Εσείς μπήκατε σε… γιορτινή διάθεση; Υποσχόμαστε, θα σας κάνει καλό!

Εσείς μπήκατε σε... γιορτινή διάθεση; Υποσχόμαστε, θα σας κάνει καλό!

Ο Δεκέμβριος, που αυτόματα φέρνει μαζί του και τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σε δρόμους και σπίτια, κεριά που μυρίζουν κανέλα και χαριτωμένα τραγούδια στο ραδιόφωνο, είναι ο μήνας που ενώνονται όλοι όσοι… μισούν τα Χριστούγεννα! Κι όμως, καλύτερα να το ξανασκεφθείτε, γιατί από ό,τι φαίνεται το γιορτινό πνεύμα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία!

Από τη Σοφία Κροκιδά

Πόσο μάλλον φέτος, που οι γιορτές αυτές είναι πιο παράξενες και μοναχικές από ποτέ. Αν είστε κι εσείς από αυτούς που αποφεύγουν όσο τίποτα να στολίσουν δέντρο, τότε μάλλον χάνετε κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί του το πνεύμα των γιορτών!

Το να πιέζετε τον εαυτό σας να εμπλακεί για την περίοδο των γιορτών σε δραστηριότητες που διαφορετικά θα αποφεύγατε είναι μια στρατηγική που όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τελικά φέρνει αποτελέσματα.

Τα θετικά των γιορτών

Παραδοσιακά, τις γιορτές έχουμε μάθει να βγαίνουμε, να διασκεδάζουμε και να ερχόμαστε πιο κοντά με τους γύρω μας. Κάτι που προκαλεί αυξημένη παραγωγή της οξυτοκίνης, της λεγόμενη ορμόνης της αγάπης.

Φέτος όμως, τα Χριστούγεννα έχουν κυρίως πολύ Zoom, χρόνο στο σπίτι και χαμηλές προσδοκίες. Είναι λογικό να νιώθετε ότι το μόνο που θέλετε είναι να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε τον νέο χρόνο.

Αλλά, προσπαθώντας να κάνετε το σπίτι σας γιορτινό, ακόμα κι αν το βλέπετε μόνο εσείς και ο σκύλος σας, στην πραγματικότητα μπορείτε  να προκαλέσετε μια θετική ψυχολογική αντίδραση, όπως ακριβώς γινόταν και τα προηγούμενα Χριστούγεννα.

Ακόμα και αν δεν σας ενθουσιάζουν πραγματικά τα φωτάκια που αναβοσβήνουν πάνω στο δέντρο, το να «κάνετε» ότι σας αρέσουν μπορεί να σας αλλάξει τελικά όντως τη διάθεση. Αυτό άλλωστε είναι το κλειδί για πολλές θεραπείες ψυχικών διαταραχών το οποίο έχει αποδειχτεί ότι δουλεύει.

Όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι: «Η προσποίηση μέχρι την επίτευξη του στόχου, είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του άγχους και της συμπεριφορικής δράσης κατά της κατάθλιψης και των ψυχικών διαταραχών».

Μερικές γιορτινές κινήσεις παρακινούν τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει προς θετική κατεύθυνση και να εκκρίνει τις ορμόνες που μας προκαλούν χαρά.

Άλλωστε, είναι σίγουρα πιο εύκολο να ανάψετε μερικά κεριά με άρωμα μπισκότο στο σπίτι σας, παρά να κάνετε ώρες ψυχοθεραπείας. Kαι τέτοια μικρά πράγματα , όπως το να στολίσετε το σαλόνι σας ή να φτιάξετε μελομακάρονα μπορούν να «κοροϊδέψουν» το μυαλό σας, ώστε να εκκρίνει τις ορμόνες εκείνες που μας προκαλούν χαρά.

Δείτε Επίσης
Ο δεκάλογος... επιβίωσης αν σιχαίνεστε τις γιορτές!

Ο λόγος είναι απλός: διαχειρίζεστε συνειδητά το σώμα σας να πετύχει ένα αποτέλεσμα, όπως ακριβώς οι βαθιές αναπνοές βοηθούν να κατευνάσουν τις ταχυκαρδίες.

Μην παριστάνετε… τον Σκρουτζ!

Φυσικά, το να τραγουδάτε το Last Christmas με σφιγμένα δόντια ή τα κάλαντα με μισή καρδιά δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Προκαλώντας τον εαυτό σας να πιστέψει ότι βιώνει μία εμπειρία θετικά, ενώ νιώθει το ακριβώς αντίθετο, δεν θα σας κάνει ξαφνικά ευτυχισμένη. Αλλά θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε κάτι το οποίο δεν ξέρατε καν ότι έχετε την ενέργεια ή το ενδιαφέρον να κάνετε.

Φυσικά, δεν θα παράγετε τα ίδια επίπεδα οξυτοκίνης με το να αγκαλιάζετε τους αγαπημένους σας αλλά λίγη ευθυμία, ακόμα και τεχνητή, σίγουρα θα ξεγελάσει το μυαλό σας για να νιώσει καλύτερα.

Αν λοιπόν, φέτος, νιώθετε να μισείτε τα Χριστούγεννα όσο και ο Σκρουτζ, φτιάξτε μελομακάρονα ή έστω ρίξτε μια γιρλάντα γύρω από την τηλεόραση! Οι μυρωδιές και οι εικόνες γιορτινής διακόσμησης θα καταφέρουν τον εγκέφαλό σας να εκκρίνει έστω και λίγη ντοπαμίνη.

Τα στοιχεία του άρθρου είναι από την κλινική ψυχολόγο Caroline Fleck, Ph.D.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.