Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι το να στολίζουμε νωρίς μας κάνει πιο χαρούμενους!

Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι το να στολίζουμε νωρίς μας κάνει πιο χαρούμενους!

Πόσο νωρίς είναι πολύ νωρίς για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να κρεμάσετε με προσοχή τις κάλτσες σας δίπλα στο τζάκι; Ένας άγραφος κανόνας μας λέει ότι «δεν πρέπει» να διακοσμήσουμε για τα Χριστούγεννα τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Τι λέει όμως η ψυχολογία; Κατά βάση οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι καλό να στολίζουμε νωρίς!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Στην πραγματικότητα, μια δημοσκόπηση του 2015 από το Confused.com διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 86% των ανθρώπων είπαν ότι ολόκληρος ο μήνας Νοέμβριος είναι πολύ νωρίς για να βάλεις τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Ωστόσο, η επιστήμη λέει ότι στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να βάζετε χρονικό όριο στο πότε μπορείτε ή δεν μπορείτε να διακοσμήσετε για τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι καλό να στολίζουμε νωρίς!

Πρώτον, κάτι τέτοιο μπορεί να σας κάνει πραγματικά πιο ευτυχισμένο άτομο. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια προκαλούν αισθήματα χαράς και μπορούν κυριολεκτικά να τροποποιήσουν την έκκριση των ορμονών της χαράς στο σώμα σας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και αγωνίες αρέσει στους ανθρώπους να συνδέονται με πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους, ένα από αυτά είναι και ο στολισμός για τα Χριστούγεννα
Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και αγωνίες αρέσει στους ανθρώπους να συνδέονται με πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους, ένα από αυτά είναι και ο στολισμός για τα Χριστούγεννα

«Δημιουργεί αυτή τη νευρολογική αλλαγή που μπορεί να παράγει ευτυχία», λέει η ψυχολόγος Deborah Serani. «Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση θα ανεβάσει την ντοπαμίνη, μια ορμόνη για την καλή διάθεση».

Αλλά γιατί  συμβαίνει αυτό; Έχουμε την τάση να συνδέουμε τα συναισθήματα των Χριστουγέννων με χαρούμενα μέρη ή στιγμές του παρελθόντος μας. Σε τελική ανάλυση, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές για πολλά παιδιά – δώρα, Άγιος Βασίλης, γλυκά, το όνειρο κάθε παιδιού—έτσι μπορεί να θυμίζει σε εμάς τους ενήλικες όλες αυτές τις χαρούμενες παιδικές αναμνήσεις.

Ο στολισμός για τις Γιορτές ανεβάζει την έκλυση ντοπαμίνης, της ορμόνης της χαράς!

«Η περίοδος των διακοπών προκαλεί μια αίσθηση νοσταλγίας. Η νοσταλγία βοηθά στη σύνδεση των ανθρώπων με το προσωπικό τους παρελθόν και βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν την ταυτότητά τους», λέει η Amy Morin, ψυχοθεραπεύτρια «Για πολλούς, το να στολίζουν νωρίς τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι ένας τρόπος για να επανασυνδεθούν με την παιδική τους ηλικία».

Ωστόσο, δεν μεγάλωσαν όλοι οι άνθρωποι με μαγικές αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα. Αλλά υπάρχουν καλά νέα για τους ανθρώπους που μπορεί να μην συνδέουν την περίοδο των Γιορτών με την ευτυχία: Η έγκαιρη διακόσμηση εξακολουθεί να έχει οφέλη.

Το να στολίζουμε νωρίς τα χριστουγεννιάτικα είναι ένας τρόπος για να επανασυνδεθούμε με την παιδική μας ηλικία.

«Για ανθρώπους που έχασαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, οι ημέρες των Γιορτών μπορεί να χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση ευτυχισμένων στιγμών που είχαν με αυτό το άτομο στο παρελθόν. Η διακόσμηση που γίνεται νωρίς μπορεί να τους βοηθήσει να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με αυτό το άτομο», λέει η Morin.

Δείτε Επίσης
Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Η περίοδος των Χριστουγέννων προκαλεί ένα αίσθημα νοσταλγίας. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι ένας τρόπος για να επανασυνδεθούμε με την παιδική μας ηλικία, ακόμη κι αν ανήκουμε σε αυτούς που δεν έχουν καλές αναμνήσεις από τις Γιορτές
Η περίοδος των Χριστουγέννων προκαλεί ένα αίσθημα νοσταλγίας. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι ένας τρόπος για να επανασυνδεθούμε με την παιδική μας ηλικία, ακόμη κι αν ανήκουμε σε αυτούς που δεν έχουν καλές αναμνήσεις από τις Γιορτές

Και υπάρχουν ακόμα περισσότερα καλά νέα: Όχι μόνο οι ίδιοι οι άνθρωποι που στολίζουν πρώιμα αισθάνονται μια αίσθηση ευτυχίας, αλλά η έρευνα δείχνει, ότι το ίδιο θα κάνουν και οι γείτονές σας.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology έδειξε ότι οι γείτονές σας μπορεί να σας χαρακτηρίσουν πιο κοινωνικούς και προσιτούς, αν δουν τα γιορτινά λαμπάκια σας νωρίς!

Πόσο νωρίς είναι λοιπόν πολύ νωρίς;

Δεν μπορούμε να σας πούμε ακριβώς πότε να στολίσετε ή να μην στολίσετε, αλλά για κάθε «στρίγκλο» που σας κουνάει το χέρι και σας λέει ότι είναι «πολύ νωρίς», πείτε του ότι η επιστήμη λέει ότι το να βάζετε στολίδια νωρίς μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους.  Και ίσως θα έπρεπε να το δοκιμάσουν κι εκείνοι μήπως γλυκάνουν και γίνουν πιο ευδιάθετοι!

Ο ψυχολόγος Steve McKeown το συνοψίζει τέλεια: «Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και αγωνίες στους ανθρώπους αρέσει να συνδέονται με πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προκαλούν αυτά τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας».

Τι πιστεύετε για τη συζήτηση για τη διακόσμηση των Χριστουγέννων; Πότε ξεκινάτε συνήθως τη διακόσμηση για τις γιορτές; Πότε θα λέγατε ότι είναι πολύ νωρίς για να το κάνετε;

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.