάτι; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει το μοντέλο σχέσης «friends with benefits», κάτι εξαιρετικά δημοφιλές στην εποχή μας. Όποιος και να είναι ο λόγος που σκέφτεστε να εξερευνήσετε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να ξέρετε τα υπέρ και τα κατά αυτής της απόφασης.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Τι σημαίνει φίλοι και εραστές;

Η αγγλική έκφραση «friends with benefits», δηλαδή φίλοι με προνόμια, είναι μάλλον αυτό που ακούγεται: Δύο άνθρωποι που είναι πρώτα φίλοι και την ίδια στιγμή επωφελούνται από περιστασιακές…προσωπικές επαφές.

Επειδή κάθε σχέση είναι διαφορετική, υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι που μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια συμφωνία – και κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλο, εκτός εάν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θέτουν ή δεν τηρούν σαφή όρια.

Friends with benefits vs. Dating: Ποια είναι η διαφορά;

Ο μόνος τρόπος για να είστε στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την πορεία τής σχέσης σας είναι να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την κατανόηση των περισσότερων, μια τέτοια σχέση είναι αδιέξοδη – που σημαίνει ότι δύσκολα θα εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω.

Αντίθετα, όταν βγαίνετε ραντεβού με κάποιον, αυτή η σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μακροχρόνιο, ανάλογα με το πώς αισθάνεται ο καθένας και τι αναζητά από τον άλλο.

Τα υπέρ μίας τέτοιας σχέσης

Μπορείτε να έχετε μια σχέση με μηδενική πίεση

Οι σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Το να έλκεσαι από κάποιον και να απολαμβάνεις την παρέα του δεν τον κάνει αυτόματα καλό υποψήφιο για σύντροφο ζωής.

Η δυναμική του «φίλοι και εραστές» το αναγνωρίζει αυτό και επιτρέπει και στους δύο να απολαμβάνουν ό,τι μπορούν να απολαμβάνουν από μια σχέση, αλλά χωρίς περιττές πιέσεις.

Ξέρετε ακριβώς με ποιον είστε

Αυτό είναι το πλεονέκτημα του να προχωράς με έναν υπάρχοντα φίλο. Το να έχεις τη διαθεσιμότητα ενός σταθερού σεξ με την οικειότητα και την άνεση ενός στενού φίλου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση και ασφάλεια από μια ατελείωτη εναλλασσόμενη σειρά αγνώστων.

Κερδίζετε συντροφικότητα

Η συντροφικότητα είναι ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του να είσαι φίλος με το άτομο με το οποίο νιώθεις οικεία. Είναι μια καλή περίπτωση για ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν τη συναισθηματική αντοχή να αναλάβουν μια πιο σοβαρή δέσμευση λόγω των συνθηκών της ζωής τους.

Μπορείτε να παραλείψετε τα πρώτα ραντεβού

Το να βρείτε κάποιον που σας αρέσει — ακόμα κι αν δεν ψάχνετε τίποτα σοβαρό— μπορεί να σας κοστίσει χρόνο και χρήμα. Ένας φίλος με… προνόμια μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της περιττής σεξουαλικής πίεσης των πρώτων ραντεβού και να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος των συναντήσεων χωρίς ανταπόκριση.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τη σεξουαλικότητά σας

Με το να μην περιορίζεστε σε ένα άτομο αποκλειστικά, μπορείτε να κάνετε κάποια ηθική εξερεύνηση. Οι friends with benefits μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας αυτοπεποίθηση και την κατανόηση των αναγκών σας μέσω της εξερεύνησης των σωματικών σας επιθυμιών σε ένα ασφαλές και αμοιβαία συναινετικό περιβάλλον.

Τα κατά μίας τέτοιας σχέσης

PHOTO TUMBLIR
PHOTO TUMBLIR
Βάζετε τα συναισθήματα σας σε κίνδυνο

Αν θέλετε να προχωρήσετε σε μια σχέση «φίλοι και εραστές» θα πρέπει να είστε πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σας. Γιατί, αν προτιμάτε να είστε σε μια κανονική σχέση αλλά συμβιβάζεστε σε μια κατάσταση, τότε είναι αρκετά πιθανό να πληγωθείτε. Ειδικά, αν λέτε στον εαυτό σας πως πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας σχέσης που θα έχει και συνέχεια.

Ρισκάρετε τη φιλία σας

Εάν μια τέτοια σχέση ξεφύγει, η φιλία σας μπορεί να κινδυνέψει πραγματικά. Γιατί, ακόμα και όσοι πιστεύουν ότι η φιλία τους δεν μπορεί να επηρεαστεί από τίποτα θα συνειδητοποιήσουν ότι όταν εμπλέκεται το σεξ, αρχίζουν να δημιουργούνται πολλά συναισθήματα και η φιλία αμφισβητείται.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τα πράγματα απλά και να διασφαλίσετε τη φιλία σας, τότε το καλύτερο είναι να μείνετε απλώς φίλοι και να βρείτε κάποιον με τον οποίο δεν είστε ήδη φίλη – όπως κάποιον σε μια εφαρμογή γνωριμιών.

Μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη παρέα

Επιλέγοντας μια σχέση «φιλία με προνόμια» με κάποιον από την ευρύτερη παρέα σας, κινδυνεύετε να διαταράξετε τις ισορροπίες της παρέας συνολικά. Τα πράγματα είναι εύκολο να γίνουν άβολα σε μια τέτοια κατάσταση αν περιπλεχθεί, και οι φίλοι σας μπορεί να νιώσουν ευθύνη ή και την ανάγκη να διαλέξουν πλευρά.

Μπορεί να χάσετε άλλες ευκαιρίες για σχέση

Η προσπάθεια που απαιτείται από μια σχέση με «προνόμια» μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για μια γνωριμία πιο ουσιαστική. Θα πρέπει να βάλετε ξεκάθαρα όρια μεταξύ σας, ώστε να είναι σαφές ότι ο χρόνος σας για νέες γνωριμίες είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, πολύτιμος, αν αυτό που ζητάτε είναι να γνωρίσετε τον έρωτα.

Δείτε Επίσης
8 αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά ανθρώπων που δεν γίνονται πικρόχολοι

Μπορεί να σας κρίνουν

Δυστυχώς δεν είναι όλοι το ίδιο ανοιχτόμυαλοι ώστε να δεχτούν μια τέτοια σχέση μεταξύ δύο φίλων. Και το να αποκρούετε τα σχόλια και τον αρνητισμό σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι πιο δύσκολο από όσο φαντάζεστε.

Η πίεση και η κριτική από τον έξω κόσμο, τους φίλους, την οικογένεια, ακόμα και την κοινωνία, μπορεί να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την επιλογή σας, ξεχνώντας ότι είναι κάτι που και οι δύο θέλετε.

Ενδεχομένως παρατείνετε έναν χωρισμό

Μερικές φορές, βλέπουμε ανθρώπους να χωρίζουν και μετά να γίνονται «φίλοι με προνόμια», επειδή το να πεις αντίο είναι πολύ δύσκολο. Αυτό σας εμποδίζει να ξεπεράσετε ο ένας τον άλλον, να προχωρήσετε και να γίνετε διαθέσιμοι σε άλλους, επειδή βασικά αισθάνεστε ακόμα πράγματα.

Πώς να κάνετε μια σχέση «φίλοι και εραστές» να λειτουργήσει

Ξεκινήστε με μια πραγματική φιλία

Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο που μερικές φορές ξεχνιέται. Αλλά, για να πετύχει η δυναμική της σχέσης αυτής θα πρέπει το βασικό στοιχείο να είναι ότι υπάρχει όντως φιλία, αμοιβαίος σεβασμός και ουσιαστική επικοινωνία.

Βάλτε όρια

Είναι σημαντικό να υπάρχουν ξεκάθαρα όρια και ένα «σχέδιο εξόδου» προτού η φιλία σας γίνει σεξουαλική, και αυτό πρέπει να συζητηθεί με σεβασμό, ώστε να μην μείνει τίποτα κρυφό ή ασαφές. Έτσι, και οι δύο σύντροφοι κατανοούν τις προσδοκίες που φέρνει αυτή η σχέση.

Αποφασίστε τι είδους friends with benefits είστε

Κάνετε πάντα σεξ όταν είστε μαζί; Τι άλλα πράγματα κάνετε παρέα και τι δεν κάνετε; Έχετε άλλες αντίστοιχες σχέσεις; Πώς συστήνετε ο ένας τον άλλον στους γύρω σας; Πόσο συχνά βλέπετε ο ένας τον άλλον; Συζητήστε τα παραπάνω και ότι άλλο προκύψει, όσο πιο νωρίς γίνεται.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε συχνά που βρίσκεστε μεταξύ σας

Μια κουβέντα δεν αρκεί για μια τέτοια σχέση. Και οι δύο θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά μεταξύ τους τα συναισθήματά τους για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εξακολουθεί να τους καλύπτει. Με το να είστε ειλικρινής για τυχόν αλλαγές στα συναισθήματα σας μπορεί να αποτρέψει τυχόν παρεξηγήσεις.

Βάλτε τέλος, όποτε το νιώσετε

Μην ξεχνάτε ότι δεν πρόκειται για μια σχέση που θα κρατήσει μια ζωή. Η μεταξύ σας συμφωνία μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή, κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Προτεραιότητα έχει πάντα ο αμοιβαίος σεβασμός και η φροντίδα, τόσο της φιλίας σας όσο και του εαυτού σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.