Μήπως προσπαθείτε συνεχώς να εκλογικεύετε τα συναισθήματά σας;

Μήπως προσπαθείτε συνεχώς να εκλογικεύετε τα συναισθήματά σας;

Ο υπερβολικός εξορθολογισμός των συναισθημάτων συνήθως αφορά μία πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων. Είναι κατά κύριο λόγο εσωστρεφείς, διαισθητικοί, με αναλυτική σκέψη και αντίληψη. Αλλά μήπως αυτή η πρακτική δεν τους επιτρέπει να αισθανθούν πραγματικά;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι γνωστοί για το ότι είναι απίστευτα διανοούμενοι και σπουδαίοι στην επίλυση προβλημάτων, εκτός από το ότι είναι αστείοι και ανεξάρτητοι.

Αλλά ένα πράγμα είναι το ελάττωμά τους! Να νιώθουν τα συναισθήματά τους, να τα αφήσουν ελεύθερα, αντί να προσπαθούν να τα εκλογικεύσουν. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες:

«Αυτός ο τύπος ανθρώπου, είναι οι προσωπικότητες που σκέφτονται συνεχώς και προσπαθούν να κατανοήσουν τα πράγματα και μπορεί να εκτιμούν τη διάνοια πάνω από το συναίσθημα. Είναι πραγματικά λογικοί».

Και αυτό δεν χρειάζεται να είναι κακό, αλλά όταν τα συναισθήματα αγνοούνται εντελώς, μπορεί να γίνει.

Το πρόβλημα με τον εξορθολογισμό των συναισθημάτων σας

Σύμφωνα με την γιατρό κλινικής ψυχολογίας Perpetua Neo, DClinPsy, ο εξορθολογισμός των συναισθημάτων σας μπορεί να μοιάζει με πολλά διαφορετικά πράγματα:

«Να κρίνετε ή να επιπλήττετε τον εαυτό σας που είστε τόσο αναστατωμένοι για κάτι «τόσο μικρό», υποτιμώντας τα συναισθήματά σας ή αναγκάζοντας τον εαυτό σας  «να σκέφτεσαι θετικά» όλη την ώρα ή να προσπαθείτε να εκλογικεύεστε το όποιο συναίσθημά σας καλό ή κακό».

Η Neo εξηγεί ότι όταν αγνοείτε το άγχος, για παράδειγμα, θα «δουλέψει» σκληρότερα για να τραβήξει την προσοχή σας, όπως ένα παιδί. «Τα συναισθήματα άγχους δεν πρέπει να αγνοούνται. Εξελίσσαμε αυτό το συναίσθημα για να σηματοδοτήσουμε πότε πρέπει να αποσυρθούμε, ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να επιβιώσουμε», λέει η γιατρός. Και αυτή η αρχή μπορεί να εφαρμοστεί και σε τόσα άλλα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η θλίψη, ακόμα και η ευτυχία.

Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά από αυτά τα άτομα να παραμελούν τα συναισθήματά τους (ακόμα και τις συναισθηματικές τους ανάγκες) επειδή δεν έχουν επαφή μαζί τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Τι να κάνετε αντ ‘αυτού

Αν δυσκολεύεστε να εκλογικεύσετε τα συναισθήματά σας, οι ειδικοί λένε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασκηθείτε στο να είστε παρόντες για να προσδιορίσετε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σας συναισθηματικά.

Αυτό μπορεί να μοιάζει με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη αλλά και να αντιληφθείτε πώς  πραγματικά πώς παρουσιάζονται τα συναισθήματα στο σώμα σας. «Αυτό που θέλουμε είναι η γνωστική ανάπτυξη και η κοινωνική/συναισθηματική ανάπτυξη να ταιριάζουν», εξηγούν.

Δείτε Επίσης
Ζώδια: Πώς δείχνουν γλυκά το ενδιαφέρον τους;

Και σύμφωνα με την Neo, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως γίνετε υπερβολικά συναισθηματικοί ή ότι τα αρνητικά σας συναισθήματα θα σας ξεπεράσουν.

«Η μεγαλύτερη επιφύλαξη πολλών ανθρώπων με ανεπτυγμένη τη λογική είναι ότι θα γίνουν υπερβολικά συναισθηματικοί και πολύ “μαλακοί”. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια», λέει.

Στην πραγματικότητα, το να είσαι προσεκτικός και σε επαφή με τα συναισθήματά σου μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις πιο λογικές αποφάσεις, σύμφωνα με τη γιατρό. «Είναι σαν να εκπαιδεύεις τα συναισθήματα και τον εγκέφαλό σου να συνεργάζονται μεταξύ τους, αντί να έρχονται σε αντιπαράθεση», εξηγεί.

Μόλις γίνεις καλύτερος στο να έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου, προσθέτει, τότε θα τα εμπιστευτείς. «Είναι καλό να μάθετε ότι το νευρικό σας σύστημα μπορεί να αυτορυθμιστεί και ότι τα αρνητικά σας συναισθήματα είναι πραγματικά σήματα που σας καθοδηγούν στο τι να κάνετε στη συνέχεια. Το σώμα σας είναι πιο σοφό από όσο πιστεύετε και αν συνεργαστείτε μαζί του, θα κυριαρχήσετε στον εαυτό σας», λέει.

Το συμπέρασμα

Τα συναισθήματα δεν είναι εχθροί μας, αλλά για ορισμένους τύπους προσωπικότητας, μπορεί να φαίνεται φυσικό να τα βλέπουν έτσι. Η αλήθεια είναι ότι επωφελούμαστε βλέποντας ολόκληρη την εικόνα: Τη λογική και το συναίσθημα. Αντί να αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε πραγματικά να τα χρησιμοποιήσουμε για να πάρουμε πιο ολοκληρωμένες και υγιείς αποφάσεις.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.