Πόσο κρατάει η «φάση του μέλιτος» σε μια σχέση;

Πόσο κρατάει η «φάση του μέλιτος» σε μια σχέση;

Το μαγικό διάστημα στην αρχή μιας σχέσης που όλα μας φαίνονται τέλεια και ο σύντροφός μας είναι το κέντρο του κόσμου κάποια στιγμή τελειώνει. Κι αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Η περίοδος που όλα είναι μέλι γάλα έχει ημερομηνία λήξης. Πειράζει;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Αν είχατε ποτέ σχέση, τότε ξέρετε τι εννοούμε. Ο σύντροφός σας είναι το πιο τέλειο πλάσμα του κόσμο και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό ή συναρπαστικό από αυτό που μοιράζεστε μεταξύ σας. Όπως επίσης θα ξέρετε ότι κάποια στιγμή όλα αυτά ξεθωριάζουν και η πραγματικότητα σας χτυπάει την πόρτα. Η ζωή είναι σκληρή!

Τι είναι η φάση του μέλιτος σε μια σχέση;

Ως φάση του μέλιτος σε μια σχέση χαρακτηρίζουμε τους πρώτους μήνες, κατά τους οποίους ο ενθουσιασμός μας είναι στο ζενίθ και τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Ο σύντροφός μας δεν κάνει τίποτα λάθος και η σχέση φαίνεται μοναδική και αδιάβλητη. Κανείς δεν μπορεί να τη χαλάσει.

Είναι σαν ένα ροζ συννεφάκι για δύο, στο οποίο ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί οι δυο σας νιώθετε ότι συνδέεστε όπως κανένας άλλος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αρχίζετε να φαντάζεστε πώς θα είναι το κοινό σας μέλλον και τα φτερουγίσματα στην καρδιά σας κάνουν διαρκώς πάρτι.

Πόσο διαρκεί η φάση του μέλιτος;

Κάθε ζευγάρι και σχέση διαφέρουν αρκετά, αλλά η φάση αυτή συνήθως διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι ένα-δύο χρόνια. Εξαρτάται επίσης από τον χρόνο που περνάει το ζευγάρι. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε με τον σύντροφό σας κάθε μέρα, τότε ίσως ο μήνας του μέλιτος σβήσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν είχατε σχέση από απόσταση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αγαπιέστε λιγότερο. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους.

Για κάποια ζευγάρια, η φάση του μέλιτος τελειώνει με τον πρώτο τσακωμό, όπου συνειδητοποιούμε ότι ίσως τελικά ο σύντροφός μας να έχει και ελαττώματα. Όπως και αν συμβεί όμως, να θυμάστε ότι είναι μια εντελώς φυσική εξέλιξη της σχέσης.

Μπορεί, για παράδειγμα, να αρχίσετε να προσέχετε ότι σας ενοχλεί ο θόρυβος που κάνει όταν τρώει, ή το ότι όταν μιλάει στο τηλέφωνο ξεφωνίζει. Μπορεί ακόμα να προσέξετε ότι κι εσάς σας παίρνει λιγότερη ώρα να ετοιμαστείτε για ένα ραντεβού μαζί του. Μην αγχώνεστε. Απλά ήρθε η ώρα να συνδεθείτε πιο βαθιά και ουσιαστικά με τον σύντροφό σας.

Μπορεί να παραταθεί η φάση του μέλιτος;

Ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την διάρκεια της φάσης του μέλιτος είναι το πόσο υγιής συναισθηματικά και ψυχικά είναι ο κάθε σύντροφος. Αν επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να κάνετε για να φέρετε μέσα στη σχέση τον καλύτερο εαυτό σας, τότε η όμορφη αυτή φάση μπορεί να κρατήσει περισσότερο.

Επίσης, κάποιες φορές η διάρκεια της φάσης του μέλιτος έχει να κάνει περισσότερο με το πως νιώθετε εσείς παρά ο σύντροφός σας. Με άλλα λόγια, όσο καλύτερα είστε εσείς, τόσο καλύτερη θα είναι και η σχέση σας. Μην αφήνετε στην άκρη τους φίλους, τις δραστηριότητες και τον εαυτό σας και μην ξεχνάτε να δουλεύετε τη μεταξύ σας επικοινωνία ώστε ο σύντροφός σας να ξέρει πάντα τι χρειάζεστε.

Το τέλος της φάσης του μέλιτος δεν πρέπει να σας τρομάζει. Δεν σημαίνει ότι η σχέση σας δεν είναι πια καλή, αλλά ίσως έχει γίνει και καλύτερη από ό,τι στην αρχή. Περάσατε την αγχώδη φάση που όλα είναι καινούρια και το σεξ είναι ο κύριος συνδετικός σας κρίκος και τώρα είστε έτοιμοι να χτίσετε μαζί κάτι υγιές και γερό που θα κρατήσει.

Τι να κάνετε όταν περνάει η φάση του μέλιτος

Είστε έτοιμη για την επόμενη φάση; Να μερικές πολύτιμες συμβουλές:

Δείτε Επίσης
Δέκα σημάδια ότι δεν είστε ερωτευμένη, αλλά βολεμένη!

Κατανοήστε την πραγματική σας σχέση

Όταν τελειώνει η φάση του μέλιτος έρχεται η πραγματικότητα που σας δείχνει πώς θα είναι η ζωή με τον σύντροφό σας από εδώ και πέρα. Πώς σας φέρεται το άλλο σας μισό όταν δεν προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει; Περνάτε καλά μαζί του ακόμα κι αν μείνετε μέσα βλέποντας τηλεόραση; Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το πραγματικό τεστ της σχέσης σας.

Αποδεχτείτε τα ελαττώματα του συντρόφου σας

Τώρα αρχίζετε να καταλαβαίνετε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι τέλειος. Όπως δεν είστε κι εσείς. Και σταματάτε να νιώθετε ότι πρέπει να είστε τέλειοι. Όσο…άχαρο κι αν ακούγεται, το να δείχνουμε ανοιχτά τα ελαττώματά μας κρύβει έναν ρομαντισμό.

Γιατί αγαπιέστε για αυτό που είστε, και όχι για τις προσδοκίες που έχετε δημιουργήσει ο ένας στον άλλο. Όσο υπέροχο κι αν είναι να ζείτε μέσα στο ροζ συννεφάκι σας, η ικανότητα του να αποδέχεστε το ταίρι σας με τα καλά και τα κακά του είναι εξαιρετικά σημαντική, αν θέλετε να φτιάξετε μια σχέση που θα διαρκέσει.

Αποδεχτείτε τις αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή

Το πιο συχνό δείγμα του τέλους της φάσης του μέλιτος είναι η αλλαγή στη συχνότητα του σεξ. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που όλα τα ζευγάρια βιώνουν, και ενώ μπορεί να αναθερμανθεί μετά από μεγάλες αλλαγές όπως η συγκατοίκηση ή ο γάμος, κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Καλωσορίστε τη νέα φάση της σχέσης σας

Απολαύστε τη φάση του μέλιτος για όσο διαρκεί, χωρίς να αγχώνεστε για το πότε θα τελειώσει. Το τέλος της δεν σημαίνει και το τέλος της σχέσης σας, εκτός κι αν νιώσετε ότι ο άνθρωπος δίπλα σας σάς ελκύει μόνο σεξουαλικά.

Στις υγιείς σχέσεις το τέλος της φάσης του μέλιτος σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Όταν αρχίσετε να μαθαίνετε ο ένας τον άλλο, περάσετε κάποιες δυσκολίες και δημιουργήσετε όμορφες κοινές αναμνήσεις, τότε η σχέση σας θα γίνει πιο δυνατή.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.