Γιατί η χημεία σε μια σχέση είναι τελικά παγίδα…

Γιατί η χημεία σε μια σχέση είναι τελικά παγίδα...

Σε όλες έχει τύχει το παρακάτω σενάριο: Μια αναπάντεχη γνωριμία με έναν άντρα δυναμικό, γοητευτικό και τελείως ακατάλληλο για εσάς. Δεν αρέσει σε κανέναν παρά μόνο σε εσάς. Τα πάτε πάρα πολύ καλά, το σεξ είναι τέλειο, και έχετε ένα απίστευτο δέσιμο! Μα αυτό δεν θέλουμε; Ποιο είναι το πρόβλημα; Ακολουθούν τα… αποκαλυπτήρια!

Aπό τη Σοφία Κροκιδά

Σύμφωνα με το βιβλίο «Fuck Love» του Michael Bennett, υπάρχει λόγος που ερωτευόμαστε τέτοιους ανθρώπους: Η χημεία. Αλλά αυτό δεν είναι αυτό που ψάχνουμε σε έναν σύντροφο; Μπορεί να είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε σχέσεις μόνο με αυτό το κριτήριο. Στην πραγματικότητα, η χημεία είναι αυτή που κάνει τόσους ανθρώπους να μένουν σε μια τοξική σχέση. «Στην πραγματικότητα, η χημεία, επιστημονικά αλλά και από προσωπικές εμπειρίες, είναι απαραίτητη, επικίνδυνη και δομημένη από πράγματα που δεν αλλάζουν. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε ούτε να κάνουμε χωρίς αυτή», λέει ο συγγραφέας και ψυχίατρος Michael Bennett.

Αυτό που κάνει συχνά η χημεία είναι να μας σπρώχνει να νιώσουμε έλξη για τους λάθος ανθρώπους και να βάλει φρένο στη λογική μας.

Εμμένουμε σε αυτά τα συναισθήματα γιατί είναι συναρπαστικά, αλλά ξεχνάμε το τι είναι αποδεκτό και το τι όχι σε μια τέτοια σχέση στην πορεία. Είναι θέμα να αναγνωρίζεις τη χημεία και να ξέρεις πώς να την χειριστείς για να γνωρίσεις τα σωστά άτομα. «Δεν έχει νόημα μια σχέση χωρίς χημεία Όμως, υπάρχουν και πολλοί καλοί λόγοι για να αποφύγεις μια σχέση με χημεία, όπως για παράδειγμα ο σύντροφός σου σε κάνει να ξεχνάς τις αξίες σου ή δεν υπάρχουν προοπτικές για βελτίωση της σχέσης», σημειώνει ο Michael.

Συνήθως έχουμε την πιο έντονη χημεία με τους χειρότερους ανθρώπους, που είναι και ο λόγος που μας αρέσουν τα “κακά παιδιά”.

Σύμφωνα με τον Bennett, οι επιστήμονες λένε ότι πέφτουμε σε αυτή την παγίδα όταν το άλλο άτομο μας βοηθάει να βγάλουμε στην επιφάνεια την “αχαλίνωτη” πλευρά μας που φοβόμαστε να εκφράσουμε. Είναι απρόβλεπτοι, παθιασμένοι, και συνήθως εξαρτώνται από εμάς.

Δείτε Επίσης
Έρωτας… με μια ματιά! Όλο το TikTok μιλάει γι’ αυτό. Τι ισχύει;

Η έντονη φυσική επαφή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, γιατί περιλαμβάνει πραγματικά χημικά στοιχεία, όπως οι ενδορφίνες και οι ορμόνες. Εμπιστεύεστε περισσότερο τις σωματικές σας αντιδράσεις παρά τη συναισθηματική σας συμβατότητα. Η καλή σεξουαλική χημεία είναι σαν ναρκωτικό που δεν μπορείς να σταματήσεις.

Το ζήτημα δεν είναι να συμβιβαστείτε

Στο βιβλίο του «Fuck Love», ο ψυχίατρος αναφέρει ότι πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως το ρομάντζο και οι ιδιαίτερες καταστάσεις δεν είναι πιο σημαντικές από μία ουσιώδη σχέση και οικογένεια. Αλλά μην σκεφτείτε ότι πρέπει να συμβιβαστείτε. Μπορείτε πάντα να είστε σε μια υγιή σχέση με έντονη έλξη και συμβατότητα. Ο λόγος που συνήθως βάζουμε τέλος σε τέτοιες σχέσεις είναι επειδή γίνονται στατικές και μας κουράζει η ρουτίνα [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], δηλαδή βαριόμαστε. Γινόμαστε ανήσυχοι και ψάχνουμε κάτι να μας ενθουσιάσει. Αλλά όλα τα ζευγάρια αποκτάνε ρουτίνα, στο τέλος. Δεν είναι κακό να προχωρήσετε παρακάτω, εάν πιστεύετε ότι δεν ταιριάζετε με τον σύντροφό σας, αλλά το να μην προσπαθείτε να κάνετε κάτι καλό για τη σχέση σας και τη ρουτίνα δεν είναι η σωστή δικαιολογία.

Ποια είναι τα βασικά που χρειαζόμαστε;

Σύμφωνα με το βιβλίο, τα πέντε πράγματα που πρέπει να ζητάμε από τον σύντροφό μας είναι αμοιβαία έλξη, αμοιβαίος σεβασμός, κοινή προσπάθεια, κοινά ενδιαφέροντα και κοινοί στόχοι. Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνουν και τους δύο. Στις μη υγιείς σχέσεις συνήθως είναι ένας από τους δύο, αυτός που έχει το πάνω χέρι και επιβάλλεται. Και κάποιες φορές αυτό μας εξιτάρει, επειδή δεν έχουμε τον έλεγχο. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να χαρίζετε τον χρόνο σας σε λάθος ανθρώπους!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.