Σχέσεις: Τι είναι το σύνδρομο του λευκού ιππότη;

Το σύνδρομο του λευκού ιππότη είναι η ανάγκη κάποιου να σώζει τους συντρόφους του ή το αγαπημένο του πρόσωπο, σε ό,τι αφορά τις ερωτικές σχέσεις. Το σύνδρομο αυτό συνήθως πηγάζει από συγκεκριμένες εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας, όταν οι γονείς βίωναν ή εξασκούσαν τακτικά ψυχολογική ή σωματική βία ή υπήρχε ιστορικό εγκατάλειψης. Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε το σύνδρομο του λευκού ιππότη, ώστε να το αντιμετωπίσετε;
Από τη Σοφία Κροκιδά
Επειδή τότε ήταν παιδί, ο «λευκός ιππότης» ένιωθε αδύναμος να προστατεύσει τους αγαπημένους του. Γι’ αυτό και ως ενήλικας συχνά αναζητά συντρόφους που υποφέρουν, έτσι ώστε να μπορέσει να τους βοηθήσει και με αυτόν τον τρόπο να επανορθώσει για όσα δεν μπόρεσε να κάνει ως παιδί.
Το σύνδρομο αυτό μπορεί να στην αρχή να κάνει κάποιον να φαίνεται ηρωικός στον εύθραυστο σύντροφό του. Συνήθως κρύβει πίσω του πόνο και μπορεί να ωθήσει τον πάσχοντα να θυσιάσει τις ανάγκες του προκειμένου να βοηθήσει τους άλλους.
Πηγάζει πρώτα πρώτα από την ανάγκη κάποιου να δείξει ότι είναι ανιδιοτελής και δοτικός. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει τον «ιππότη» να πάρει τον έλεγχο της ζωής του συντρόφου του και της οικογένειάς του γιατί πιστεύει ότι ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για τον άλλο.
Ως παιδί, ο «λευκός ιππότης» έχει βιώσει σοβαρές δυσκολίες, εγκατάλειψη, απειλές ή βία. Τα τραύματα αυτά τον οδηγούν ως ενήλικα στη διάθεση να φροντίζει τους άλλους, αλλά αν και μοιάζει ηρωικός ή ανιδιοτελής, συχνά δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και επιβολής.
Στην παιδική του ηλικία ο «λευκός ιππότης» μπορεί να έχει βιώσει εγκατάλειψη ή να τον απειλούσαν συνεχώς ότι θα τον εγκαταλείψουν. Ίσως ακόμα υπήρχαν περιστατικά βίας, σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής, παραμέληση, ή έζησε από μικρός της δυσκολίες της ζωής μέσα από τους γονείς του και θέλει να κάνει κάτι για να βοηθήσει.
Τα τραύματα αυτά μπορούν να κάνουν κάποιον να γίνει υπερευαίσθητος, ακριβώς επειδή έχει μάθει να δέχεται τον πόνο. Το μοτίβο του να βρίσκει συντρόφους που χρειάζονται φροντίδα μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο του και να τον κάνει να νιώθει ότι πρέπει να σώσει τον άνθρωπο που αγαπά. Ακόμα κι αν καταλήγει στο τέλος να πληγώνεται ο ίδιος.
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε το σύνδρομο του λευκού ιππότη ώστε να το αντιμετωπίσετε; Οι 5 σημαντικές ενδείξεις:
1. Έχετε την τάση να βρίσκετε συντρόφους που χρειάζονται βοήθεια
Επειδή δεν μπορέσατε να σώσετε κάποιον αγαπημένο σας ή τον ίδιο σας τον εαυτό από μια δυσάρεστη εμπειρία όταν ήσαστε παιδί, τώρα προσπαθείτε να επανορθώσετε σώζοντας τους συντρόφους σας.
Ίσως διαπιστώσετε ότι το ερωτικό σας «βιογραφικό» περιέχει κυρίως ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης, ιστορίες κακοποίησης, ψυχολογικές διαταραχές ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Δεν είναι τυχαίο, ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο του «λευκού ιππότη» συνδέονται συχνά με προβληματικούς ανθρώπους, μόνο και μόνο για να έχουν την ευκαιρία να τους… σώσουν.
Όλο αυτό το δράμα που φέρνουν αυτές οι καταστάσεις στη ζωή σας ξυπνά μέσα σας τον «λευκό ιππότη», γιατί ξέρετε να λειτουργείτε μόνο κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να είστε απαραίτητοι και ίσως οδηγήσει σε αταίριαστες σχέσεις κατά τις οποίες μόνο δίνετε χωρίς να παίρνετε.
2. Εξιδανικεύετε τον σύντροφό σας
Μπορεί ο σύντροφός σας να έχει αρκετά προβλήματα, αλλά εσείς τον έχετε βάλει στο πιο ψηλό βάθρο. Βλέπετε τις δυνατότητές του για το πώς θα μπορούσε να είναι χάρη στα θετικά στοιχεία που έχει. Και μετά προσπαθείτε να διορθώσετε τα προβλήματά του για να τον σώσετε.
Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να βοηθηθεί, αν δεν το θέλει πραγματικά. Και συνήθως η βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι από κάποιον ειδικό και όχι από τον σύντροφό μας.
Η κατάσταση αυτή σας κάνει να νομίζετε ότι όλο αυτό είναι πραγματική αγάπη. Αλλά η πραγματική αγάπη είναι να δέχεστε τον σύντροφό σας όπως είναι και να αναγνωρίζετε ότι είναι άνθρωπος και όχι θεός.
3. Εξαρτάστε από τον σύντροφό σας
Οι άνθρωποι με το σύνδρομο του λευκού ιππότη δεν αντέχουν την συναισθηματική απόσταση. Και αυτό πολλές φορές οδηγεί στη συναισθηματική εξάρτηση.
Ο φόβος της εγκατάλειψης γεννά την ανάγκη να χρειάζεστε τον σύντροφό σας για να νιώσετε ολόκληροι.
Οι λευκοί ιππότες θέλουν να νιώθουν σημαντικοί και απαραίτητοι γιατί η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από το να βοηθούν τον άνθρωπο που αγαπούν. Αν χάσουν τον σύντροφό τους μπορεί να νιώσουν την ίδια εγκατάλειψη που ένιωσαν ως παιδιά και ότι απέτυχαν να τον σώσουν.
Οι σχέσεις όμως τελειώνουν για πολλούς λόγους. Και το τέλος αυτό μπορεί να είναι για εσάς και τον σύντροφό σας να πάρετε την βοήθεια που πραγματικά χρειάζεστε.
4. Σας έχουν κατηγορήσει ότι είστε χειριστικοί
Αν είσαι «λευκός ιππότης», τότε ίσως προσπαθείτε να εξαλείψετε την συναισθηματική απόσταση και να σώσετε τον σύντροφό σας προσπαθώντας να ελέγξετε τη ζωή και τις πράξεις του.
Μπορεί να νομίζετε ότι με τον τρόπο σας βοηθάτε. Αλλά με το να λέτε στον σύντροφό σας τι να κάνει, ποιον να δει και τι να πει δεν τον βοηθάτε. Απλά γίνεστε χειριστικοί.
Οι χειριστικές συμπεριφορές οδηγούν στην απομάκρυνση του συντρόφου σας, προκαλώντας νέο κύκλο εγκατάλειψης.
Οι συμπεριφορές αυτές συνήθως είναι ασυναίσθητες, αλλά απομακρύνουν τον σύντροφό σας. Και αυτό σας καταδικάζει να νιώθετε την εγκατάλειψη που τόσο θέλατε να αποφύγετε, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
5. Δεν ανταποδίδετε την ευαισθησία
Ένας «λευκός ιππότης» νιώθει ότι πρέπει να είναι πάντα ο δυνατός της σχέσης. Παρά τις δικές του ευαισθησίες, δεν θέλει να δείχνει σε κανέναν ότι είναι αδύναμος κι αυτός κάποιες φορές, ούτε στον ίδιο του τον σύντροφο.
Αν είστε «λευκός ιππότης», τότε ίσως στην παιδική σας ηλικία δεν βιώσατε συναισθηματική κάλυψη και αίσθημα ασφάλειας.
Ως ενήλικες συνεχίζετε να περιμένετε από τους άλλους να μην μπορούν να σας προσφέρουν συναισθηματική κάλυψη, επειδή η οικογένειά σας σάς έμαθε ότι δεν μπορείτε να στηρίζεστε στους γύρω σας.
Ως «λευκός ιππότης», σε μια σχέση ίσως νιώθετε ότι ο σύντροφός σας περιμένει να τον σώσετε ενώ αυτός είναι ανίκανος να σας σώσει. Σε μια σχέση όμως πρέπει όχι μόνο να δίνουμε αλλά και να παίρνουμε. Και οι δύο άνθρωποι έχουν ευαισθησίες, και οι δύο πρέπει να στηρίζουν, αλλά όχι να ελέγχουν, τον άλλο.