Αποδοκιμάζετε τον σύντροφο ενός κοντινού σας προσώπου: Να μιλήσετε ή να μην μιλήσετε;

Αποδοκιμάζετε τον σύντροφο ενός κοντινού σας προσώπου: Να μιλήσετε ή να μην μιλήσετε;

Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου δεν μας άρεσε καθόλου η επιλογή συντρόφου ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειάς μας. Η κατάσταση μπορεί να κυμαίνεται από ενοχλητική έως εξοργιστική, αλλά το ερώτημα είναι: Θα έπρεπε να πείτε κάτι γι’ αυτό; Μελέτη διαπιστώνει ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι να πείτε σε έναν φίλο ότι δεν σας αρέσει ο σύντροφός του. Πώς να χειριστείτε το θέμα;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα εάν μιλήσετε για τις σκέψεις σας σχετικά με τον σύντροφο της φίλης σας. Και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ίσως θέλετε να το κάνετε από μακριά.

Να μιλήσω ή να μην μιλήσω; Αυτή είναι η ερώτηση

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν πώς η αποδοκιμασία του συντρόφου ενός φίλου ή μέλους της οικογένειάς μας επηρέασε τη σχέση μεταξύ του αποδοκιμαζόμενου και του φίλου ή του μέλους της οικογένειας.

Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία 703 άτομα ανέφεραν πόσο κοντά ήταν σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους που είχε αποδοκιμάσει τον σύντροφό τους. Αξιολόγησαν επίσης πόσο κοντά ένιωθαν με αυτό το άτομο πριν γίνει αντιληπτή οποιαδήποτε αποδοκιμασία, καθώς και στο αποκορύφωμα της αποδοκιμασίας.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι άνθρωποι δεν εκτιμούν το αίσθημα ότι ο σύντροφός τους είναι αντιπαθητικός – και όπως αποδεικνύεται, αυτό μπορεί να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο, του οποίου αποδοκιμάζεται η επιλογή.

Αντιλαμβανόμαστε την αποδοκιμασία ενός φίλου ή μέλους της οικογένειάς μας για τον σύντροφο που επιλέξαμε, με αντίστοιχη κάμψη της συναισθηματικής εγγύτητας με αυτόν τον φίλο ή μέλος της οικογένειας και η ισχυρότερη αποδοκιμασία συσχετίστηκε περαιτέρω με μια ισχυρότερη πτώση της εγγύτητας.

«Δείχνουμε ότι η αντιληπτή αποδοκιμασία προβλέπει μακροχρόνιες κάμψεις στην αντιληπτή συναισθηματική εγγύτητα με τον αποδοκιμαστικό [φίλο/μέλος της οικογένειας]», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας, «Τα ευρήματά μας έχουν σημασία για όποιον αναρωτιέται αν πρέπει να παρέμβει στην ενοχλητική σχέση κάποιου άλλου ή να μείνει σιωπηλός».

Τι να κάνετε αν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση

Το να αποφασίσετε αν θα μιλήσετε ή θα σιωπήσετε για τη σχέση ενός φίλου είναι μια δύσκολη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσετε και πρέπει να την προσεγγίσετε με προσεκτική σκέψη.

Εκτός αν υπάρχει κακοποίηση -οπότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να βγάλετε τον φίλο σας αμέσως από μία τέτοια σχέση- υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Εάν επιλέξετε να πείτε κάτι, η συμβουλή των ειδικών είναι να αναφέρετε τυχόν ενδοιασμούς με «αγάπη και αντικειμενικό τρόπο με σαφή παραδείγματα». Προσθέτουν ότι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να «υπενθυμίζεις στον φίλο σου ότι μόνο αυτός ξέρει τι είναι καλύτερο για εκείνον και ότι θα είσαι εκεί ανεξάρτητα με ποιον βγαίνει ραντεβού».

Δείτε Επίσης
To «Κουτάλι» και το «Πιρούνι» δεν είναι μόνο για το φαγητό! Είναι και θεωρίες ψυχολογίας

Ο κλινικός ψυχολόγος Perpetua Neo, DClinPsy λέει: «Προσπαθήστε να διατηρήσετε την εστίαση στον φίλο σας και στο πώς τον επηρεάζει η συμπεριφορά του συντρόφου του. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, “δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Γιώργος φέρθηκε έτσι, είναι ό,τι χειρότερο”, θα μπορούσατε να πείτε, “παρατήρησα ότι ο Γιώργος δεν τα κατάφερε χθες το βράδυ. Πώς αισθάνεσαι γι ‘αυτό;”».

«Αυτό προσκαλεί σε συζήτηση και προβληματισμό», εξηγεί ο Neo, προσθέτοντας ότι από εκεί, μπορείτε να ρωτήσετε εάν θα ήθελαν τη γνώμη σας και θα σας προσκαλέσουν (ή δεν θα σας ζητήσουν) να απαντήσετε.

Τελικά, όμως, δεν μπορούμε ποτέ να κατανοήσουμε την πλήρη εικόνα τής στενής σχέσης κάποιου και εξαρτάται από τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας να μείνει ή να φύγει.

Όπως λένε οι ψυχολόγοι: «Δεν είναι δουλειά μας να επιλέγουμε τους συντρόφους του φίλου μας, αλλά είναι στο χέρι μας να τους υποστηρίξουμε στα σκαμπανεβάσματα της σχέσης που έχουν επιλέξει».

Συμπέρασμα

Η ουσία είναι ότι δεν θέλετε ποτέ να δείτε κάποιον που σας νοιάζει και αγαπάτε να βγαίνει με κάποιον που δεν θεωρείται αντάξιό του, αλλά σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, το να μιλήσετε γι’ αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη φιλία σας, αν δεν είστε προσεκτικοί. Εάν αποφασίσετε να πείτε κάτι, φροντίστε να συμπεριφέρεστε όσο το δυνατόν πιο συμπονετικά.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.