Φιλίες στο γραφείο: Πώς συνδυάζεται το εργασιακό περιβάλλον με τις φιλικές σχέσεις;
Για όσους από εμάς περνούν τις περισσότερες μέρες τους στον χώρο εργασίας, το να έχουμε φίλους στη δουλειά μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Για τους ενήλικες η δουλειά είναι όπως το σχολείο για τα παιδιά, δηλαδή το μέρος που έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουμε νέες γνωριμίες και παρέες. Πώς κάνουμε φιλίες στη δουλειά και πώς εξισορροπούμε τον προσωπικό με τον επαγγελματικό ρόλο; Ποια είναι τα οφέλη και ποιες οι δυσκολίες μίας φιλίας στον εργασιακό χώρο;
Από τη Σοφία Κροκιδά
Το να έχεις κάποιον στη δουλειά να μιλάτε μπορεί να κάνει τη μέρα σου καλύτερη, πιο διασκεδαστική και πιο εύκολη, αφού είναι μια ευκαιρία να μοιράζεσαι τις επιτυχίες, τα άγχη και τις δυσκολίες σου. Ωστόσο, η εξισορρόπηση προσωπικών και επαγγελματικών ρόλων μπορεί να είναι δύσκολη μερικές φορές.
Να είστε ανοιχτοί στο να κάνετε φίλους στη δουλειά
Σκεφτείτε τον χώρο εργασίας σας ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να κάνετε φίλους, καθώς είναι πιθανό να βλέπετε αυτούς τους ανθρώπους συχνά. Φροντίστε να έχετε ανοιχτό μυαλό και να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες να συνδεθείτε με ανθρώπους όποτε είναι δυνατόν, καθώς μπορεί να κάνετε φίλους σε απροσδόκητα μέρη, στην ομάδα σας, σε άλλο τμήμα ή ακόμα και σε αλληλεπιδράσεις με πελάτες ή προμηθευτές.
Ξεκινήστε τη συζήτηση
Όλες οι φιλίες ξεκινούν με το να γνωρίζεις αργά και σταδιακά τους άλλους. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές κουβέντες και απλές συζητήσεις που σας βοηθούν να βρείτε κοινό έδαφος και κοινά ενδιαφέροντα.
Για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον για το Σαββατοκύριακο ή τα χόμπι του. Όταν μοιράζονται πράγματα μαζί σας, μπορείτε να απαντάτε με προτάσεις όπως «Το κάνω κι εγώ αυτό» ή «Αυτό είναι απολύτως λογικό», που θα σας βοηθήσουν στη δημιουργία δεσμού με το άτομο απέναντί σας.
Επίσης, κάντε επιπλέον ερωτήσεις, για να τους δείξετε ότι ενδιαφέρεστε. Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε κάποιον, ούτε να κάνετε απευθείας βαθιές κουβέντες. Το σημαντικό είναι να επικοινωνήσετε και να του δείξετε ότι τον συμπαθείτε. Κι αυτό φαίνεται από το χαμόγελο, τη ζεστασιά, την καλοσύνη και το χιούμορ μας, από το μοίρασμα των ιδεών, των απόψεων και των ιστοριών μας.
Πηγαίνετε στο γραφείο πιο συχνά
Μετά την πανδημία πολλοί έχουν πλέον προσαρμοστεί σε δουλειά από το σπίτι, ή σε κάποιο υβριδικό μοντέλο που τους επιτρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο πιο αραιά.
Η εξ αποστάσεως εργασία έχει μεν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά έχει και ένα μεγάλο μειονέκτημα: Δυσκολεύει το να κάνουμε φίλους από τη δουλειά. Πηγαίνοντας πιο συχνά στο γραφείο έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθετε πιο κοντά με τους συναδέλφους σας και να συνδεθείτε.
Συμμετέχετε στις εκδηλώσεις του γραφείου
Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις του γραφείου όπως δραστηριότητες ή ακόμα και εταιρικά ποτά είναι η τέλεια ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με τους συναδέλφους σας σε ένα πιο χαλαρό και διασκεδαστικό περιβάλλον. Επίσης, μπορείτε να συμμετέχετε σε ομάδες χόμπι ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, γνωρίζοντας έτσι ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζετε.
Ζητήστε και προσφέρετε βοήθεια
Οι εργασιακές σχέσεις είναι συχνά συναλλακτικές, γεγονός που μπορεί να τις κάνει να γίνουν κάπως ρηχές ή άκαμπτες. Δώστε προτεραιότητα στην αμοιβαιότητα και τη γενναιοδωρία, για να συνδεθείτε με τους συναδέλφους σας σε πιο προσωπικό επίπεδο.
Το να ζητάς υποστήριξη και να προσφέρεις βοήθεια στους συναδέλφους σου ανοίγει πόρτες επικοινωνίας, δημιουργώντας γόνιμο έδαφος όπου μπορούν να ανθίσουν οι φιλίες.
Δεν χρειάζεται να είστε φίλοι με όλους
Δεν γίνεται να ταιριάζουμε με όλους, κι αυτό είναι εντάξει. Μπορεί να αρχίσετε να εξερευνάτε μια φιλία με κάποιον στη δουλειά μόνο για να ανακαλύψετε ότι δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς ή ότι δεν είστε ο κατάλληλος για αυτόν, και αυτό δεν είναι κακό.
Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να βρείτε μερικούς ανθρώπους με τους οποίους απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο και θέλετε να είστε φίλοι, μπορείτε απλά να είστε ζεστοί και φιλικοί με τους άλλους χωρίς να βάζετε πολλή ενέργεια για να είστε πραγματικά φίλοι μαζί τους. Δεν χρειάζεται να γίνετε φίλοι με όλο τον κόσμο. Επικεντρωθείτε απλώς σε αυτούς που σας βγάζουν κάτι θετικό.
Τα οφέλη μιας φιλίας στη δουλειά
Γιατί είναι καλό να έχουμε φίλους στο εργασιακό μας περιβάλλον;
Συντροφικότητα: Όσο κι αν αγαπά κανείς τη δουλειά του, κάποιες μέρες μπορεί να φαίνονται ατελείωτες. Το να έχουμε φίλους στο γραφείο μπορεί να κάνει τη δουλειά λιγότερο βαρετή και πιο διασκεδαστική. Αυτό συχνά μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αφοσίωση και παραγωγικότητα.
Ανακούφιση από το άγχος: Το να έχουμε κάποιον να έρθουμε σε επαφή όταν περνάμε μια κακή μέρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σημαντικά στη μείωση του στρες.
Γρήγορη εκμάθηση: Οι φίλοι στον εργασιακό χώρο μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε γρηγορότερα καθώς και να μάθουμε σημαντικές πολιτικές της εταιρείας.
Κοινές εμπειρίες: Οι φίλοι της δουλειάς είναι σαν μια επιλεγμένη οικογένεια με κοινούς στόχους και ευκαιρίες. Το να είμαστε μαζί σε μια ομάδα μας κάνει να δημιουργήσουμε έναν ιδιαίτερο τύπο δεσμού, με τα δικά μας εσωτερικά αστεία και εμπειρίες.
Κίνητρο: Όταν έχουμε φίλους στη δουλειά, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Υποστήριξη: Οι φίλοι στη δουλειά μπορούν να αποτελέσουν πηγή υποστήριξης εάν έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο project, αφεντικό, συνάδελφο ή κατάσταση.
Επαγγελματική δικτύωση: Οι φίλοι και οι γνωστοί του γραφείου μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε το επαγγελματικό μας δίκτυο, εισάγοντας μας σε νέες ιδέες, ανθρώπους και ευκαιρίες.
Φιλίες στον χώρο εργασίας και δυναμικές
Οι επαγγελματικές ευθύνες μπορεί μερικές φορές να διαταράξουν την ισορροπίας μιας φιλίας στο γραφείο. Για παράδειγμα, αν είμαστε φίλοι με κάποιον υφιστάμενό μας, μπορεί να υπάρχουν φορές που πρέπει να βγούμε από τον ρόλο του φίλου και να αναλάβουμε τον ρόλο του manager.
Αν, ας πούμε, δεν πετυχαίνει τους στόχους του ή καθυστερεί να παραδώσει κάποιο project, τότε θα πρέπει να του μιλήσουμε. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι ποτέ εύκολες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για φίλους.
Από την άλλη, αν είμαστε φίλοι με το αφεντικό μας, μπορεί να βρεθούμε να προσέχουμε ιδιαίτερα τον τρόπο που του μιλάμε, επειδή φοβόμαστε να πούμε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που μας βλέπει.
Επίσης, συμβαίνει να ανταγωνιζόμαστε τον συνάδελφό μας απέναντι σε επαγγελματικές ευκαιρίες που προκύπτουν. Ως φίλοι μπορεί να θέλετε να πετύχει, αλλά είναι λογικό κάποιες φορές να ζηλεύετε κιόλας. Αν το εργασιακό περιβάλλον είναι πιεστικό υπάρχει πιθανότητα η πίεση αυτή να επηρεασει και μια φιλική σχέση, εντός δουλειάς.
Εξασφαλίζοντας τις ισορροπίες
Με τον ίδιο τρόπο που επιτυγχάνουμε μια ισορροπία μεταξύ του να είμαστε σύντροφοι και γονείς, ή συγκάτοικοι και φίλοι, ή οποιουδήποτε άλλου συνδυασμού ρόλων, έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτή την περίπτωση.
Στη δουλειά μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να μιλήσουμε στον φίλο μας για θέματα αυστηρά επαγγελματικά, με την απαραίτητη σοβαρότητα. Το κλειδί εδώ είναι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σύννεφο πάει να εμφανιστεί στη σχέση μας με έναν καλό φίλο και συνάδελφο.
Παλιά επικρατούσε η άποψη ότι όταν περνάς την πόρτα της δουλειάς αφήνεις πίσω σου κάθε συναίσθημα και γίνεσαι ένα ρομπότ, κάτι που προφανώς δεν άφηνε περιθώρια για την ανάπτυξη σχέσεων και φιλιών.
Ευτυχώς οι νέες γενιές μαθαίνουν να λειτουργούν πολύ πιο ανθρώπινα, δίνοντας χώρο τόσο στην επαγγελματική όσο και προσωπική τους πλευρά.
Πώς να κάνετε φίλους στη δουλειά
Αν θέλετε να έρθετε πιο κοντά με τους συναδέλφους σας, υπάρχουν τρόποι:
Αλληλοστηριχτείτε: Είναι σημαντικό να χτίζετε μια φιλία με το να βοηθάτε, να στηρίζετε και να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο.
Αποφύγετε τις ζήλιες: Κάντε ό,τι μπορείτε ώστε να δημιουργήσετε την υγιή αντίληψη του ότι η ζήλεια, το κουτσομπολιό και ο ανταγωνισμός δεν είναι ευπρόσδεκτα στη φιλία αυτή.
Κάντε παρέα εκτός δουλειάς: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε μια σχέση που θα κρατήσει είναι μια στις τόσες να βρίσκεστε με τον συνάδελφο-φίλο σας και εκτός γραφείου.
Αν βλέπεστε μόνο στη δουλειά είναι εύκολο η φιλία αυτή να μείνει στάσιμη αν αλλάξετε δουλειά, αφού δεν θα έχετε μάθει να αλληλεπιδράτε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του γραφείου.
Κρατήστε επικοινωνία: Αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στον ρόλο σας στη δουλειά, θα πρέπει να φροντίσετε να βρίσκετε χρόνο για να επικοινωνείτε, είτε κανονίζοντας ένα μικρό διάλειμμα για καφέ, είτε μέσω μιας σύντομης βιντεοκλήσης που θα σας επιτρέψει να πείτε τα νέα σας και να κρατήσετε επαφή.