Πώς να τηρήσουμε τις νέες αποφάσεις…

Πώς να τηρήσουμε τις νέες αποφάσεις...

Η ανακοίνωση των προσωπικών στόχων μοιάζει με έναν όρκο που δίνουμε στον εαυτό μας, έναν όρκο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας! Επιτέλους, πώς θα μείνουμε πιστοί στις αποφάσεις της φετινής Πρωτοχρονιάς;

Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη

Αυτή την εποχή του χρόνου είθισται να κάνει κανείς έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε και να παίρνει αποφάσεις για τη χρονιά που έρχεται – συνήθως  αποφασίζουμε να αλλάξουμε κακές συνήθειες, υποσχόμαστε στον εαυτό μας π.χ. να σταματήσουμε το κάπνισμα, να αρχίσουμε γυμναστική ή να γίνουμε χορτοφάγοι. Ωστόσο, όσο περνάνε οι μήνες, συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι εξαγγελίες δύσκολα υλοποιούνται και στο τέλος οι αποφάσεις μας δεν εφαρμόζονται.

Για τον κλινικό ψυχολόγο Γιακί Σαγκί, η ανακοίνωση των προσωπικών στόχων μοιάζει με έναν όρκο που δίνουμε στον εαυτό μας, έναν όρκο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. «Σκεφτείτε τη στιγμή που λέει κάποιος “Δέχομαι” σε έναν γάμο. Αυτή η συμβολική δήλωση δεν αλλάζει τη νύφη ή τον γαμπρό, παρά μόνο σε ένα ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αυτή η συμβολική δέσμευση είναι που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις αποφάσεις που παίρνουμε κάθε Πρωτοχρονιά», εξηγεί στην Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που πήραμε αυξάνονται όταν τις ανακοινώσουμε δημοσίως. Επίσης, όλα έχουν να κάνουν με το πόσο πολύ θέλουμε κάτι αλλά και πόσο έτοιμοι είμαστε να πληρώσουμε το τίμημα των επιλογών μας π.χ. κόβοντας το κάπνισμα ή ξεκινώντας δίαιτα.

«Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η εσωτερική κατάσταση του ατόμου που παίρνει μια τέτοια απόφαση. Πόσο μεγάλη είναι η επιθυμία μας να σταματήσουμε κάποιες απολαύσεις; Κάποιος που δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει κανένα τίμημα είναι πολύ πιθανό να παραβεί τις προσωπικές του δεσμεύσεις», εξηγεί ο επιστήμονας.

Για τη σύμβουλο ψυχολογίας, ειδική σε θέματα αυτογνωσίας και ανάπτυξης των δεξιοτήτων,  Κόρντουλα Νούσμπαουμ, αυτό που προέχει είναι να αναρωτηθεί κανείς «γιατί» θέτει τους εκάστοτε στόχους, να προσπαθήσει δηλαδή να κατανοήσει τα αίτια που τον οδηγούν σε μια σκέψη ή σε μια απόφαση.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καπνίσματος. Μία πολύ ισχυρή απάντηση στο «γιατί θέλω να κόψω το κάπνισμα» μπορεί να διευκολύνει τη λήψη της απόφασης, διαφορετικά εύκολα μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν της αναβολής.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Το να υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι φέτος θα τρέξουμε στον Μαραθώνιο ενώ δεν έχουμε κάνει ποτέ ούτε ένα χιλιόμετρο στη ζωή μας, είναι μία υπόσχεση που δεν θα την κρατήσουμε. Η Γερμανίδα ειδικός υπογραμμίζει ότι είναι βασικό να τίθενται μικροί και ρεαλιστικοί στόχοι, η επίτευξη των οποίων μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.  Αν για παράδειγμα θέλουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική, πρέπει να επιλέξουμε ένα είδος άσκησης που είναι φτιαγμένο «στα μέτρα μας».

Δείτε Επίσης
Αφθονία: Σκοπός κάθε μορφής ζωής!

Τι γίνεται αν – και φέτος –  δεν τα καταφέρουμε;

Τίποτα, κανείς δεν θα μας βάλει τιμωρία! Οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς ξεκινούν από μία προσωπική ανάγκη για αποφυγή ή επιδίωξη μιας συμπεριφοράς, σταθμίζοντας ελεύθερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Σύμφωνα με τον Γιακί Σαγκί, η  μη τήρηση των αυτοδεσμεύσεων μπορεί να μην επιφέρει καμία απτή συνέπεια στην καθημερινή μας ζωή, ωστόσο η μη υλοποίησή τους συνεπάγεται ηθικού τύπου αμφιταλαντεύσεις, ντροπή, ενοχές, απογοήτευση. Αντίστροφα, για τον ίδιο λόγο η επιτυχία στην τήρησή τους προσφέρει ικανοποίηση, μεγαλύτερη ακόμη και από την ικανοποίηση που δίνει η τήρηση των νόμων.

Προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους ή να βρουν τρόπους για να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τη βοήθεια ψυχολόγων ή άλλων ειδικών “προπονητών” στο πλαίσιο του λεγόμενου «life coaching». «Ένας καλός σύμβουλος [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] όμως, μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να δουν την κατάστασή τους με πιο καθαρό βλέμμα αλλά και πιο γρήγορα», επιβεβαιώνει η Κόρντουλα Νούσμπαουμ.

Ίσως τελικά φέτος να τα καταφέρουμε με ισχυρή θέληση και λίγη βοήθεια από τους ειδικούς…

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.