Πώς να ερωτευτείς ξανά; Η ενσυναίσθηση είναι το μυστικό

Πώς να ερωτευτείς ξανά; Η ενσυναίσθηση είναι το μυστικό

Όταν πρόκειται για την επιβίωση των ερωτικών σχέσεων, ανεξάρτητα από το πόση αγάπη υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι και οι δύο θα μπορέσετε να κρατήσετε τον έρωτά σας – ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε «αδελφές ψυχές». Στην πραγματικότητα, χωρίς ενσυναίσθηση, η αγάπη στη σχέση σας θα καταλήξει σαν «αγάπη» στο τένις — ένα μεγάλο μηδέν. Η ενσυναίσθηση είναι αυτή που μπορεί να εμφυσήσει ελπίδα και θετική ενέργεια και να ερωτευθείτε ξανά μεταξύ σας εξηγεί ο Jeffrey Bernstein, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας επτά βιβλίων στο Psychology Today.

Εάν αναρωτιέστε εάν πρέπει να ρίξετε λευκή πετσέτα στη σχέση και να σταματήσετε τα πράγματα, σας ζητώ να δώσετε προσοχή σε αυτά που πρόκειται να μοιραστώ σχετικά με το πόσο κρίσιμη είναι η ενσυναίσθηση για να θεραπευτούν και να ευδοκιμήσουν οι σχέσεις.

Η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή

Οι σχέσεις και η αγάπη που τις υποστηρίζει, δεν λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο. Όπως συζητήθηκε από τους DeNetto, et. al (2021), ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο ερμηνεύει και ανταποκρίνεται κατά τη διάρκεια μίας σύγκρουσης παίζει τεράστιο ρόλο στην ικανοποίηση και την επιτυχία της σχέσης τους.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανταποκριθείτε εσωτερικά όταν αντιμετωπίζετε σύγκρουση με έναν σύντροφο είναι να αφήσετε το δικό σας εγώ στην άκρη και να προσπαθήσετε να δείτε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία. Αυτό σημαίνει να συμπεριφέρεστε με ενσυναίσθηση, που είναι το δώρο που δίνει συνέχεια και διάρκεια στις ερωτικές σχέσεις.

Πώς ξαναερωτεύεσαι;

Για να ερωτευτείτε ξανά, εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να μάθετε (ή να ξαναμάθετε) πώς να γνωρίζετε και να καταλαβαίνετε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Όταν δείχνουμε ενσυναίσθηση στους συντρόφους μας, λέμε και δείχνουμε εμπράκτως δύο ισχυρές λέξεις: «Σε καταλαβαίνω».

Η ενσυναίσθηση δεν είναι μια θυσία ή κάτι που στραγγίζει ή εξαντλεί εμάς ή τους συντρόφους μας. Η συμπάθεια μπορεί να αποστραγγίζει, αλλά όχι η ενσυναίσθηση.

Η συμπάθεια μας οδηγεί στο να νιώθουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Η ενσυναίσθηση μας ενδυναμώνει με μια ιδιαίτερη αίσθηση συνοχής και σύνδεσης που διαμορφώνεται από την ισχυρή αμοιβαία κοινή ταύτιση για αυτόν που αγαπάμε.

Δεν είχα ποτέ κάποιον να έρθει στο γραφείο μου και να πει: «Το πρόβλημά μου είναι ότι ο σύντροφός μου με καταλαβαίνει πάρα πολύ». Το να αναπτύξεις ενσυναίσθηση για έναν σύντροφο σημαίνει να κατανοήσεις πραγματικά πώς ήταν και πώς είναι η ζωή για εκείνον. Η ενσυναίσθηση δεν είναι κάποια μυστικιστική δύναμη. Δεν είναι μαγεία, διαίσθηση ή απλώς οι «θερμές ασάφειες».

Και μην κάνετε λάθος, η ενσυναίσθηση δεν είναι να διαβάζετε το μυαλό του άλλου, αλλά μπορεί να είναι το σημαντικό στοιχείο που πρέπει να θυμάστε για να διαβάζετε τις σχέσεις.

Γεφύρωση των κενών κατανόησης

Όλοι βρισκόμαστε στην αναζήτηση της ενσυναίσθησης. Έχει ωραία αίσθηση. Σκεφτείτε τους δασκάλους ή τους εργοδότες σας για τους οποίους έχετε εργαστεί περισσότερο. Το πιθανότερο είναι ότι νιώσατε ότι συνδέθηκαν μαζί σου και σε καταλάβαιναν δυναμικά. Κινητοποιούμαστε, όταν νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν.

Και οι σύντροφοί μας κινητοποιούνται, όταν αντιλαμβάνονται την κατανόησή μας. Η ενσυναίσθηση – η ικανότητα να κατανοείς δυναμικά ένα άλλο άτομο – είναι ανεκτίμητη σε κάθε ανθρώπινη σχέση.

Έχω δει απίστευτες θετικές αλλαγές να συμβαίνουν ανάμεσα σε πατέρες και γιους, μητέρες και κόρες, αδέρφια και, φυσικά, ερωτικούς συντρόφους, που μαθαίνουν και εφαρμόζουν αυτή την κρίσιμη δεξιότητα.

Δείτε Επίσης
Νοιάζεστε υπερβολικά για τους άλλους; Πότε γίνεται πρόβλημα;

Η ενσυναίσθηση είναι η συγκολλητική ουσία της σχέσης

Το περιγράφω στο βιβλίο μου, «Γιατί δεν μπορείς να διαβάσεις το μυαλό μου;», ότι η ενσυναίσθηση είναι η «συναισθηματική κόλλα» για τα ζευγάρια. Το να μπορείς να μπεις στα παπούτσια του συντρόφου θα τον βοηθήσει να δει την άποψή σου πολύ καλύτερα, από το να διαφωνήσετε μαζί του.

Η ενσυναίσθηση ως γέφυρα

Σκέφτομαι επίσης την ενσυναίσθηση ως μια γέφυρα που συνδέει τον έναν σύντροφο με τον άλλο. Καθένας από εσάς μεγάλωσε με τις δικές του μοναδικές εμπειρίες και προσδοκίες.

Η ενσυναίσθηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ των διαφορών σας. Αυτή η γέφυρα, όταν είναι ισχυρή, μπορεί να αντέξει τις αναπόφευκτες πιέσεις στη σχέση, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων των παιδιών, του χρόνου, της εργασίας και των οικονομικών.

Σε μια αληθινά αμοιβαία στενή σχέση – που σημαίνει μια συντροφικότητα κοινής κατανόησης – οι σύντροφοι διεγείρονται και ενεργοποιούνται από το να συμπάσχουν ο ένας με τον άλλον.

Η ενσυναίσθηση επαναφέρει την εξαντλημένη αγάπη

Ίσως αναρωτηθείτε: «Γιατί πρέπει να έχω ενσυναίσθηση όταν είναι τόσο αδιάφορος και ανίδεος»; Ή μπορεί να σκέφτεστε: «Πρέπει να είναι αυτός που θα μου δείξει ενσυναίσθηση πρώτα!».

Είναι μια ατομική απόφαση για το τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί για τη θεραπεία μιας διαλυμένης σχέσης. Τούτου λεχθέντος, εάν επιδιώκετε να δώσετε άλλη μια ευκαιρία στη σχέση σας,  η ενσυναίσθηση είναι ο συντομότερος δρόμος για να ακολουθήσετε εάν πραγματικά ελπίζετε να κάνετε ένα ταξίδι πίσω και να είστε ερωτευμένοι ξανά.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.