Πώς να ξεπεράσετε έναν δύσκολο χωρισμό, με τη βοήθεια της επιστήμης

Πώς να ξεπεράσετε έναν δύσκολο χωρισμό, με τη βοήθεια της επιστήμης

Προς όλες τις φρεσκοχωρισμένες: Χαμηλώστε λίγο την Adele διότι σας έχω καλά νέα από το μέτωπο της επιστήμης. Καλά καταλάβατε, ζήτω οι νευρώνες! Όπως φαίνεται, είμαστε εγκεφαλικά «καλωδιωμένοι» με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεπερνάμε τον χωρισμό. Σκουπίστε τα μάτια σας λοιπόν και διαβάστε τα πορίσματα της πανεπιστημιακής έρευνας που το απέδειξε!

Eπιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis των ΗΠΑ απέδειξε ότι είμαστε στην πραγματικότητα πολύ καλύτεροι στο να ξεπερνάμε τέτοιες καταστάσεις από ό,τι νομίζουμε. Και όλα φυσικά σχετίζονται με το κεφάλι μας. Ο εγκέφαλός μας είναι τελικά προγραμματισμένος να αντιμετωπίσει ολόκληρη τη διαδικασία τής εγκατάλειψης μιας σχέσης και την είσοδο σε μια νέα.

Ο ερευνητής Dr. Brian Boutwell, ανέλυσε μελέτες σχετικά με τον χωρισμό και την αγάπη, βασισμένος στην εξελικτική ψυχολογία. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η ανάλυσή μας αποδεικνύει ότι έχουμε έναν μηχανισμό στον εγκέφαλό μας, ο οποίος είναι σχεδιασμένος με βάση τη θεωρία της φυσικής επιλογής, να μας βοηθά να ξεπεράσουμε ταραχώδεις περιόδους στη ζωή μας. Οι άνθρωποι συνέρχονται και  ο πόνος φεύγει με τον χρόνο».

Ο έρωτας λοιπόν είναι σχεδόν επίσημα πλέον ναρκωτικό!

Η ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Saint Louis διεξήγε επιπλέον μια εικονική εγκεφαλική έρευνα για να μελετήσει τις νευρολογικές αντιδράσεις στα ζητήματα αγάπης και έρωτα. Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες, μπόρεσαν να δουν ότι οι άντρες και γυναίκες που δήλωναν τρελά ερωτευμένοι [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], είχαν αυξημένη δράση στις ζώνες ευχαρίστησης του εγκεφάλου- τις ίδιες ζώνες που επηρεάζονται έτσι υπό την επήρεια ναρκωτικών, όπως η κοκαϊνη.

Γιατί οι χωρισμοί βιώνονται με ολέθριο τρόπο;

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτός ο παραλληλισμός του έρωτα με τα ναρκωτικά, είναι ένας από τους λόγους που οι χωρισμοί βιώνονται τόσο ολέθρια. «Αυτό το κύκλωμα στον εγκέφαλο που σχετίζεται βαθιά με τις εθιστικές συμπεριφορές, είναι μπλεγμένο με τα αισθήματα που αφορούν τη ρομαντική έλξη και μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της προσκόλλησης που ακολουθεί τα αρχικά συναισθήματα του σωματικού πάθους με ένα πιθανό ταίρι».

Δείτε Επίσης
Ποια είναι τα 6 βασικά συναισθήματα; Οι τύποι και πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας

Η ροπή του ανθρώπου προς την πολυγαμία έχει επίσης σχέση με τον εγκέφαλο. Ο Boutwell δηλώνει ότι το ίδιο το γεγονός ότι οι εγκέφαλοί μας είναι ικανοί να χειριστούν τον χωρισμό τόσο «προσαρμοστικά», σημαίνει ότι το να είναι κάποιος απόλυτα μονογαμικός δεν είναι μέρος του πώς έχει εξελιχθεί φυσικά το ανθρώπινο είδος.

Μην ταράζεστε όμως! Φαίνεται ότι όσο καλύτερα κατανοούμε πώς χειρίζεται ο εγκέφαλός μας την ερωτική απόρριψη, τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτουμε τρόπους να σώζουμε σχέσεις που αποτυγχάνουν.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.