Οι τέσσερις τύποι εξωστρέφειας: Δεν είναι όλοι οι εξωστρεφείς ίδιοι

Οι τέσσερις τύποι εξωστρέφειας: Δεν είναι όλοι οι εξωστρεφείς ίδιοι

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως εξωστρέφεια σημαίνει να είσαι φιλικός, με αυτοπεποίθηση και όρεξη για κουβέντα κάθε ώρα και στιγμή. Αν και οι εξωστρεφείς μπορούν σίγουρα να έχουν αυτές τις ιδιότητες, αυτό το στερεότυπο δεν είναι πάντα ακριβές. Οι εξωστρεφείς χωρίζονται σε τέσσερις τύπους: τον διανοητικό, τον συναισθηματικό, τον κατά αίσθηση και τον ενορατικό ή διαισθητικό. Τι σημαίνει όμως αυτό ακριβώς;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Σύμφωνα με τον πρωτοπόρο της ψυχολογίας Καρλ Γιούνγκ, η θεωρία πίσω από την εξωστρέφεια και το αντίθετό της, την εσωστρέφεια, δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο νομίζουμε. Μεταξύ αυτών των ονομασιών υπάρχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις και τύποι προσωπικότητας.

© KOOLSHOOTERS / PEXELS
© KOOLSHOOTERS / PEXELS

Για παράδειγμα, είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπάρχουν τέσσερις τύποι εσωστρέφειας. Αντίστοιχα, ο γενικός όρος «εξωστρεφής» μπορεί επίσης να χωριστεί σε τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορίες: τον διανοητικό, τον συναισθηματικό, τον κατά αίσθηση και τον ενορατικό ή διαισθητικό.

Πώς γεμίζετε τις μπαταρίες σας μετά από μια κουραστική εβδομάδα; Αν το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό είναι να βγείτε έξω και να αλληλεπιδράσετε με κόσμο, τότε μάλλον είστε εξωστρεφής.

Αυτοί οι υποτύποι – που μερικές φορές αναφέρονται ως γνωστικές λειτουργίες, καθώς επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αλληλεπιδρούμε – μπορούν να δώσουν μια διαφορετική τροπή στην εξωστρέφεια και να καθορίσουν τη δυναμική της σχέσης ανάμεσα σε εσάς και τον κόσμο.

Εξωστρεφείς εναντίον εσωστρεφών

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την πραγματική διαφορά μεταξύ εξωστρέφειας και εσωστρέφειας. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτές οι πτυχές δεν αφορούν το πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας.

Το να είσαι κοινωνικός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι εξωστρεφής και το να είσαι πιο συγκρατημένος δεν σημαίνει ότι είσαι εσωστρεφής. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς επεξεργαζόμαστε εσωτερικά την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Συνήθως, οι εξωστρεφείς άνθρωποι αισθάνονται ότι τα ενεργειακά τους αποθέματα ξαναγεμίζουν περνώντας χρόνο με άλλους ανθρώπους. Όταν ένας εξωστρεφής αισθάνεται αδύναμος ή κουρασμένος, το πρώτο του ένστικτο μπορεί να είναι να καλέσει μερικούς φίλους για φαγητό ή σε μια βραδιά σινεμά.

Οι εσωστρεφείς, από την άλλη, αισθάνονται εξαντλημένοι από τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν είναι ότι δεν τους αρέσουν οι άνθρωποι, αλλά χρειάζονται χρόνο μόνοι τους για να συμπληρώσουν την ενέργειά τους. Και όταν αισθάνονται εξαντλημένοι, προτιμούν να χαλαρώνουν στο σπίτι παρά να πάνε για ένα ποτό.

© THIAGO MATOS / PEXELS
© THIAGO MATOS / PEXELS

Επειδή η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια είναι δύο άκρα ενός φάσματος, είναι επίσης πιθανό να βρίσκεστε κάπου στη μέση. Αυτό είναι γνωστό ως αμφιστρέφεια.

Οι αμφιστρεφείς μπορούν να ξαναγεμίσουν τις μπαταρίες τους με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις διαθέσεις τους. Κάποιες μέρες μπορεί να προτιμούν μια ήσυχη βραδιά με Netflix και πίτσα, ενώ άλλες χρειάζονται ποιοτικό χρόνο με φίλους για να ξεκουραστούν και να επαναφορτιστούν.

Είτε είστε καθαρά εξωστρεφής είτε αμφιστρεφής με εξωστρεφείς τάσεις, η εξωστρέφεια δεν είναι ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει σε όλους.

Αν θέλετε να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι κοινωνικές σας μπαταρίες μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε ποιος τύπος εξωστρεφούς είστε.

Κατά αίσθηση

© PEXELS
© PEXELS

Κάτι που ξεχωρίζει τους τέσσερις τύπους εξωστρεφών είναι το πώς η κοινωνικοποίηση ενισχύει τις διαθέσεις και τα επίπεδα ενέργειας τους. Για τους εξωστρεφείς κατά αίσθηση, όλα συνδέονται με την αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους.

Οι κατά αίσθηση καθοδηγούμενοι από τις νέες εμπειρίες, είναι στα καλύτερά τους όταν τους διεγείρει κάτι, είτε αυτό σημαίνει ένα νέο μέρος, είτε ένα εξωτικό φαγητό είτε νέες γνωριμίες.

Απολαμβάνουν δραστηριότητες που εμπλέκουν και τις πέντε αισθήσεις τους, όπως αθλήματα, συναυλίες ή θεματικά πάρκα. Και όταν βγαίνουν με τους φίλους τους προτιμούν να μοιράζονται μια αξέχαστη εμπειρία παρά απλώς να πίνουν ένα ποτό.

Επειδή οι διαισθητικοί κατά αίσθηση είναι τόσο συντονισμένοι με το περιβάλλον τους, τείνουν να ζουν τη στιγμή. Από τη μία, είναι πιθανό να εκτιμήσουν τις μικρές λεπτομέρειες στο περιβάλλον τους, όπως το ιδιαίτερο φως που ρίχνει ένα ηλιοβασίλεμα ή το αλάτι που μυρίζουν όταν είναι στη θάλασσα.

Χωρίς να περιορίζονται από μελλοντικές συνέπειες ή λάθη του παρελθόντος, νιώθουν ελεύθεροι να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και να απολαύσουν τη ζωή στο έπακρο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κινούνται με αργούς ρυθμούς. Επειδή είναι πολύ γειωμένοι στο παρόν και όχι στο παρελθόν ή στο μέλλον, οι κατά αίσθηση εξωστρεφείς μπορεί να είναι επιρρεπείς στην αυθόρμητη λήψη αποφάσεων.

Συναισθηματικός

Από τους τέσσερις τύπους εξωστρεφών, οι συναισθηματικοί εξωστρεφείς μάλλον πλησιάζουν περισσότερο στη στερεότυπη ιδέα μας για την εξωστρέφεια.

Τα ενεργειακά τους επίπεδα συνδέονται με το συναίσθημα και τους αρέσει να κολυμπούν σε κύματα ευτυχίας που παίρνουν από τους γύρω τους. Ενώ οι κατά αίσθηση χρειάζονται νέα μέρη ή πρόσωπα για να τους κρατήσουν αφοσιωμένους, οι συναισθηματικοί εξωστρεφείς χρειάζονται απλώς την παρουσία των ανθρώπων που αγαπούν.

Γι’ αυτό και στους περισσότερους αρέσουν έξοδοι όπου το κύριο γεγονός είναι η συζήτηση, όπως ένα πάρτι ή ένα δείπνο με φίλους. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι μερικές φορές έχουν την κακή φήμη ότι είναι πιεστικοί ή αδιάφοροι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω τους κοινωνικά.

Αυτοί οι εξωστρεφείς έχουν εξαιρετική ενσυναίσθηση, και διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους ώστε να ταιριάζει με τα συναισθήματα και την αντιληπτή ιεραρχία των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά τους.

Περνούν τον χρόνο τους φροντίζοντας όλοι να διασκεδάζουν και να τα πηγαίνουν καλά, χρησιμοποιώντας τη συμπόνια και την αντίληψη τους για να διατηρούν τα πράγματα ομαλά.

Επειδή είναι συντονισμένοι στο μήκος κύματος  ολόκληρου του πλήθους γύρω τους, οι συναισθηματικοί εξωστρεφείς είναι εξαιρετικοί οικοδεσπότες και μεσολαβητές.

Δεδομένου ότι είναι ευχάριστοι άνθρωποι, οι συναισθηματικοί επίσης λατρεύουν να είναι χρήσιμοι. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένα μειονέκτημα σε αυτή τη γενναιοδωρία. Γιατί εάν κάνουν πολλές χάρες χωρίς να παίρνουν αντάλλαγμα, αυτό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μνησικακία, γιατί νιώθουν ότι δεν τους εκτιμούν.

Διαισθητικός

© PEXELS
© PEXELS

Τροφοδοτούμενος από τον ενθουσιασμό των αγνών ιδεών, ο διαισθητικός εξωστρεφής γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού κόσμου.

Δείτε Επίσης
«Δεν θα σε φιλήσω εκτός αν…», με βάση το ζώδιο του!

Ενώ οι κατά αίσθηση αγαπούν τις εμπειρίες και οι συναισθηματικοί ποθούν την ανθρώπινη σύνδεση, οι εξωστρεφείς διαισθητικοί αντλούν την ενέργειά τους από την πιθανότητα.

Είναι αυτοί που θα κανονίσουν τα πιο τρελά σχέδια σε μια παρέα, που σκέφτονται ονόματα για πιθανές μπάντες και σκαρώνουν πλοκές για ταινίες. Έχουν το ένα μάτι στραμμένο στο μέλλον, συχνά απασχολημένοι με εικασίες.

Ενώ αυτή η προσωπικότητα που καθοδηγείται από τη σκέψη μπορεί να ακούγεται σαν εσωστρέφεια, οι εξωστρεφείς διαισθητικοί χρειάζονται ανθρώπους γύρω τους για να λειτουργήσουν.

Αγαπούν να δουλεύουν σε ομάδες και να συζητούν με τους φίλους τους, ακόμα κι αν επιχειρηματολογούν απλώς και μόνο για να πιάσουν ένα θέμα από όλες τις οπτικές.

Τρομερά περίεργοι, οι διαισθητικοί εξωστρεφείς μπορεί επίσης να κάνουν πολλές προσωπικές ερωτήσεις, αλλά χωρίς να θέλουν να γίνουν αδιάκριτοι ή να φέρουν κάποιον σε δύσκολη θέση.

Απλώς εκτιμούν την ευκαιρία να περνούν χρόνο κουβεντιάζοντας και μαθαίνοντας. Είναι άτομα πολύ ανοιχτόμυαλα που ωστόσο μπορεί να γίνουν και πολύ αναποφάσιστα, ανήσυχα και επιρρεπή σε διάσπαση προσοχής.

Διανοητικός

© UNSPLASH
© UNSPLASH

Τέλος, οι εξωστρεφείς διανοητικοί αντλούν την ενέργειά τους από την πρόοδο και την κοινωνική τους θέση. Για να αντιλαμβάνονται πού βρίσκονται σε σχέση με τους άλλους πρέπει να περιβάλλονται από κόσμο.

Από τη φύση τους ηγέτες και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, οι εξωστρεφείς διανοητικοί αρέσκονται στο να σβήνουν καθήκοντα από τη λίστα τους και να ολοκληρώνουν κάτι ακόμα κι αν χρειαστεί να ξοδέψουν όλη τους την ενέργεια.

Ενώ αυτός ο τύπος εξωστρεφούς μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί πιεστικός ή επιθετικός, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχετε έναν διανοητικό εξωστρεφή με το μέρος σας.

Η εστίαση και η ώθησή του μπορούν να βοηθήσουν μια ολόκληρη ομάδα να προχωρήσει μπροστά, ειδικά αν υπάρχουν μερικές διαισθητικές ιδέες που χρειάζονται βοήθεια για να περιορίσουν τις επιλογές σας.

Εάν οι φίλοι σας δεν μπορούν ποτέ να αποφασίσουν ποιο εστιατόριο να επισκεφτούν την Παρασκευή το βράδυ, μάλλον σας λείπει ένας εξωστρεφής διανοητικός.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ψυχρά και κυριαρχικά, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι εξωστρεφείς διανοητικοί εξακολουθούν να είναι κοινωνικά άτομα.

Ενώ μπορεί να χρειάζονται εξωτερική επικύρωση, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι εγωιστές. Μπορούν εξίσου εύκολα να απολαύσουν τα ομαδικά επιτεύγματα.

Μπορεί να μην είναι και ο πιο ζεστός τύπος, αλλά ο διανοητικός εξωστρεφής μπορεί πραγματικά να απολαύσει τη συντροφιά των άλλων, αν και μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε εκδήλωση κοινωνικής δικτύωσης.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.